Βενιζέλος: Κάποιοι στη ΝΔ δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ αλλά την ακροδεξιά

Βενιζέλος: Κάποιοι στη ΝΔ δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ αλλά την ακροδεξιά

 Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την υπόθεση Μπαλτάκου, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ακραίο» και «αδιανόητο» αυτό που συνέβη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά» εκ μέρους του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακολουθούν μια φιλική γραμμή και υιοθετούν την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας ότι είναι «τραγικό» αυτό που συμβαίνει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝ.ΕΛΛ.

Προσθέτοντας τον χαρακτηρισμό «ακραίο φαινόμενο» για την υπόθεση Μπαλτάκου, τόνισε ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει σχετικά, για τη στάση του στο θέμα της ΧΑ, υποστηρίζοντας ότι στη ΝΔ υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά με την ακροδεξιά. Αυτοί όμως, υπογράμμισε, δεν είναι η άποψη του κ. Σαμαρά και της ΝΔ. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε πολύ καθαρά στο ζήτημα και ανέλαβε την ευθύνη της παρακολούθησης όλων των κυβερνητικών στελεχών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν ελέγχουν ιδεολογικά τη ΝΔ, αλλά μόνο την εφαρμογή της προγραμματικής συμφωνίας και την εφαρμοζόμενη πολιτική και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει κάποιο στέλεχος της κυβέρνησης που διαφωνεί με αυτά, μπορεί να φύγει. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν μπορούσε να μπλοκάρει το κυβερνητικό έργο, επομένως και νομοσχέδια, διότι δεν υπαγόρευε πολιτική και ο ρόλος του ήταν διαδικαστικός. Η νομοθετική πρωτοβουλία και το έργο της κυβέρνησης αποφασίζονται από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες υπάρχουν, θα έρθουν στη Βουλή, επισήμανε. Σχετικά με τις φημολογίες περί νέων βίντεο, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για το γεγονός ότι υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση που ομολογεί ότι έχει διαπράξει κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις, αλλά και από το γεγονός ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση έχει υποστηρικτές και από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι δεν τις θέλει ο λαός. Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές είπε ότι οι Έλληνες μπορούν να κάνουν την επιλογή τους κι αν θέλουν να ρισκάρουν «εμείς θα το σεβαστούμε». Εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η ΝΔ διατηρεί μεσαία δημοσκοπικά ποσοστά και διεκδικεί την πρώτη θέση, ενώ το ΠΑΣΟΚ λόγω της τεχνητής πόλωσης, σημειώνει χαμηλά ποσοστά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν, πάντως, κατηγορηματικός σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στα προ του 2009 δεδομένα, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να γυρίσει τη χώρα πίσω και αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος που θέλει να ξαναζήσουμε το πρόβλημα, να βρεθούμε δηλαδή και πάλι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Στη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, έχουμε δημοκρατικό, πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα, όταν έχουμε μια εγκληματική οργάνωση, κόμματα με ακροδεξιές συνωμοσιολογικές θέσεις, κόμματα που φλερτάρουν με άνεση με τις θέσεις της Χ.Α., όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γηράσκει πριν καν ενηλικιωθεί. Κι αυτό, σημειώσε, είναι πρόβλημα δημοκρατίας, νομιμοποίησης και αντιπροσωπευτικότητας, για να συμπληρώσει πως, με την εχθρότητα που δείχνει η αντιπολίτευση -ζητώντας φυλακίσεις για οποιοδήποτε θέμα- υπάρχει ένας συμβολικός εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Επανέλαβε ότι η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει, εμφανίζει περιορισμένα ποσοστά που δείχνουν την οροφή του, ότι είναι συγκυριακό όχημα διαμαρτυρίας όσων ενοχλήθηκαν από το μνημόνιο και τις περικοπές και ότι δεν έχει ρίζες, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, στους κοινωνικούς χώρους. Τόνισε επίσης ότι στις εκλογές, το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει η αντιπολίτευση και περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτό θα είναι το μεγάλο πολιτικό ζήτημα της επομένης των εκλογών.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ανέφερε ότι κάθε κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανανεώνεται, να αλλάζει για το καλύτερο και πως το μείζον είναι η «εθνική συστράτευση».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, που υποστήριξε ότι η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε ότι σε ένα χρόνο από τώρα τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει τόσο, ώστε η αντιπολίτευση θα είναι εκείνη που δεν θα θέλει εκλογές. Σε άλλη ερώτηση για τη δήλωση του κ. Κουβέλη ότι το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει σε καταστροφικές πολιτικές δεν μπορεί να κάνει προτάσεις συνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε πότε η ΔΗΜΑΡ «ανακάλυψε» αυτές τις «καταστροφικές» πολιτικές και εάν πρόκειται για τις ίδιες που στήριζε η ΔΗΜΑΡ, επί έναν χρόνο όσο ήταν στην κυβέρνηση. Ανέφερε, επίσης, ότι της είχε προτείνει συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, οπότε και η πλειοψηφία στην κυβέρνηση θα ήτα�� προοδευτική, πρόταση την οποία η ΔΗΜΑΡ απέρριψε διότι και εκείνη ποντάρισε στην πόλωση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και τη στάση του κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι «εκκρεμότητες» στις οποίες είχε αναφερθεί πρόσφατα, είναι πολιτικές και πως ο κ. Παπανδρέου είναι ο πρώτος που έχει ενδιαφερόταν να βγούμε από το μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας την έξοδο ως τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα της χώρας. Σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με αυτό και προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης στη Βουλή για ενίσχυση του θεσμικού ελέγχου των κομμάτων.

Τόνισε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την καταψήφιση του άρθρου 2 του πολυνομοσχεδίου, όπως και ότι ποτέ ο ίδιος δεν έχει επιβάλει καμία απόφαση και συμπεριφορά στους βουλευτές του κόμματος, σημειώνοντας ότι την απόφαση για ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την πήραν οι ίδιοι για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον. Απηύθυνε δε χαιρετισμό αναγνώρισης και αγάπης προς την ΚΟ. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του ζήτησε να ρίξει την κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και χαριτολογώντας πρόσθεσε ότι μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Για το εάν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία, τόνισε ότι δεν ότι υπάρχει θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας και πως ο κ. Παπανδρέου δεν θέτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος «σίγουρα έχει συνείδηση των ιστορικών αναγκών της χώρας». Για το θέμα των τραπεζών είπε ότι το σχήμα της ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτό που είχαν συμφωνήσει το 2011.

Σχετικά με ενδεχόμενες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον υπάρξει αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Βενιζέλος είπε καταρχήν ότι υποτιμάται η δυναμική της «Ελιάς» και αναρωτήθηκε χαριτολογώντας αν υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Για το εάν προτίθεται να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση δυσμενούς αποτελέσματος, ανέφερε ότι ο ρόλος του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μοναδιάστατος, αλλά είναι πολυσύνθετος και ιστορικά προσδιορισμένος. «Γράφουμε ιστορία» τόνισε και πρόσθεσε: «Ας τη γράψουμε όμως σωστά». Εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός απέναντι στις δημοσκοπήσεις και υποστήριξε ότι «η Ελιά δεν σταματάει ποτέ», εννοώντας ότι το εγχείρημα θα συνεχιστεί και μετεκλογικά.

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά του «Ποταμιού» είπε ότι δεν τον ανησυχεί τίποτα και παρατήρησε ότι υπάρχει μια εύκολη μετατόπιση από το «δήθεν νέο» στο «απολύτως παλιό». Υποστήριξε δε, ότι δεν έχει δει κάποια πολιτική στάση και συνεπώς δεν μπορεί να κρίνει επ’ αυτού. Αντίθετα, σημείωσε, το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς είναι το «νέο» και πως οποιοσδήποτε από τους 42 υποψηφίους θα μπορούσε να σηκώσει το χέρι και να πει «είμαι εδώ, φτιάχνω κόμμα ή κίνηση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, παραπέμποντας στις θέσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, και σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των αγορών και του επιτοκίου του ESM, υποστήριξε ότι χάνεται στο βάθος του χρόνου. Το σημαντικό, είπε, είναι ότι ξαναμπαίνουμε στις αγορές, που μας αξιολογούν με θετικό τρόπο, και δανειζόμαστε ισότιμα.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα πολλά είδη ευρωσκεπτικισμού που θα υπάρξουν στις ευρωεκλογές, τα οποία όμως εκτίμησε ότι δεν απειλούν τις μεγάλες οικογένειες του ΕΛΚ και του ΕΣΚ. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, οι κρίσιμοι συσχετισμοί δεν είναι στην ΕΕ, αλλά στις διακρατικές και διακυβερνητικές σχέσεις, στις οποίες κρίνονται όλα. Ανέφερε, ακομη, ότι έχει τεθεί θέμα αλλαγής συνθηκών, όμως, όπως είπε, το θέμα είναι αν με τους σημερινούς συσχετισμούς μια τέτοια συζήτηση θα πάει προς το καλό ή προς το κακό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι με χαμηλό προϋπολογισμό δεν είναι εύκολο να συζητήσεις για εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών ή για ομοσπονδιακή Ευρώπη. Δεν υπάρχουν, κατέληξε, μεγάλες δυνάμεις που να θέλουν κάτι τέτοιο, υπάρχουν έντονοι εθνικισμοί, αλλά ότι δεν υπάρχει άλλο πεδίο από την Ευρώπη και ότι πουθενά δεν είναι καλύτερα από την Ευρώπη.

 

Διαβάστε επίσης

Βενιζέλος: Εθνικό αγαθό η σταθερότητα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ