Κρήτη-Χωρίς τουαλέτες το Πανεπιστήμιο

Κρήτη-Χωρίς τουαλέτες το Πανεπιστήμιο

 

 

 

Χωρίς καθαριότητα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των φοιτητών αλλά και των διδασκόντων έχει μείνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς έληξαν οι σχετικές συμβάσεις με τους ιδιώτες που είχαν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού μπλοκάρουν τη σχετική διαδικασία, ενώ το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα για τις προμήθειες δένει στην ουσία «τα χέρια» του ιδρύματος.

Το πρόβλημα αφορά τα κτίρια Φυσικής – Βιολογίας, Χημείας, το γυμναστήριο, το φοιτητικό κέντρο και ένα μέρος από τα προκατασκευασμένα κτίρια της λεωφόρου Κνωσού στο Ηράκλειο. Οι συμβάσεις έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2012 και παρά το γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες του νέου διαγωνισμού είχαν ξεκινήσει έγκαιρα από τον περασμένο Ιούνιο, οι τρεις συνολικά προσφυγές και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν, δεν επιτρέπουν την υπογραφή των νέων συμβάσεων με τους αναδόχους.

Μάλιστα για να προλάβει τα χειρότερα, η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες να κλειδωθούν οι τουαλέτες στα κτίρια όπου υπάρχει το πρόβλημα και να … εξυπηρετούνται μόνο οι καθηγητές με κλειδιά που θα τους δίνονται όταν θα χρειάζεται, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν. Για τους φοιτητές – λένε οι ίδιες πληροφορίες – δεν έχει βρεθεί λύση και κανείς όπως φαίνεται δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα ομαλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η οποία αναμφίβολα προσβάλει όλους τους εμπλεκόμενους με την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος, καθώς είναι αδιανόητο να μην διασφαλίζονται οι βασικοί κανόνες υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση:

 

«Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου, με αφορμή τα προβλήματα καθαριότητας που παρατηρούνται σε κτίρια του Ηρακλείου

εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι στις 31 ∆εκεμβρίου 2012 έληξαν οι συμβάσεις της καθαριότητας για τα παρακάτω κτίρια :

1. κτίρια των τμημάτων Φυσικής-Βιολογίας

2. κτίριο του τμήματος Χημείας

3. κτίριο Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου

4. κτίριο Φοιτητικού Κέντρου (πλην των χώρων της Λέσχης)

5. μέρος των προκατασκευασμένων κτιρίων στη Λ. Κνωσού

Το Τμήμα Προμηθειών προέβη έγκαιρα στην προκήρυξη διεθνή διαγωνισμού (αρ. διακήρυξης 6054/5-6-2012) για τον καθαρισμό όλων των κτιρίων (συμπεριλαμβανομένων και των νεόδμητων) του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο (προκηρύχθηκε με απόφαση της 756ης/31-5-2012 συνεδρίας του Πρυτανικού Συμβουλίου και διενεργήθηκε στις 31/7/2012). Στο πλαίσιο του παραπάνω διαγωνισμού ωστόσο, κατατέθηκαν τρεις προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να μην έχει υπογραφεί σύμβαση.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με απόφαση της 787ης/21-12-2012 συνεδρίας του, ανέθεσε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στους παλαιούς Αναδόχους την καθαριότητα για το μήνα

Ιανουάριο και στην 789η/22-01-2013 συνεδρία του αποφάσισε την παράταση των ιδίων συμβάσεων για το μήνα Φεβρουάριο.

Όμως για το μήνα Μάρτιο δεν μπορεί να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία, αν και έχει αποφασισθεί από το Πρυτανικό Συμβούλιο, γιατί σύμφωνα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά την 31η Ιανουαρίου ουδεμία δαπάνη είναι νόμιμη, εάν δεν υπάρχει εγκεκριμένος Προϋπολογισμός.

Ο Προϋπολογισμός του Ιδρύματος υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος μόλις στις 18 Φεβρουαρίου 2013, αφού με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορούσε να συνεδριάσει νωρίτερα, διότι δεν

είχε εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη συγκρότησής του. Ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης στάλθηκε αμέσως μετά στο Υπουργείο Παιδείας, όπου έχει ελεγχθεί και διαβιβασθεί για υπογραφή. Συμβάσεις για την καθαριότητα των κτιρίων θα μπορούν να υπογραφούν μόνο μετά την έγκριση από τον Υπουργό του Προϋπολογισμού».

 

 

 

 

 

Πηγή: prismanews.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ