• Δεμένα τα πλοία Πέμπτη-Παρασκευή

  6:27 μμ, Τετάρτη 30 Ιάν 2013 6:27 μμ, Τετάρτη 30 Ιάν 2013

  Δεμένα τα πλοία Πέμπτη-Παρασκευή

  Δεμένα στα λιμάνια όλη της χώρας, θα είναι αύριο και μεθαύριο τα πλοία, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει οι ναυτικοί, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις» με το οποίο επέρχονται αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις.

  Η απεργιακή κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στις έξι τα ξημερώματα και θα λήξει στις έξι το πρωί του Σαββάτου, έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, με την προοπτική κλιμάκωσης.

  Σε πολλά λιμάνια της χώρας θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, ενώ για αύριο στον Πειραιά έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στις 6.00 το πρωί και πορεία στις 10.00 στο λιμάνι, στον Αγ. Διονύσιο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη μορφή κυλιόμενων 48ωρων, κάτι όμως που θα πρέπει να αποφασίσει σε νέα ψηφοφορία της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ την Παρασκευή. Οι ναυτικοί δηλώνουν ότι στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους έχουν τη στήριξη των αγροτών από πολλές περιοχές της χώρας και προειδοποιούν ότι δεν θα κάνουν πίσω έως ότου δικαιωθούν.

  Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει χαρακτηρίσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου «αιτία πολέμου» για τη ναυτεργασία, καθώς, όπως αναφέρει, «με αυτό επέρχεται μείωση στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, παύει να ισχύει η υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των ναυτικών, ενώ δίνεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και στα σκάφη αναψυχής».

  Η ΠΝΟ ζητά επίσης την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την καταβολή δεδουλευμένων που οφείλονται από ακτοπλοϊκές εταιρείες σε Έλληνες ναυτικούς.

  Μέλη της ΠΝΟ, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ενδεχόμενο επίταξής τους από την κυβέρνηση, είπαν ότι έχουν δοκιμαστεί από το συγκεκριμένο μέτρο στο παρελθόν, αλλά αυτό που θα πρέπει, όπως είπαν, να γίνει αυτή τη στιγμή, είναι η απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων του πολυνομοσχεδίου.

  Το πολυνομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη στα κόμματα της συγκυβέρνησης που, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχουν διατυπώσει τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα