Βουλή: Συγκλίσεις και σκληρή κριτική κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου για την οπαδική βία

Παρά τα σημεία σύγκλισης που βρήκε η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την οπαδική βία, δεν έλειψε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η σκληρή κριτική. Οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει τα θετικά άρθρα και θα καταψηφίσει τα αρνητικά.

Το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει επί της αρχής, ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου, τα γήπεδα θα ανοίξουν για τους φιλάθλους στις 13 Φεβρουαρίου και η ταυτοποίηση των κατόχων εισιτηρίων μέσω κινητού θα αρχίσει στις 9 Απριλίου.

Βρούτσης: Σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο, αλλά είναι δικαίωμα του κράτους η ασφάλεια

Τη θετική στάση των κομμάτων, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις τους, για τα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της οπαδικής βίας, χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την αρχική του τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «Έκτακτα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης εισιτηρίων και παρουσίας θεατών σε αγώνες ποδοσφαίρου για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

«Σεβόμαστε απόλυτα την ΕΠΟ και τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά είναι δικαίωμα της χώρας μας να διασφαλίζει υπέρ των πολιτών την ασφάλειά τους και το κάνουμε με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα με τη ΔΕΑΒ, χωρίς να παρεμβαίνουμε στα πρωταθλήματα. Δεν μειώνουμε βαθμολογίες, δεν ακυρώνουμε καμία ομάδα, απλά είναι δικαίωμά μας για την ασφάλεια των πολιτών να κλείνουμε ένα γήπεδο για φιλάθλους, εφόσον διαπιστώνεται παραβατική συμπεριφορά».

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε ότι από τη συζήτηση του νομοσχεδίου προκύπτει ότι όλα τα κόμματα «συμφωνούν στις γενικές γραμμές», προσθέτοντας ότι κανένα κόμμα, ακόμα και αυτά που θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου, «δεν διαφώνησε με τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.  Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και των άλλων κομμάτων «συνέβαλλαν θετικά κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και ότι όλοι ξεκινήσαμε από την ίδια αφετηρία, ότι είμαστε απέναντι στην αθλητική βία και είμαστε εδώ για ενώσουμε τις δυνάμεις μας». Πάντως χαιρέτισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε πως οι κάμερες είναι αναγκαίο μέτρο και ότι η ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια αποτελεί αναγκαίο μέτρο καθώς και ότι τα διοικητικά μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

Τα εισιτήρια διαρκείας

Για τα εισιτήρια διαρκείας ανέφερε ότι αυτά «δεν χάνονται, θα ενσωματωθούν μέσα στο αυτοποιημένο σύστημα του κινητού τηλεφώνου, με την τεχνολογία που υπάρχει, άρα όποιος έχει διαρκείας θα μπορεί να εισέρχεται για να παρακολουθήσει τον αγώνα». Το μόνο θέμα, που υπάρχει και θα λυθεί με Υπουργική Απόφαση, είπε ο κ. Βρούτσης, είναι τι θέλουν οι ΠΑΕ για το εάν «θα μεταβιβάζονται τα διαρκείας ή να μην μπορεί να μεταβιβάζονται και εδώ αναμένουμε την απάντηση των ομάδων».
Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στις 13 Φεβρουαρίου δεν ανοίγουν για τους φιλάθλους τα γήπεδα με τον ίδιο τρόπο που έκλεισαν αλλά σε ένα νέο περιβάλλον».

Το Καυτανζόγλειο

Τέλος, για την διάταξη που αφορά στο Καυτανζόγλειο στάδιο, ο κ. Βρούτσης είπε στον κ. Φάμελλο ότι «έχετε δίκιο, πολλά πράγματα δεν έχουν προχωρήσει στην πατρίδα μας όπως θα έπρεπε, αλλά κάνουμε μια προσπάθεια, και απόδειξη είναι το γεγονός ότι δεν λέμε ευχές. Το Καυταντζόγλειο όπως και πολλά στάδια στην χώρα μας από 1.1.2024 έχουν πρωτοφανή αύξηση στον προϋπολογισμό τους συγκριτικά με το παρελθόν».

Για τη ρήτρα παραβατικότητας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι από το 2021 δίνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ στον αθλητισμό διά μέσω της φορολογίας του «Στοιχήματος». Με Υπουργική Απόφαση όμως που θα καθορίσει τα ποσοστά θα υπάρχουν παρακρατήσεις στις ομάδες όπου εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές και αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν στη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων.  Όσο για τα μέτρα που αφορούν τη νέα δομή λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, είπε ότι δεν επικρατεί λογική κλεισίματος, αλλά απόδοσης των ανάλογων ευθυνών σε κάθε ΠΑΕ. «Φιλοδοξούμε οι εκλεγμένες διοικήσεις των λεσχών να γίνουν συνομιλητές του υπουργού, όπου θα συζητούν όλα τα θέματα, όχι μόνο της αντιμετώπισης της βίας αλλά για όλα».

Σ. Φάμελλος: «Ο,τι έχετε πει, δεν το έχετε κάνει»

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αρνητικές εξελίξεις και στο πεδίο της οπαδικής βίας» και έκανε λόγο για «ασυνέπεια της κυβέρνησης μεταξύ λόγων και εφαρμογής της νομοθεσίας» ύστερα από αλλεπάλληλα τραγικά περιστατικά. «Ο,τι έχετε πει ως κυβέρνηση για την οπαδική βία δεν το έχετε κάνει. Αντίθετα το πρόβλημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο. Είναι ασυνεπές και υποκριτικό».

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνηγορεί με τα μέτρα πρόληψης, για πολλά από τα οποία έλαβε μέρος στην επεξεργασία, δεν θα υπερψηφίσει συνολικά το νομοσχέδιο. «Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη της δικής σας ανεπάρκειας (…) Δεν θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, θα σας ελέγξουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι τα γήπεδα θα ανοίξουν χωρίς να έχετε πάρει μέτρα». «Ούτε θα υπερψηφίσουμε ούτε θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, θα πάμε στα επιμέρους. Θα ψηφίσουμε τα θετικά, θα καταψηφίσουμε τα αρνητικά», κατέληξε.

Η κριτική Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά έσπευσε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των γηπέδων τον Δεκέμβριο, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακούς χειρισμούς «χωρίς ουσία» ύστερα από επεισόδια.   Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου «μία ακόμη αποτυχία της κυβέρνησης» για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. «Ανακυκλώνετε τα μέτρα που προβλέπονται ήδη», σημείωσε και επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική βούληση να διευθετήσει το πρόβλημα. «Το υπάρχον πλαίσιο είναι αυστηρό. Να απαντήσετε γιατί δεν το εφαρμόζετε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλόγισε ευθύνες και ζήτησε εξηγήσεις γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ανέκοψαν την πορεία των Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια με αποτέλεσμα τον θάνατο του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη. Αναφέρθηκε και στα επεισόδια στου Ρέντη, τον περασμένο Δεκέμβριο, που οδήγησαν στο θάνατο του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.  «Εσείς δεν κάνατε τίποτα. Τι σας εμπόδιζε να τους σταματήσετε; Έφταιγε το νομοθετικό πλαίσιο; Ή ότι μετά 4 χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. ο κ. Οικονόμου παρέλαβε καμένη γη στην αστυνομία, όπως σχεδόν δήλωσε ο διάδοχός του κ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας την ανάγκη για ένα “restart;”»

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «βασική αδυναμία» του νομοσχεδίου είναι ότι «δεν αγγίζει καθόλου το ζήτημα της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ιδίως στον χώρο του ποδοσφαίρου. Μια διαφθορά που τροφοδοτείται από ισχυρά οικονομικά και άλλα συμφέροντα, αλλά η κυβέρνηση προτιμά να κάνει τον τροχονόμο, παρά να βάλει κανόνες».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Αποκλείεται ο αθλητισμός από τη λύση

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του , επισήμανε ότι «για άλλη μια φορά, μιλάμε για ένα αθλητικό νομοσχέδιο που αποκλείει τον αθλητισμό από τη λύση του προβλήματος και ασχολείται μόνο με την καταστολή». «Όπως, άλλωστε και τα περισσότερα νομοσχέδια για τη λεγόμενη οπαδική βiα, ήθελαν το κράτος να παρεμβαίνει, ως ρυθμιστής του ανταγωνισμού των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΠΑΕ και των ΚΑΕ, κάθε φορά που η δυσωδία από τον τζόγο, τα “στημένα”, τη διαφθορά, τη βία των οπαδικών στρατών, ξεχείλιζε», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.

Κατά τον γ.γ. του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση «αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στον χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές».
«Στην Ελλάδα, σε σύνολο περίπου 3.000 ποδοσφαιρικών σωματείων, τα επαγγελματικά σωματεία είναι περίπου 50. Και όλες οι κυβερνήσεις, υποκλίνονται σε αυτά και στους μεγάλους επιχειρηματίες».  Όπως είπε, «καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους “οπαδικούς στρατούς.

Η Ελληνική Λύση

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο λέγοντας: «Μία ερώτηση: θα μας πείτε τι θα γίνει με το Καυτατζόγλειο; Ρημάζει! Πείτε μας πότε θα γίνει. Χθες στην Κρήτη έφυγε το στέγαστρο από το Παγκρήτριο Στάδιο. Το πήρε ο αέρας! Η Θεσσαλονίκη δεν έχει γήπεδα. Αν παίξουν τελικό κυπέλου ΑΡΗΣ – ΠΑΟΚ δεν έχουν γήπεδο!

Εδώ και ενάμιση μήνα είναι κλειστά τα γήπεδα. Πρέπει να αποζημιωθούν οι φίλαθλοι που έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας. Πρέπει να τους δώσετε πίσω τα λεφτά τους.
Δεν καταλαβαίνω γιατί αν κάνουν επεισόδια οι οπαδοί μιας ομάδας, θα πρέπει να πληρώνουν όλοι. Μια ομάδα έκανε τα επεισόδια και πληρώνουν όλοι οι άλλοι; Τι λογική είναι αυτή;»

Νέα Αριστερά: Καταψηφίζει το νομοσχέδιο – Οι αλλαγές που έρχονται είναι μικρές

«Εμείς στη Νέα Αριστερά θα συνεχίσουμε με πείσμα να υπηρετούμε τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και στον χώρο του μαζικού αθλητισμού, μακριά και έξω από συμφέροντα και παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την οπαδική βία.

Ο Χ. Ζεϊμπέκ δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις για τον αθλητισμό μονοπωλούνται από ειδήσεις για στέγαστρα γηπέδων που τα παίρνει ο αέρας, όπως προχθές στο Παγκρήτιο ή γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, που συχνά καταλήγουν ακόμη και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Όπως είπε, «ως Νέα Αριστερά, λέμε με την πιο δυνατή φωνή ότι δεν είναι αυτός ο αθλητισμός που θέλουμε και ονειρευόμαστε, δεν είναι αυτή η κατάσταση, αυτό που μας αξίζει ως κοινωνία». Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι «αυτό αποτελεί την ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης, της εγκληματικής της ανικανότητας, των εγκληματικών ευθυνών που έχει για τα φαινόμενα της οπαδικής βίας».

Η Πλεύση Ελευθερίας

Έμφαση στη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανάπτυξης μιας υγειούς αθλητικής και φίλαθλης κουλτούρας αξίων και όχι μόνο σε τιμωρητικά μέτρα και καταστολής, έδωσε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Διαμαντής Καραναστάσης. Ο κ. Καραναστάσης ανέφερε ότι «λαμβάνοντας τις δεσμεύσεις του υπουργού είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο», επισημαίνοντας ότι αυτό «έχει σημεία τομών» αλλά «η αντιμετώπιση της βίας έχει να κάνει με τον πολιτισμό, την παιδεία, το παράδειγμα, τη Δικαιοσύνη και με τη μαγική λέξη της εκπαίδευσης».

Ο κ. Καραναστάσης, υπογράμμισε ότι «η οπαδική βία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», αναγνώρισε ότι «τα μέτρα του νομοσχεδίου θα επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα» αλλά συμπλήρωσε πως «ακόμα και εάν εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου» δεν θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα «εάν δεν υπάρξει εκπαίδευση, συνεργασία, καινοτομίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και παροχές υψηλού επιπέδου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ