Καταγγελία-Μηχανικοί σε… απόγνωση

Καταγγελία-Μηχανικοί σε… απόγνωση

 

Την απόγνωση που βιώνουν σήμερα χιλιάδες μηχανικοί στη χώρα μας λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία έχουν περιέλθει, καταγγέλλει αναγνώστης του enikos.gr και μηχανικός, εκθέτοντας σε μια συγκλονιστική επιστολή, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους:

 

“Στην Ελλάδα της κρίσης και της παράνοιας που βλέπει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της να μετατρέπεται σε μετανάστες, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν με λύπη την διαπίστωση ότι μεταναστεύουν όλο και περισσότεροι επιστήμονες και ειδικά μηχανικοί από τη χώρα μας.

Εκτός από την ανεργία που μας μαστίζει, ένας επιπλέον βασικός λόγος είναι η αντισυνταγματική και παράλογη αντιμετώπιση εμάς των μηχανικών (πολιτικών, τοπογράφων, μηχανολόγων, χημικών, ηλεκτρολόγων κ.α. μηχανικών) από το ελληνικό κράτος.

Σε περίοδο κρίσης το κράτος ζητάει από τους μηχανικούς να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές (της τάξης των 2.000€ και πάνω ανά εξάμηνο) ενώ ταυτόχρονα δεν δίδει το δικαίωμα στους μηχανικούς να είναι άνεργοι.

Πρέπει εφόσον θέλουμε να διατηρήσουμε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός μας (που αποκτήσαμε με την αποφοίτηση μας από τις πολυτεχνικές σχολές) να πληρώνουμε αυτές τις εισφορές συνεχώς, ανεξαρτήτως από το αν δουλεύουμε ή όχι.

Η μόνη λύση που έχει κάποιος μηχανικός για να απαλλαγεί από το βάρος αυτών των εισφορών είναι να διαγραφεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, χάνοντας έτσι το δικαίωμα ή την πιθανότητα να μπορέσει μελλοντικά να εργαστεί ως μηχανικός στο αντικείμενο που σπούδασε.

Το απαράδεκτο αυτό γεγονός, που δεν ισχύει σε κανένα άλλο επαγγελματικό κλάδο, έχει φέρει σε απόγνωση τους μηχανικούς που κατά εκατοντάδες πλέον ζητούν την διαγραφή τους και παραιτούνται από το δικαίωμα μελλοντικής τους εργασίας ως μηχανικοί (μεταξύ αυτών, άκουσον άκουσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ), ενώ χιλιάδες άλλοι δεν πληρώνουν τις εισφορές και γίνονται αναγκαστικά παράνομοι με το να χρωστούν στο κράτος -ρισκάροντας ακόμη και δήμευση της περιουσίας τους μελλοντικά.

Τέτοιες εικόνες (δείτε το βίντεο) όπου βλέπεις τους επιστήμονες μηχανικούς της χώρας μας να τους υποδέχονται τα ΜΑΤ μέσα στο κτίριο του ΕΤΑΑ, (φορέα ασφάλισης μας), καθώς και το ότι αναγκαζόμαστε να προσπαθούμε μέσα από σελίδες στο facebook (http://www.facebook.com/groups/585629191466078/ , http://www.facebook.com/groups/nomikokenotee/) να δούμε τί λύση μπορούμε να βρούμε για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας στην ανεργία, προκαλούν πραγματικά θλίψη και απελπισία”.

 

Δείτε το Βίντεο: 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ