Τι είναι η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών;

Τι είναι η αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών;

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

 

 

Γράφει ο Αντώνιος Βραχάτης – Επεμβατικός Καρδιολόγος

Η διαδερμική στεφανιαία αγγειοπλαστική (εν συντομία αγγειοπλαστική) εισήχθη στη θεραπευτική σχετικά πρόσφατα, τη δεκαετία του 70, από τον Andreas Gruntzig, και τις επόμενες δεκαετίες εξελίχτηκε αλματωδώς. Είναι μία θεραπευτική μέθοδος με την οποία επιτυγχάνουμε διόρθωση των στεφανιαίων στενώσεων χωρίς ανοικτή εγχείρηση bypass. Τούτο επιτυγχάνεται με την εισαγωγή ειδικού καθετήρα μπαλονιού (λαϊκά «μπαλονάκι») και διαστολή της στένωσης μέσα στην ίδια την στεφανιαία αρτηρία. Η διαστολή με μπαλόνι συμπιέζει την αθηρωματική πλάκα και απαλλάσσει fαπό την στένωση την αρτηρία.

 

Εξέλιξη και Προβλήματα

Στην αρχή ένα πολύ μικρό ποσοστό στενώσεων, μόλις 5%, ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί, με την συνεχή όμως εξέλιξη των υλικών και την αυξανόμενη εμπειρία δεν άργησε να έλθει η στιγμή που πρακτικά κάθε στεφανιαία στένωση μπορούσε να διορθωθεί. Όμως τη διόρθωση της στένωσης ακολουθούσε υποτροπή (επαναστένωση) σε ένα ποσοστό 30%-40%. Η επιπλοκή αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η αχίλλειος πτέρνα της αγγειοπλαστικής, μετριάστηκε αργότερα με την εισαγωγή των στέντς (stent).

 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ