Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου

Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τα πρόστιμα με τα οποία απειλείται η χώρα από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, ήταν η αιτία που βρέθηκε στη Ζάκυνθο τις τελευταίες ημέρες κλιμάκιο ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ), Ανδρέα Ξένου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους γύρω και μέσα στον ΧΥΤΑ και κατέληξε στην διαπίστωση ότι η κατάσταση που βρήκε είναι πολύ καλή σε σχέση με τους ΧΥΤΑ που λειτουργούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ότι έχουν υπάρξει σημαντικές βελτιώσεις. Ωστόσο ο κ. Ξένος παραδέχθηκε ότι ο ΧΥΤΑ στερείται άδειας λειτουργίας και είναι κορεσμένος με εξαίρεση τα δύο νέα κύτταρα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά το διάστημα από τις 27 έως τις 30 Μαΐου αναμένεται να έλθουν στη Ζάκυνθο επιθεωρητές της Δ/νσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι και θα προχωρήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων του χώρου και τα συμπεράσματα τους θα αξιολογηθούν στην διαδικασία συζήτησης του προβλήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ένα θέμα ωστόσο που προβληματίζει ιδιαίτερα το Φορέα διαχείρισης είναι η ανάγκη ανέγερσης ενός τοιχίου αντιστήριξης, μετά την επικίνδυνη κατολίσθηση που σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Ξένο ο ΦοΔΣΑ ζήτησε χρηματοδότηση για την ανέγερσή του από την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, η οποία όμως αρνήθηκε να αποδεχθεί το αίτημα του. Έτσι ο Φορέας προσανατολίζεται να ζητήσει χρήματα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ή να εντάξει το έργο στο πρόγραμμα της συνολικής αποκατάσταση του χώρου μετά το 2014, όταν ο ΧΥΤΑ προβλέπεται να διακόψει την λειτουργία του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ