Βουλή: Νομοτεχνική βελτίωση στην ρύθμιση για τις Ανεξάρτητες Αρχές – Τι είπε ο Βορίδης

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για το ακαταδίωκτο των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών επιβεβαίωσε στην Βουλή ο Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενημέρωσε πως θα αφαιρεθεί η φράση «παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών» από το νομοσχέδιο, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείται εκ δόλου».

Συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε: «Θα κατατεθεί νομοθετική βελτίωση στο επίμαχο εδάφιο του άρθρου 43 του νομοσχεδίου που θεσπίζει ότι τα μέλη των συνταγματικών Ανεξάρτητων Αρχών δεν μπορούν να διώκονται “εκτός αν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους”. Αντίθετα θα παραμείνει η αναφορά ότι θα μπορούν να διώκονται “αν ενήργησαν με δόλο”».

O υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι η αναφορά σε δυνατότητα άσκησης δίωξης σε μέλη ή το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών «αλυσιτελώς έχει τεθεί» στο σχέδιο νόμου, επισημαίνοντας ότι «η παραβίαση του απορρήτου σε κάθε περίπτωση τελείται εκ δόλου»

«Επομένως καλύπτεται από τη μείζονα διατύπωση και δεν χρειάζεται αυτή η αναλυτική απαρίθμηση. Καθώς η επιλογή που κάνει ο νομοθέτης είναι να περιορίσει το ακαταδίωκτο σε εξ αμελείας τελούμενα αδικήματα. Η παραβίαση του απορρήτου πάντοτε τελείται εκ δόλου, δεν γίνεται να τελεστή εξ αμελείας», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Η συνεδρίαση, συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις επί της Αρχής του σχεδίου νόμου των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε πως αυτό το σχέδιο νόμου είναι το τελευταίο που θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια μέχρι τις διακοπές των εργασιών της για το Πάσχα και ενδεχομένως της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η Επιτροπή αποφάσισε αύριο να διεξαχθεί η ακρόαση φορέων και η επί των άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου. Την Μεγάλη Δευτέρα θα διεξαχθεί η β’ ανάγνωση του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή και την Μεγάλη Τρίτη θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ