Βαρβιτσιώτης στον Realfm 97,8: Το Ισραήλ αποτελεί σύμμαχο και συνομιλητή μας στη Μεσόγειο

“Επειδή ήμουν πάντα υπέρμαχος της εμβάθυνσης αυτής της σχέσης πιστεύω ότι η επιλογή που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία με τη στρατηγική πλέον συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μία επιλογή η οποία ενισχύει τη χώρα και ουσιαστικά της δίνει έναν σύμμαχο και συνομιλητή στη λεκάνη της Μεσογείου, ο οποίος διακρίνεται από το δημοκρατικό καθεστώς, διακρίνεται από την οικονομική ανάπτυξη, διακρίνεται από την τεχνολογική του υπεροχή και βέβαια διακρίνεται και για τις προνομιακές σχέσεις που έχει με τις ΗΠΑ. Εμείς δεν πρέπει να βλέπουμε το Ισραήλ μόνο σε σχέση με τη Τουρκία, δεν πρέπει να μπαίνει σε αυτή τη σύγκριση, ‘είμαστε με το Ισραήλ γιατί τώρα το Ισραήλ δεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία’. Η σχέση μας με το Ισραήλ πρέπει να είναι μία σχέση η οποία να εμβαθύνετε σε όλα τα επίπεδα, να μπορούμε να συνομιλούμε μαζί τους για όλα τα διμερή θέματα που μας απασχολούν και βέβαια να είναι μία σχέση η οποία να βασίζεται στην προοπτική την οποία έχουν οι δύο λαοί να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις. Το τουριστικό ρεύμα από το Ισραήλ προς τη χώρα μας είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο τουριστικό ρεύμα που υπάρχει από οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη. Πάνω από το 10% των Ισραηλινών έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι έχουμε καταφέρει τουλάχιστον με τους Ισραηλινούς φίλους μας να αποκτήσουμε δεσμούς οι οποίοι ξεπερνάνε τις πολιτικές προσεγγίσεις, αλλά καθιστούν τον ένα λαό πάρα πολύ κοντά στον άλλον. Αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Δένδια στο Κάιρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “η κατάρτιση της συμφωνίας με την Αίγυπτο είναι μία πολύ πιο πολύπλοκη ιστορία από ότι ήταν με την Ιταλία. Και αυτό γιατί με την Ιταλία είχαμε ήδη μία χαραγμένη υφαλοκρηπίδα από το 1977 και μπορούσαμε να πατήσουμε πάνω σε εκείνη την οριοθέτηση, γιατί η ΑΟΖ είναι αυτό που καλύπτει από τον πυθμένα ως την επιφάνεια της θάλασσας… Θεωρώ ότι με την Αίγυπτο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και έχουν προχωρήσει σε ένα καλό κλίμα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα μεταξύ μας προβλήματα” και πρόσθεσε:

“Το γεγονός ότι και με την Αίγυπτο έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε μία σχέση η οποία βασίζεται στην ειλικρίνεια, στον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου, στην κοινή αντίληψη για τη γεωγραφία της περιοχής είναι μία σχέση την οποία πρέπει να τη διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε στο τέλος της ημέρας να είμαστε ενισχυμένοι από αυτά τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας τα οποία έχουμε βάλει”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ