Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι ζητούν πίσω τις συντάξεις

Βορειοηπειρώτες και Πόντιοι ζητούν πίσω τις συντάξεις 

 

Σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατεβαίνουν σήμερα στις 3 μ.μ. έξω από τη Βουλή οι Βορειοηπειρώτες μαζί με τους Πόντιους νεοπρόσφυγες με αίτημα την επιστροφή των συντάξεων του ΟΓΑ που τους αφαιρέθηκαν από την 1η του τρέχοντος μήνα.

Πρόκειται για συντάξεις της τάξεως των 360 ευρώ που είχαν θεσπιστεί με νόμο του 1982 και τώρα, βάσει του νόμου 4093 του μεσοπρόθεσμου, καταργούνται.

Σε γενική συνέλευση των Βορειοηπειρωτών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα αποφασίστηκε ότι η μαζική αντίδραση είναι μονόδρομος και συστήθηκε μία επιτροπή δράσης η οποία θα συντονίζει αυτόν τον αγώνα.

«Μέχρι τώρα», όπως είπε στο ΑΜΠΕ, ο γενικός αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» Γιώργος Τζομάκας «από τις πολιτικές επαφές που είχαμε δεν βλέπουμε καμία ελπίδα, μόνο υποσχέσεις για μία ειδική ρύθμιση. Το ζήτημα για μας είναι και εθνικό καθώς αφανίζεται έτσι η τρίτη γενιά που είναι και η πιο ταλαιπωρημένη. Γι’ αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε δυναμικά μέχρι να δικαιωθούμε».

Πρόκειται, όπως εξήγησε ο κ. Τζομάκας, για 14.143 συντάξεις των Βορειοηπειρωτών που αναλογούν σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως- περίπου 100 εκ. μαζί με τους Ποντίους- ποσό το οποίο μέσα στην επόμενη 5ετία θα μειωθεί κατά 50% αφενός διότι το δικαίωμα αυτό θα το έχουν από εδώ και πέρα μόνο όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους και αφετέρου γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των υπερηλίκων αυτών είναι πια σε προχωρημένη ηλικία και φυσιολογικό είναι φεύγοντας απ’ τη ζωή να μην έχουν πια τις συντάξεις.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ