Τσακαλώτος: Πρώτος στόχος να αποφύγουμε τη συνέχιση της παγίδας “χρέος”

«Το πρώτο πράγμα που δεν θα κάνει (σσ. ο ΣΥΡΙΖΑ), είναι να εφαρμόσει το e-mail του κ. Χαρδούβελη», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και προσθέτει: «Θα έχουμε μία κυβέρνηση σε διαφορετική βάση, με διαφορετικές αξίες, με διαφορετικές αναλύσεις για την οικονομία. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αντιστρέψουμε σχεδόν ό,τι έχει πει η κυβέρνηση. Πρέπει να αρχίσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Θα υπάρχουν εμβληματικές παρεμβάσεις από την πρώτη εβδομάδα και για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο ρεύμα και για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγαση, αλλά και ρυθμίσεις για την οικονομία, για να πάρουν ανάσα οι άνθρωποι και της μικρής επιχειρηματικότητας και των μικρών μαγαζιών…Είναι απαράδεκτο και παράλογο να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα οι πολίτες όλης της Ευρώπης και όλων των λαών έχουν επιλογές».

Εκ των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος τονίζει ότι πρώτος στόχος είναι η αποφυγή της συνέχισης «της παγίδας που λέγεται χρέος». «Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους. Εγώ δεν ξέρω σοβαρό οικονομολόγο που να λέει ότι αυτό το χρέος είναι βιώσιμο. Και είναι προς όφελος όλων των χωρών. Σας θυμίζω, το 1953 χαρίσαμε το χρέος στη Γερμανία, δεν έχασαν ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Βρετανοί φορολογούμενοι ούτε θα χάσουν οι φορολογούμενοι της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αν χαριστεί ένα μέρος του χρέους στην Ελλάδα, γιατί θα έχουμε μία ευρωζώνη που θα φύγει από την κρίση, θα έχει ανάπτυξη», λέει.

Η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

Ερ: Κύριε Τσακαλώτο, είσαστε από τους επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο απλός κόσμος ρωτάει: Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει τις πρώτες κιόλας ημέρες σε ό,τι αφορά την οικονομία; Πώς θα μπορέσει να βελτιώσει την κατάσταση του κόσμου;

Απ: Το πρώτο πράγμα που δεν θα κάνει είναι να εφαρμόσει το e-mail του κ. Χαρδούβελη, δηλαδή θα έχουμε μία κυβέρνηση σε διαφορετική βάση, με διαφορετικές αξίες, με διαφορετικές αναλύσεις για την οικονομία. Εμείς λέμε ότι πρέπει να αντιστρέψουμε σχεδόν ό,τι έχει πει η κυβέρνηση. Πρέπει να αρχίσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Θα υπάρχουν εμβληματικές παρεμβάσεις από την πρώτη εβδομάδα και για τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στο ρεύμα και για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγαση, αλλά και ρυθμίσεις για την οικονομία, για να πάρουν οι άνθρωποι και της μικρής επιχειρηματικότητας και των μικρών μαγαζιών ανάσα. Βεβαίως, η μεγάλη διαφορά είναι ότι θα διαπραγματευτούμε πραγματικά γι’ αυτό το χρέος. Είναι μία κατάσταση που όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι είτε της ορθόδοξης σχολής είτε της ετερόδοξης, που απλώς δεν πιστεύουν ότι μία χώρα που έχει χάσει 25%-27% του ΑΕΠ μπορεί να μεταβιβάζει πόρους σε μία πλούσια χώρα. Γιατί το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης λέει ότι για τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πολύ μεγάλα, πρωτογενή πλεονάσματα, που, για να καταλάβει ο απλός κόσμος τι σημαίνει, σημαίνει ότι μία φτωχή χώρα θα δίνει πόρους για τις πιο πλούσιες χώρες. Αυτό μία πτωχευμένη χώρα δεν μπορεί να το κάνει.

Ερ: Το ερώτημα που έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές είναι το πού θα βρεθούν τα λεφτά. Το πρόγραμμα της ΔΕΘ δίνει μερικές απαντήσεις, όμως καταρχήν αμφισβητείται έντονα από τους αντιπάλους σας…

Απ: Τι περιμένατε να κάνουν οι αντίπαλοί μας; Θέλουν και είναι δεσμευμένοι σε αυτό το πρόγραμμα. Πάντως, ο δρόμος που δεν αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του χρέους, που δεν προσπαθεί να σταματήσει αυτούς τους πόρους που φεύγουν από την Ελλάδα ξέρουν που οδηγεί. Οδηγεί στο e-mail του κ. Χαρδούβελη. Άρα, μέρος της σοφίας είναι να καταλάβουμε ότι πρέπει να αποφύγουμε τη συνέχιση της παγίδας που λέγεται χρέος. Αυτό που μας λένε ότι θα κόβουμε, θα κόβουμε και θα σταθούμε στα πόδια μας δεν γίνεται, γιατί, όταν μειώνουμε το χρέος, συγχρόνως μειώνουμε και το εισόδημα. Άρα, το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν μειώνεται. Άρα, η αρχή μίας σοφής απάντησης είναι να σταματήσεις την παγίδα-χρέος. Παγίδες χρέος έχουμε σε όλη την οικονομία. Κόσμος κόβει και πληρώνει φόρους και, μετά έχει λιγότερα χρήματα και δεν μπορεί να πληρώσει τους επόμενους. Πρέπει να σταθούν αυτή η οικονομία και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στα πόδια τους.

Ερ: Περίπου 80% του δημόσιου χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια κρατών. Μήπως είναι πιο εύκολο τώρα, με μία πολιτική απόφαση, εάν μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει στην Ευρώπη, να έχουμε διαγραφή του χρέους;

Απ: Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξει διαγραφή του χρέους. Εγώ δεν ξέρω σοβαρό οικονομολόγο που να λέει ότι αυτό το χρέος είναι βιώσιμο. Και είναι προς όφελος όλων των χωρών. Σας θυμίζω, το 1953 χαρίσαμε το χρέος στη Γερμανία, δεν έχασαν ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Βρετανοί φορολογούμενοι ούτε θα χάσουν οι φορολογούμενοι της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αν χαριστεί ένα μέρος του χρέους στην Ελλάδα, γιατί θα έχουμε μία ευρωζώνη που θα φύγει από την κρίση, θα έχει ανάπτυξη, οπότε αυτό που θα έχουν χάσει θα το κερδίσουν πολλαπλά σε μία ευρωζώνη λειτουργική. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μία ευρωζώνη που κινδυνεύει να μπει σε τρίτο επεισόδιο ύφεσης και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός.

Ερ: Θα σας αφήσει η Γερμανία; Η σκληρή γραμμή Μέρκελ-Σόιμπλε δεν φαίνεται να αλλάζει. Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Απ: Αν θυμάστε, η γραμμή Σόιμπλε-Μέρκελ ήταν ότι καμία κυβέρνηση δεν θα διασωθεί το 2010. Μετά λέγανε ότι ποτέ η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Πάντα, όταν μπαίνεις σε διαπραγμάτευση, ο Σόιμπλε και η Μέρκελ έχουν σκληρή γραμμή. Αλλά βλέπουμε ότι, λόγω συσχετισμών και λόγω του ότι έχουν ένα πρόγραμμα που ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη έχει δουλέψει, αλλάζουν. Και τώρα να μου επιτρέψετε μια τελευταία κουβέντα ως κοινωνικού επιστήμονα: Είναι απαράδεκτο και παράλογο να λέει κάποιος ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πάντα οι πολίτες όλης της Ευρώπης και όλων των λαών έχουν επιλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ