9 συμβουλές για τον γάμο

9 συμβουλές για τον γάμο

 

Όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται και αποφασίζουν να ζήσουν μαζί, η προσδοκία τους είναι σχεδόν πάντοτε ότι η αγάπη, η συμβίωση και η ευτυχία θα κρατήσουν για πάντα. Όμως τα διαζύγια στη Δύση αυξάνονται διαρκώς – στις ΗΠΑ είναι ακριβώς τα μισά απ’ ό,τι οι γάμοι – και αυτό μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Αν και κάποια διαζύγια ασφαλώς και είναι αιτιολογημένα λόγω σωματικής ή/και ψυχολογικής κακοποίησης, αβάσταχτης απιστίας, προβλημάτων με εθισμούς ή αγεφύρωτη ασυμφωνία χαρακτήρων, οι ειδικοί λένε πως αρκετοί γάμοι καταρρέουν επειδή το ζευγάρι δεν προσπάθησε να κρατήσει ζωντανά τα «αποκαΐδια του έρωτα».

Ο όρος «αποκαΐδια» δεν χρησιμοποιείται τυχαία, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Ο έρωτας, αυτό το συναίσθημα που μας κάνει να ξεχνάμε όλα μας τα προβλήματα και να νιώθουμε ότι πετάμε, δεν διαρκεί πολύ. Το πάθος που πυροδοτεί στην αρχή της σχέσης μοιραία παγώνει και πρέπει να ωριμάσει στην φροντίδα, την συμπόνια και την συντροφικότητα που θα διατηρήσουν μια μακροχρόνια σχέση.

Μελέτες του δρος Ρίτσαρντ Ε. Λούκας, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, έχουν δείξει ότι η ώθηση που δίνει στην ευτυχία ο γάμος, διαρκεί μόλις δύο χρόνια – μετά, το ζευγάρι επιστρέφει στα προγενέστερα επίπεδα ευτυχίας ή δυστυχίας.

Η ερωτική τρέλα και το πάθος έχουν ακόμα μικρότερη διάρκεια και «πρέπει να εξελιχθούν στην γεμάτη συμπόνια αγάπη, που αποτελείται από βαθιά τρυφερότητα, ψυχικό δέσιμο του ζευγαριού και συμπάθεια», κατά την δρα Σόνια Λιουμπομίρσκυ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ρίβερσαϊντ.

Στο νέο της βιβλίο, που τιτλοφορείται «The Myths of Happiness» (σημαίνει «Οι Μύθοι της Ευτυχίας»), η δρ Λιουμπομίρσκυ περιγράφει πλειάδα δοκιμασμένων σε μελέτες δράσεων και λέξεων που μπορούν να κάνουν θαύματα στο να κρατήσουν την αγάπη ζωντανή.

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ