Οσφυαλγία: Η πιο κοινή αιτία επίσκεψης σε γιατρό

Οσφυαλγία: η πιο κοινή αιτία επίσκεψης σε γιατρό

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr και διαβάστε

 

 

Γράφει ο Βάιος Λιασκοβίτης – Ορθοπεδικός

 

Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι μία ενοχλητική κατάσταση (σύμπτωμα) που «προσβάλει» το 90% του ενήλικου πληθυσμού μία φορά σε κάποια στιγμή της ζωής του. Σε ποσοστό 50% υπάρχουν περισσότερα από ένα επεισόδια οσφυαλγίας.

Πρέπει να πούμε ότι η οσφυαλγία είναι ένα γενικό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια και να απασχολεί διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες.

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ Η ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΟΙΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΣΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.

Από τις συχνότερες αιτίες οσφυαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μία «ειδική δομή» μεταξύ δύο σπονδύλων αποτελούμενος στο κέντρο από τον πηκτοειδή πυρήνα και στην περιφέρεια από τον ινώδη δακτύλιο. Η χρησιμότητά του είναι να λειτουργεί ως «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς κατά τις κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι η προβολή (μετατόπιση) τμήματος του κεντρικού πηκτοειδούς πυρήνα προς την περιφέρεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα προβολή του ινώδους δακτυλίου και δημιουργία κήλης, που τις περισσότερες φορές πιέζει κάποιο νεύρο έτσι ώστε εκτός από οσφυαλγία να υπάρχει και πόνος στη διαδρομή του πιεσμένου νεύρου σε κάποιο πόδι.

 

Για τη συνέχεια του άρθρου πατήστε εδώ.

 

Μπείτε τώρα στο www.nowdoctor.gr, την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα για δωρεάν ραντεβού με ιατρό μέσω διαδικτύου και κάντε τις ερωτήσεις σας!

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ