«Γκάφα» των Ρώσων με τον Αναστάσιο

«Γκάφα» των Ρώσων με τον Αναστάσιο

 

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου προς τον  Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα διεκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου. Ο κ. Αναστάσιος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Εκκλησίας Ρωσίας για στήριξη από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ωστόσο σε μια ευαίσθητη περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα όπως είναι αυτή της Αλβανίας η αλλαγή της εθνικότητας του Αρχιεπισκόπου, αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει με τυπογραφικό λάθος, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος εμφανίζεται ως Αλβανός. “Ο Αλβανός Προκαθήμενος ” γράφει το ρώσικο Πατριαρχείο αγνοώντας προφανώς τα διπλωματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.

Το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πατριαρχείο Μόσχας και αναδημοσιεύει ολόκληρο το www.religiousnews.gr  έχει ως εξής:

Σε δήλωση σχετικά με μια σειρά αντιεκκλησιαστικών ενεργειών στη Ρωσία, για την οποία πληροφορήθηκε, προέβη το Νοέμβριο 2012 ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. Στο Γράμμα, το οποίο ελήφθη προ ολίγων ημερών από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Μακαριότατος κ. Αναστάσιος υπενθυμίζει για τη μακροχρόνια γνωριμία του με τον Αγιότατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, η οποία έχει ιστορία 44 ετών από τη συνεργασία στα πλαίσια της Παγκόσμιας Αδελφότητας Νεολαίας «Σύνδεσμος».

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι μέλλοντες Προκαθήμενοι επανειλημμένως συναντήθηκαν και συνεργάσθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή και στις Συνελεύσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, στην ομάδα «θρησκευτικοί ηγέτες της Ευρώπης», στις επίσημες συναντήσεις των αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

«Πάντα κρατώ στη μνήμη μου την καλοσύνη του, τις ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις, τις ξεκάθαρες σκέψεις, την καλή ανταλλαγή ιδεών, την ικανότητα και την ευελιξία σε συνδυασμό με το σεβασμό του άλλου στο διάλογο ή ακόμα στη διαμάχη, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και συνεχίζει: «Η εκλογή του ως Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών σε πολλούς μας έδωσε ελπίδες ότι με το ακέραιο χαρακτήρα και το χάρισμά του θα μπορέσει να υπηρετήσει εν σοφία τον αγαπημένο Ρωσικό λαό, οδηγώντας αυτό δημιουργικά την οδό της πνευματικής ελευθερίας, δικαιοσύνης και αγάπης».

Ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας αναφέρθηκε στον πόνο του, με τον οποίο πληροφορήθηκε χρόνια μετά το τέρμα των αθεϊστικών διώξεων σε μια Ορθόδοξη χώρα οι άνθρωποι καταστρέφουν τα ιερά σύμβολα, τους σταυρούς και ακόμα προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες με σκοπό τον εξευτελισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πίστεως εν γένει, ακόμα και στο Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα.

Ο Αλβανός Προκαθήμενος είναι βέβαιος ότι αυτές οι νέες επιθέσεις κατά της Εκκλησίας από τους μαχόμενους οπαδούς της εκκοσμικεύσεως καθόλου συμβάλλουν στην ειρηνική συμβίωση των θρησκευτικών και μη ανθρώπων, ούτε προβάλλουν μια αξιοπρεπή εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας.

Και συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσεως: «Ως ειλικρινής φίλος του ρωσικού λαού εκφράζω την πλήρη μου συμπαράσταση στον Πατριάρχη Κύριλλο», και ολοκληρώνει το γράμμα του με τις ευχές στον Ρώσο Προκαθήμενο να εξακολουθεί να κηρύττει το Ευαγγέλιο, να μεταλαμπαδεύει το φως της αγάπης, της ομορφιάς και της αλήθειας της Ορθοδοξίας σε κάθε έργο του, βοηθώντας το λαό του να πορεύεται στον κοινό προορισμό την οικοδομή της κοινότητας δικαιοσύνης, ελευθερίας και παγκόσμιας αλληλεγγύης».

ΠΗΓΗ:religiousnews.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ