Πόσο συχνά μετράμε την πίεσή μας;

Πόσο συχνά μετράμε την πίεσή μας;

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος της Μονάδας Υπέρτασης, μας εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει να ελέγχουμε την αρτηριακή πίεση μας και κάθε πότε πρέπει να γίνεται αυτός ο έλεγχος.

Γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης;

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας – για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά, τα μάτια. Υπολογίζεται ότι περίπου 2, 5 εκατ. Έλληνες είναι υπερτασικοί, ενώ ένας στους τέσσερις δεν το γνωρίζει. Είναι απαραίτητο είτε για προληπτικούς λόγους είτε γιατί υπάρχει πρόβλημα να μετράμε την πίεσή μας. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Δεν είναι δύσκολη, διαρκεί μόλις 5 λεπτά, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά, ώστε τα αποτελέσματα να μην είναι παραπλανητικά.

Από τι εξαρτάται η αυξομείωση της πίεσης;

Η αρτηριακή πίεση μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή από ημέρα σε ημέρα. Μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ή όταν υπάρχει ψυχική φόρτιση ή υπερβολικό άγχος οπότε και η καρδιά δουλεύει πιο γρήγορα. Αντίθετα, συνήθως η πίεση είναι χαμηλότερη όταν είμαστε ξεκούραστοι ή κοιμόμαστε. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό. Επίσης η πίεση μεταβάλλεται και μόνο με την αλλαγή της στάσης του σώματος. Π.χ από την καθιστή θέση στην όρθια στάση η πίεση είναι διαφορετική. Επίσης η πίεση, όπως και πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού, ακολουθεί μία συγκεκριμένη διακύμανση κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Τις πρώτες πρωινές ώρες μετά το ξύπνημα η πίεση συνήθως είναι αυξημένη. Ακολούθως σταδιακά σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τις νυκτερινές ώρες του ύπνου όπου συνήθως μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδά της.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ