Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιλόχεια κατάθλιψη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επιλόχεια κατάθλιψη

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

 

 

Γράφει η Ελίνα Τσιούλη – Ψυχολόγος

 

Η κύηση και η λοχεία αποτελούν για τη γυναίκα περιόδους με σημαντικότατες βιολογικές και ψυχικές ιδιαιτερότητες.

Οι έντονες ορμονικές μεταβολές αλλά και οι αλλαγές στο σώμα, στις οικογενειακές ισορροπίες και στη σχέση με τον σύντροφό της μπορούν δυνητικά να πυροδοτήσουν ψυχικές διαταραχές τις οποίες η έγκυος ή η λεχωίδα δυσκολεύεται πολλές φορές να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει. Οι γονιδιακές προδιαθέσεις, η ύπαρξη ή μη υποστηρικτικού περιβάλλοντος και η προσωπικότητα της ίδιας της γυναίκας επηρεάζουν την εμφάνιση και την κλινική έκφραση των διαταραχών.

Η επιλόχειος κατάθλιψη αναφέρεται να βιώνεται από το 15% ή περισσότερο των γυναικών κατά τη διάρκεια των 12 μηνών μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μόνο το 50% των γυναικών με σημαντικά καταθλιπτικά συμπτώματα αναγνωρίζεται. Η επιλόχειος κατάθλιψη συμβαίνει ανάμεσα σε γυναίκες όλων των ηλικιών, όλων των φυλών και των κοινωνικοικονομικών επιπέδων. Η μη θεραπευόμενη και ανεπίλυτη επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει δυσμενώς τη γυναίκα, το παιδί της και τη σχέση της με τα πρόσωπα του οικογενειακού της περιβάλλοντος

 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ