Νέα εμπόδια στο μετρό Θεσσαλονίκης

Νέα εμπόδια στο μετρό Θεσσαλονίκης

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, με την ανάδοχο κοινοπραξία να απειλεί σε επιστολή της προς την Αττικό Μετρό ότι θα διακόψει την εκτέλεση του έργου, επικαλούμενη πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις για εργασίες που δεν καλύπτονται από ανάλογη τροποποίηση της σύμβασης.

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση του σταθμού Ανάληψη, που χρειάστηκε ανασχεδιασμό, όμως έπειτα από 19 μήνες το κόστος δεν καλύφθηκε από συμπληρωματική σύμβαση, καθώς και σημαντικές ανατροπές του προγραμματισμού λόγω προβλημάτων με ανασκαφές και απαλλοτριώσεις.

Κι ενώ το έργο βρίσκεται στον αέρα, χθες η διεπιστημονική ομάδα εργασίας του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε βιώσιμη τεχνικά πρόταση για τη συνύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό Βενιζέλου. Η λύση, που επίσης δεν αποφεύγει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των ευρημάτων, προβλέπει τη διατήρηση των αρχαιοτήτων σχεδόν στο σύνολό τους (1.555 από τα συνολικά 1.600 τ.μ.) στο επίπεδο μείον 1, δηλαδή εκεί όπου αποκαλύφθηκαν, ώστε να είναι ορατά από τους επιβάτες του σταθμού.

Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρη Μπίλλια, η πρόταση έχει χαμηλό κόστος (μόλις 0,6% – 0,8% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου), ενώ, εφόσον γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα υπάρξουν μόνο μηδενικές ή το πολύ ολιγόμηνες καθυστερήσεις στην κατασκευή του.

Η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ προτείνει επίσης την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ