Βενιζέλος: Οι αποκαλύψεις του Γκάλμπρεϊθ δείχνουν τι αποφύγαμε

«Η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το Σχέδιο Β΄ του Γιάνη Βαρουφάκη που αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο Αμερικανός οικονομολόγος, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο κ.Βενιζέλος, ερωτώμενος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σχολίασε για τις δηλώσεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Οι αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ δείχνουν τι αποφύγαμε, δηλαδή τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στη χώρα.  Η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει μία χώρα της Λατινικής Αμερικής και να ζήσει τη δραματική ιστορία της Βενεζουέλας έτσι στα καλά καθούμενα.  Δηλαδή η χώρα είχε αρχίσει να αλλάζει κλίμα, να ανακάμπτει, να βλέπει προς την έξοδο από το Μνημόνιο από το 2014 και μετά, το 2014 ήταν ένα έτος στροφής, και όχι απλώς ξαναγυρίσαμε χρόνια πίσω, μπήκαμε βαθιά στο Μνημόνιο».

Στη συνέχεια ο κ.Βενιζέλος τόνισε: «Όχι απλώς έχουμε παραδώσει την εθνική μας κυριαρχία πλήρως πια.  Όχι μόνο έχουμε αναλάβει ένα κόστος λόγω της κακής διαπραγμάτευσης, το οποίο το μετρούν σε πολλά δισεκατομμύρια, σε δεκάδες δισεκατομμύρια, με διαφόρους μεθόδους, βλέπω πολλές μεθόδους υπολογισμού του κόστους της διαπραγμάτευσης, εδώ, ο κ. Ρέγκλινγκ του ESM που μας έχει δανείσει μίλησε για 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον κόστος διαπραγμάτευσης, αλλά εδώ βλέπουμε και ζητήματα ελευθεριών και δημοκρατίας. Διότι δεν εθνικοποιείς την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν αλλάζεις νόμισμα, δεν επιβάλεις αλλαγή του νομίσματος των καταθέσεων έτσι απλά με μία νομική πράξη, εδώ η κοινωνία θα γινόταν κόλαση, θα είχαμε προβλήματα βίας, προβλήματα στοιχειωδών ελευθεριών και όλα αυτά λέγονται με μία απίθανη ελαφρότητα.  Αντιθέτως, μας λέει σήμερα δημοσίευμα ότι ο κ. Παππάς και ο κ. Κοτζιάς μαρτυρούν ότι το Φεβρουάριο του 2015 ο κ. Βαρουφάκης ήθελε να συνεχίσει τη δική μας την πολιτική και μετά πήγε στο άλλο άκρο και το άλλο άκρο μας έχει οδηγήσει εδώ, δηλαδή στο απόλυτο διέξοδο, το αδιέξοδο δε αποτυπώνεται με το ντόμινο στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην πραγματική οικονομία, στην αδυναμία ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας, στις δυσκολίες που έχουν οι τράπεζες σε σχέση με τις καταθέσεις και την εθνική αποταμίευση, γιατί από εκεί θα εκπηγάσει η ανασυγκρότηση της χώρας».

«Το δημοψήφισμα του 2015 τι ήταν» σχολίασε λίγο αργότερα ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε: «μία καταστρατήγηση της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, μία προσβολή της λαϊκής κυριαρχίας όταν σου λέει, έλα σε πέντε ημέρες να ψηφίσεις γύρω από κείμενα τα οποία κανείς δεν ήξερε, τα οποία δεν είχαν καν μεταφραστεί καλά-καλά στα ελληνικά, κείμενα τα οποία ήταν άνευ σημασίας, διότι είχαν ήδη ανατραπεί μέσα από τις εξελίξεις και τη διαπραγμάτευση. Κείμενα, βέβαια, καλύτερα από αυτά που τελικά συγκροτούν τη συμφωνία του τρίτου Μνημονίου και του Μνημονίου 3+, στο οποίο έχουμε μπει στο διηνεκές τώρα, διότι το Μνημόνιο δεν τελειώνει, δυστυχώς, το 2018.  Και την επομένη, ενώ το 60% του ελληνικού λαού καλώς-κακώς πείστηκε, ψήφισε «όχι», έρχεται η κυβέρνηση με το πρόσχημα μιας σύσκεψης αρχηγών και το ανατρέπει και πηγαίνει σε ένα «ναι», το οποίο τώρα είναι «ναι σε όλα», «ναι σε όλα», χωρίς καμία διαπραγμάτευση, ποτέ δεν υπήρχε τέτοια ενδοτική και υποτακτική συμπεριφορά χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο».

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Γκάλμπρεϊθ αποκάλυψε το σχέδιο Βαρουφάκη για επιστροφή στη δραχμή

Ρέγκλινγκ: Ο Βαρουφάκης κόστισε 100 δισ. στην Ελλάδα  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ