Από το… παρελθόν η βόμβα στον Ν. Τσάκο

Από το… παρελθόν η βόμβα στον Ν. Τσάκο

Σε οργανώσεις που είχαν αναπτύξει δράση κατά το παρελθόν παραπέμπει η βόμβα που εξερράγη προχθές το βράδυ έξω από τη βίλα του γνωστού εφοπλιστή Νίκου Τσάκου στη διασταύρωση των οδών Ροβέρτου Γκάλι και Προπυλαίων, στην περιοχή της Ακρόπολης.

Από τις πρώτες έρευνες στα ελάχιστα υπολείμματα του  εκρηκτικού μηχανισμού αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εκτιμούν ότι τα μέλη της οργάνωσης  «δανείστηκαν» τη συνδεσμολογία από το παρελθόν.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακίδιο, κρεμασμένο στα κάγκελο της περίφραξης σε απόσταση από το έδαφος και για αυτό το λόγο δεν δημιουργήθηκε  κρατήρας. Από την έκρηξη που ήταν πλήρης, έμειναν ελάχιστα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα εκτιμήσεων για την ταυτότητα της οργάνωσης.

Η εικόνα που έχουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής από τις μέχρι τώρα έρευνες είναι ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν γύρω στο ενάμισι κιλό εκρηκτικής ύλης. Επειδή τα υπολείμματα είναι ελάχιστα δεν μπορούν να προσδιορίσουν το είδος της εκρηκτικής ύλης και περιμένουν απαντήσεις από τα εργαστήρια. Δεν αποκλείουν να χρησιμοποιήθηκε ποσότητα ζελατοδυναμιτίδας ή άλλο εκρηκτικό υλικό.

Ως προς τη συνδεσμολογία του μηχανισμού εξετάζουν ακόμα, από ένα μεταλλικό εξάρτημα που βρέθηκε, αν χρησιμοποιήθηκε χρονοδιακόπτης ή αν πρόκειται για ρολόι.

Ωστόσο οι δράστες, όπως φάνηκε από την κατασκευή του μηχανισμού αλλά και από τον τρόπο δράσης, πρέπει να έχουν εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν να τοποθετήσουν τη βόμβα σε τυφλό σημείο, όπου δεν θα μπορούσε να το πιάσει κάμερα ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη βόμβα ως προς τη συνδεσμολογία της, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, δεν έχει κανένα κοινό με τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Δηλαδή, με τη βόμβα στο Mall – την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η Σύμπραξη Αναρχικών Οργανώσεων: Αγρια Ελευθερία. Υποκινητές Κοινωνικών Εκρήξεων – και εκείνη που εξερράγη προ ημερών σε εταιρεία κούριερ στο Παγκράτι και την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία – Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο. Αλώβητος Πυρήνας Εκδίκησης.

Με παρόμοιο όμως τρόπο, δηλαδή κρεμώντας τη σακούλα με τη βόμβα σε κάγκελα, είχε δράσει στο παρελθόν η οργάνωση Λαϊκή Θέληση, σε μια βομβιστική επίθεση που είχε γίνει το 2009 στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Παρόμοια συνδεσμολογία έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες οργανώσεις που είχαν δραστηριοποιηθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.   

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ