Θυρεοειδής και βρογχοκήλη: Αίτια και συμπτώματα

Θυρεοειδής και βρογχοκήλη: Αίτια και συμπτώματα

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

 

 

Γράφει ο Δημήτριος Η. Στεφανόπουλος MD., MSc. – Ενδοκρινολόγος / Διαβητολόγος

 

Θυρεοειδής αδένας και θυρεοειδικές ορμόνες

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ίσως ο γνωστότερος ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος. Βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού, αμέσως κάτω από τον κρικοειδή χόνδρο, τον επονομαζόμενο και «μήλο του Αδάμ».

Σε λειτουργικό επίπεδο ο θυρεοειδής είναι επιφορτισμένος να συνθέτει και να εκκρίνει δύο βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Η σημασία αυτών των ορμονών είναι θεμελιώδης, καθώς και οι δύο επηρεάζουν δυναμικά τη λειτουργία κάθε σχεδόν συστήματος του ανθρωπίνου σώματος. Επιπλέον, ο αδένας συμμετέχει στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, μέσω της παραγωγής μίας ακόμη ορμόνης που καλείται καλσιτονίνη.

 

Ορισμός βρογχοκήλης

Το βάρος του θυρεοειδούς στους υγιείς ενήλικες ανέρχεται συνήθως στα 10 έως 25gr. Με τον όρο «βρογχοκήλη» περιγράφεται η αύξηση της μάζας του αδένα σε τέτοιο βαθμό, που οι διαστάσεις και το βάρος του να υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια…

 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ