Όσα δεν έγραψε η Γιάννα

Όσα δεν έγραψε η Γιάννα

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παγάνης

Δεκάδες γεγονότα, ιστορίες και περιστατικά από το προσκήνιο και το παρασκήνιο της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων παρέλειψε να αναφέρει στο βιβλίο της η Γιάννα Αγγελοπούλου, σε μια μονόπλευρη περιγραφή των όσων συνέβησαν τότε…

Η «κατά Γιάννα» αφήγηση προκάλεσε σάλο και δυσαρέσκεια στους πρωταγωνιστές των «ιστοριών» της, οι περισσότεροι από τους οποίους σχολίασαν δηκτικά ότι «η κυρία έχει γράψει μυθιστόρημα»!

Επιπλέον, αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής καταθέτουν «γεγονότα που η ίδια δεν θα τολμούσε ποτέ να γράψει στο βιβλίο της», δίνοντας μια εντελώς διαφορετική διάσταση της πραγματικότητας.

H σημαία

Μία άγνωστη πτυχή του Greek Drama θυμήθηκαν όσοι έζησαν από κοντά, τον Αύγουστο του 2000 στο Σίδνεϊ, την περιπέτεια της παραλαβής της Ολυμπιακής Σημαίας από τους Αυστραλούς. Οπως ορίζει το πρωτόκολλο της ΔΟΕ, ο δήμαρχος της πόλης που φιλοξένησε Ολυμπιακούς Αγώνες παραδίδει στον ομόλογό του της επόμενης Ολυμπιάδας τη σημαία, στην προκειμένη περίπτωση στον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μόνο που κανείς, ούτε και ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, δεν είχε υπολογίσει τη διάθεση της Γιάννας να τα «παίξει όλα για όλα» και να αρπάξει τη σημαία, σε ένα επεισόδιο που έμεινε στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ετσι, ακόμα και σήμερα Αθάνατοι της ΔΟΕ, διηγούνται το σοκ του Σάμαρανκ όταν η Γ. Αγγελοπούλου του είπε ξεκάθαρα «μη δώσεις τη σημαία στον Αβραμόπουλο, δώσ’ τη σε μένα», και περιγράφουν τα λόγια του στον τότε δήμαρχο Αθηναίων: «Δημήτρη, σε παρακαλώ να παραλάβετε τη σημαία μαζί με την κυρία. Δείξε κατανόηση σε αυτό που σου ζητώ». 

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια τηλεθεατών σε ολόκληρο τον κόσμο να παρακολουθήσουν για πρώτη και μοναδική φορά στα χρονικά των Ολυμπιακών την παραλαβή της σημαίας όχι από ένα, αλλά από δύο πρόσωπα, καθώς η Γ. Αγγελοπούλου, που είχε προωθηθεί εν τω μεταξύ ένα βήμα πίσω από τον Δ. Αβραμόπουλο, ετοιμαζόταν να απλώσει τα χέρια της και να την αρπάξει… 

Η σκηνοθεσία

Οσοι θυμούνται την τελετή έναρξης δεν μπορούν να ξεχάσουν τον εκνευρισμό του Ζακ Ρογκ όταν, μετά την εναρκτήρια ομιλία της, η Γιάννα Αγγελοπούλου, με οικειότητα που παρέβαινε το ολυμπιακό πρωτόκολλο, του έδωσε τον λόγο προσφωνώντας τον απλά «Ζακ».

Εκ των υστέρων επίσης έγινε γνωστό πως είχε δώσει σκηνοθετικές οδηγίες για την κάλυψη της τελετής, ώστε να «παίζει» μόνο εκείνη στα πλάνα. Ετσι, τα μόνα πρόσωπα που εμφανίζονται είναι η ίδια η «πρωταγωνίστρια» Γ. Αγγελοπούλου και ο Ζακ Ρογκ, ενώ στο μοναδικό πλάνο των επισήμων εμφανίζονται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Απουσιάζουν η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μποκογιάννη, δεκάδες ηγέτες και βασιλείς που είχαν έρθει από τα πέρατα του κόσμου για τους αγώνες.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ