Προκαταρκτική για τις απευθείας αναθέσεις

Προκαταρκτική για τις απευθείας αναθέσεις

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας Σπύρος Μουζακίτης, με αφορμή δημοσίευμα της Καθημερινής σχετικά με σειρά απευθείας αναθέσεων με την επίκληση κατεπείγουσας ανάγκης.

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), που έχει συσταθεί για να ελέγχει τους διαγωνισμούς, έχει ήδη απορρίψει, μέσα σε λίγους μήνες, 85 απευθείας αναθέσεις που επιχειρήθηκε να γίνουν για προμήθειες του Δημοσίου.

Στο δημοσίευμα, που θα ερευνηθεί από τους εισαγγελείς, αναφέρεται ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις αφορούν, κυρίως, στον χώρο της υγείας και ακολουθεί ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.000 αναθέτουσες αρχές προμηθειών.

Ο κ. Μουζακίτης απέστειλε ήδη παραγγελία προς την Αρχή, ζητώντας αντίγραφα των απορριπτικών για διαγωνισμούς αποφάσεων φορέων αλλά και όλων όσων έχουν συνολικά εκδοθεί, λόγω μη συνδρομής του στοιχείου του κατεπείγοντος ή του απρόβλεπτου γεγονότος.

Στόχος της έρευνας είναι διαπιστωθεί εάν, στην υπόθεση, έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Στοχεύει, επίσης, να διερευνήσει εάν, τίθεται ζήτημα οργανωμένου κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τα νομικά περιθώρια και για τον λόγο αυτόν θα ερευνηθεί ποιες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν σχέση μεταξύ τους και πώς αλλά και μέσω ποιων αναδόχων έργου, διαχειρίζονται την κάλυψη των αναγκών τους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ