Focus: “Ελληνικό χωριό επαναστατεί”

 Focus: “Ελληνικό χωριό επαναστατεί”

 

«Ελληνικό χωριό επαναστατεί εναντίον χρυσωρύχων» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Focus, που αναφέρεται στις αντιδράσεις των κατοίκων της Ιερισσού εναντίον των μεταλλείων χρυσού.

«Όλη η Ελλάδα ψάχνει για επενδυτές. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντώνης Σαμαράς, βρίσκεται στην Κίνα προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις. Ωστόσο ένα μικρό χωριό στο Βορρά της Ελλάδας δεν θέλει ‘να παίξει μαζί τους’» γράφει το περιοδικό Focus και εξηγεί:

«Οι κάτοικοι του χωριού αμύνονται κατά της προγραμματισμένης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, καθώς φοβούνται για το πόσιμο νερό και τις μέλισσές τους».

 

Αναλυτικότερα γράφει το γερμανικό περιοδικό: «Στην Ιερισσό –κοινότητα 3.000 ατόμων- οι κάτοικοι μάχονται καθημερινά στους δρόμους με τους αστυνομικούς. Στις διαμαρτυρίες δεν παίρνουν μέρος κουκουλοφόροι και αυτονομιστές αλλά δάσκαλοι, τραπεζικοί, νοικοκυρές, γιαγιάδες, ακόμα και μαθητές. Βασικά, στις διαμαρτυρίες, παίρνουν μέρος, όλοι όσοι δεν εργάζονται για την αμφιλεγόμενη εταιρία με την εύηχη ονομασία ‘Eldorado Gold’.

Η Eldorado βρίσκεται στην Ιερισσό προκειμένου να αξιοποιήσει μια φλέβα χρυσού. Ωστόσο, αντί για χαρούμενη υποδοχή, συνάντησαν τον άκαμπτο αγώνα των κατοίκων ενάντια στην αρπαγή του πλούτου της περιοχής. Αυτό ακούγεται παράδοξο για μια υπερχρεωμένη και εξαθλιωμένη χώρα όπως η Ελλάδα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, καταφέρεται ενάντια του ‘γαλατικού’ -όπως το χαρακτηρίζει- χωριού, ενώ ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, κάνει λόγο ακόμη και για τρομοκρατική οργάνωση που υποκινεί τις διαμαρτυρίες.

Οι εικόνες από τα οδοφράγματα, μόλις 100 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, παραπέμπουν σε εμφύλιο. Με καμμένα λάστιχα αυτοκινήτων και σακιά προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τη κρατική εξουσία –όργανα της οποίας πραγματοποιούν συλλήψεις ακόμη και στις 3 η ώρα τα ξημερώματα.

Η κατάσταση από τον Μάρτιο έχει κλιμακωθεί τόσο, ώστε οι δυνάμεις καταστολής να αντιδρούν με τέτοιο πανικό, που άνοιξαν πυρ με δακρυγόνα εναντίον σχολικού κτιρίου. Οι μαρτυρίες των τραυματισμένων φοιτητών συγκλόνισαν τότε όλη την Ελλάδα».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ