Η Περιφέρεια Αττικής για την Μανωλάδα

Η Περιφέρεια Αττικής για την Μανωλάδα

 

Σε έκδοση ψηφίσματος για τα αιματηρά γεγονότα «στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας» προχώρησε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ζητά με το ψήφισμα του, καταρχήν «άμεση απονομή Δικαιοσύνης». Κατά δεύτερον, επισημαίνει την αναγκαιότητα για «τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής του από τους αρμόδιους φορείς». Τρίτον, ζητά «την επαναφορά και διερεύνηση των εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν με την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών».

 

Κατά τη συζήτηση του θέματος, εκτός ημερησίας διατάξεως, ο περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι αλλοδαποί να εργάζονται στη χώρα υπό συνθήκες νόμιμης εργασίας και υπό ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συλληφθούν οι υπαίτιοι.

 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, που υπέβαλε η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση που έγινε εναντίον μεταναστών εργατών γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, επειδή διεκδίκησαν δεδουλευμένα 6 μηνών.

 

»Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του. Μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων. Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης, μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί ξανά στην περιοχή τον Απρίλιο του 2008 σε βάρος Βούλγαρων εργατών και τον Αύγουστο του 2012.

 

»Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, οφείλει να σταματήσει άμεσα. Όσο οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο το κράτος θα ανέχεται τη ρατσιστική βία και θα ισχύει ο νόμος της μνημονιακής ζούγκλας στην αγορά εργασίας, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ