Τραπεζάκια έξω στις πλατείες

Τραπεζάκια έξω στις πλατείες

Το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις πλατείες Ομονοίας, Κοτζιά και Βικτωρίας αναμένεται να δώσει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων.

Για πρώτη φορά προβλέπεται χώρος για τα τραπεζάκια υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ακόμα και στην «καρδιά» της πλατείας Ομονοίας, όπως άλλωστε προβλέπεται στην κανονιστική πράξη που κατατίθεται προς ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής, στόχος είναι να αναβαθμιστούν αυτές οι τρεις πλατείες και να αποκτήσει «η πόλη ζωή, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Η κανονιστική πράξη προβλέπει αυστηρές προδιαγραφές λειτουργικότητας ώστε να διατηρηθεί η αίσθηση του οργανωμένου δημόσιου χώρου, χωρίς αυθαίρετες παρεμβάσεις.

Ειδικά για την πλατεία Ομόνοιας επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένο χώρο, εφόσον οι επιχειρηματίες τοποθετήσουν ξύλινα δάπεδα και ομπρέλες ίδιου τύπου και χρώματος για κάθε κατάστημα. Μάλιστα απαγορεύονται τα πλαστικά καθίσματα και γενικώς τα ευτελή υλικά, όπως επίσης και οι διαφημίσεις, εκτός από τα λογότυπα των μαγαζιών. Είναι ενδεικτικό ότι η κανονιστική πράξη ορίζει ρητώς πως η κατασκευή του δαπέδου που θα τοποθετηθεί στο κέντρο της Ομόνοιας θα είναι από «ξύλο αρίστης ποιότητας, δεν θα καλύπτεται από άλλο υλικό και θα εξασφαλίζει πρόσβαση για τα ΑμεΑ».

Για τα πεζοδρόμια προβλέπονται καθίσματα στο μεγαλύτερο μέρος της Ομονοίας, εκτός του τμήματος μεταξύ Πειραιώς και Σταδίου, όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος.

Η σκίαση των χώρων θα γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες διαστάσεων 3m επί 3m ή 4 επί 4 ή 5 επί 5 για κάθε μία από αυτές, ενώ το χρώμα τους θα είναι μονόχρωμο ή ριγέ.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρηματίες ζητούσαν αντί για ομπρέλες να τοποθετηθούν πέργκολες, μια πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δεκτή από την πλευρά του Δήμου.

Διαφωνίες υπήρχαν για την ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και την αποχέτευση των εγκαταστάσεων επί της πλατείας, καθώς οι καταστηματάρχες δεν επιθυμούσαν να τους βαρύνουν τα έξοδα. Ωστόσο οι δαπάνες, σύμφωνα με την κανονιστική πράξη, θα αφορούν αποκλειστικά τους ενδιαφερομένους.

Νέα παγκάκια

Για την πλατεία Βικτωρίας προβλέπεται ο καθορισμός θέσεων για νέα παγκάκια, καθώς όπως τονίζει στο «Εθνος» η αρμόδια αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια δήμαρχος Νανά Σπυροπούλου, «ο κόσμος θα αρχίσει και πάλι να κυκλοφορεί και η πλατεία θα αποκτήσει ζωντάνια. Η ίδια προσθέτει ότι «η εμπειρία από την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην περιοχή έχει ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι το μέτρο θα τονώσει και τις άλλες δύο πλατείες και θα μειώσει την εγκληματικότητα».

Μέχρι τώρα τέσσερις καφετέριες έχουν πάρει άδεια και λειτουργούν τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Βικτωρίας, ενώ για την Ομόνοια έχουν αρχίσει να φτάνουν αιτήματα για νέες άδειες. Μάλιστα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια δήμαρχο Αθηναίων, τους προσεχείς μήνες πρόκειται να επαναλειτουργήσει και το ιστορικό «Νέον». Στην πλατεία Κοτζιά, όπου ήδη υπάρχουν τραπεζάκια έξω από τη μια πλευρά, με τη νέα ρύθμιση θα απομακρυνθούν και θα τοποθετηθούν ξανά με τις νέες προδιαγραφές.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ