Κομισιόν:Ζητά συλλήψεις για ρατσιστικές επιθέσεις

Κομισιόν:Ζητά συλλήψεις για ρατσιστικές επιθέσεις

Τις προσαγωγές ατόμων που εμπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις και την επιβολή αυστηρών ποινών σε αστυνομικούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κατηγορούνται για κακή συμπεριφορά εξετάσει η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο  Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νιλς Μουίζνιεκς ο οποίος συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα.

Ο κ. Μουίζνιεκς ανέφερε ότι είχε ήδη «εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» και διαπίστωσε ότι «έχουν δρομολογηθεί αρκετές πολύ θετικές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς». «Βέβαια χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα, δράσεις- κλειδιά που εξετάζουμε για το μέλλον και αφορούν τις προσαγωγές ατόμων που εμπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις, αυστηρές ποινές σε αστυνομικούς που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή κατηγορούνται για κακή συμπεριφορά», τόνισε.

«Αντιλαμβάνομαι» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, «ότι είναι πολύ δύσκολο το πλαίσιο αυτό, λόγω της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού. Το κατανοούμε πλήρως, αλλά η δουλειά μου είναι να υπενθυμίζω σε όλους τις υποχρεώσεις μας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη ακόμη και σε περιόδους κρίσης και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Είμαστε εδώ για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε».

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι επισήμανε στον κ. Μουίζνιεκς «τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το γεγονός ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο συνιστά ένα παγκόσμιο οικουμενικό πρόβλημα η αντιμετώπισή τους. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι έννοιες πολύ μακρινές από την κουλτούρα της ελληνικής πολιτείας πολύ περισσότερο μάλιστα σε μία περίοδο που η ιστορική πορεία της χώρας μας καταγράφει εντελώς αντίθετες συμπεριφορές».

«Οι όποιες μεμονωμένες καταγραφές» πρόσθεσε, «έχουν να κάνουν με ιδιαιτερότητες που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη της Ευρώπης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα».

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και επισημάνθηκε, από την πλευρά του κ. Τσιάρα, «η προσπάθεια της χώρας μας να το αντιμετωπίσει ως φαινόμενο, όπως και τις παρενέργειές του, μέσα από επιλογές που προκρίνονται τόσο από διεθνείς οργανισμούς, όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

      

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ