Τσίπρας:Η Δημοκρατία χρειάζεται εγρήγορση

Τσίπρας: Η Δημοκρατία χρειάζεται εγρήγορση

 

«Για να υπάρξει η Δημοκρατία χρειάζεται εγρήγορση. Για να διατηρηθεί η δημοκρατία χρειάζονται αγώνες και πολλές φορές χρειάζεται μάρτυρες, σαν αυτούς που σήμερα τιμά η Βουλή των Ελλήνων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής στη μνήμη των βουλευτών Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά.

«Η Βουλή τιμά σήμερα δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, δύο ιστορικές φυσιογνωμίες, δύο ανθρώπους – σύμβολα. Δύο βουλευτές που τίμησαν την Βουλή με τη ζωή, τη δράση τους,  αλλά και το θάνατό τους. Δύο βουλευτές που πέθαναν, όμως, μαχόμενοι για ένα πολύ σημαντικό αγαθό, για τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που και οι δύο υπήρξαν μαχητές απελευθερωτικών ιδεών, αγωνιστές και Βουλευτές της Αριστεράς».

«Θα ήθελα, όμως, να χαιρετίσω σήμερα και τους βουλευτές των άλλων πολιτικών χώρων που έχουν έρθει εδώ για να τους τιμήσουμε μαζί. Διότι σήμερα στο πρόσωπο του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, τιμούμε τη Δημοκρατία στο σύνολό της, δεν τιμούμε μονάχα τους αγωνιστές ενός ξεχωριστού πολιτικού χώρου.» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον Γρηγόρη Λαμπράκη τόνισε ότι «υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου με πολύπλευρη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Μαχητικός, ανυποχώρητος, άφοβος, συνεπής με την ιδεολογία του, ηγεμονικός. Ως αθλητής τίμησε την χώρα του, αλλά και το πνεύμα της ευγενικής αθλητικής άμιλλας με τους αντιπάλους του. Ως εξαιρετικός επιστήμονας, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των φτωχών, των αδύναμων, αυτών που είχαν ανάγκη, κάνοντας πράξη τις αρχές και τις αξίες της αλληλεγγύης».

«Αυτές τις αρχές και τις αξίες, που σήμερα η κοινωνία μας αναγκάζεται να ανακαλύψει ξανά, προκειμένου να αντέξει την τεράστια καταστροφή που υφίσταται από τις πολιτικές του Μνημονίου», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ο θάνατος του Λαμπράκη άνοιξε μια νέα εποχή, στην οποία η απαίτηση για οριστικό τέλος του εμφυλίου, η απαίτηση για ολοκληρωμένη δημοκρατία, για κατάργηση των πολιτικών διακρίσεων και διώξεων, και για πλήρη κατοχυρωμένη πολιτική ελευθερία, έγινε πλέον παλλαϊκό αίτημα».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σ΄αυτό – και πέρα από ιστορικά σοβαρότατες πολιτικές διαφορές- οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη μεταπολιτευτική συμβολή πολιτικών κομμάτων, πέρα από την αριστερά, πολιτικών μας αντιπάλων, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Οφείλουμε, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι αυτή η Δημοκρατία, που σήμερα αμφισβητείται και πάλι, γιατί έρχεται σε σύγκρουση με συγκεκριμένα σχέδια που άλλοι πέρα από τον κυρίαρχο λαό έχουν επιβάλει στην χώρα μας, αυτή η δημοκρατία έχει κυρίως κατακτηθεί με τους αγώνες, τη θυσία και το αίμα πολλές φορές του ελληνικού λαού. Δεν μας χαρίστηκε. Την κατέκτησε ο λαός μας με αγώνες.  Και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε», σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στον Γιώργη Τσαρουχά ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καλύτερος φόρος τιμής στον άνθρωπο αυτόν, στον αγωνιστή της δημοκρατίας από το να παραθέσουμε εδώ στην Βουλή σε αυτήν την τιμητική εκδήλωση το βιογραφικό του».

 «Ο Γιώργος Τσαρουχάς υπήρξε παιδί προσφύγων. Αποβλήθηκε από το πανεπιστήμιο εξ αιτίας της κοινωνικής του δράσης, της δημοκρατικής του δράσης εναντίον της δικτατορίας Μεταξά. Μετά την μετ εμποδίων ολοκλήρωση των σπουδών του πολέμησε ως εθελοντής στο Αλβανικό μέτωπο. Υπήρξε δραστήριο στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Για την δράση του αυτή, κυνηγήθηκε –μαζί με μια ολόκληρη γενιά αντιστασιακών- από το μετεμφυλιακό κράτος», πρόσθεσε.

«Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν είναι μια μίζερη βαρετή διαδικασία στην οποία ο καθένας κάνει ότι θέλει, για να κυριαρχήσει τελικά η απάθεια. Ούτε είναι αδυναμία. Ούτε είναι δεδομένη.Για να υπάρξει η Δημοκρατία χρειάζεται εγρήγορση. Για να διατηρηθεί η δημοκρατία χρειάζονται αγώνες και πολλές φορές χρειάζεται μάρτυρες, σαν αυτούς που σήμερα τιμά η Βουλή των Ελλήνων. Η Δημοκρατία είναι η άμυνα των φτωχών και των αδύναμων. Είναι το μέσον για να περάσουμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία. Για να κατοχυρώσουμε την δουλειά και την αξιοπρέπεια για όλους.  Και αυτό το κρατάμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σήμερα που το αίτημα για ζωή και αξιοπρέπεια ξαναγίνεται υπόθεση, διακύβευμα, πάλη ολόκληρης της κοινωνίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ