Το Μαξίμου αλλάζει στρατηγική

Το Μαξίμου αλλάζει στρατηγική

Προσπάθεια να «καλμάρει» τους βουλευτές επιχειρεί τώρα το Μαξίμου αφήνοντας πίσω τις προειδοποιήσεις για κάλπες ή διαγραφές καθώς τα μηνύματα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού έγιναν δέκτες ανησυχητικών μηνυμάτων για την κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ με τους περισσότερους βουλευτές να βρίσκονται πλέον στα όριά τους και χωρίς κανένα ίχνος ή στοιχείο που να δείχνει ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. «Το μαστίγιο απέτυχε, πάμε τώρα στο καρότο» έλεγε σκωπτικά έμπειρος κοινοβουλευτικός της ΝΔ προβλέποντας ότι πλέον σε ανάλογες περιπτώσεις το Μαξίμου θα σκεφθεί δυο και τρεις φορές να βγει και να προειδοποιήσει με εκλογές μετά και την τοποθέτηση Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο. 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα της Θ. Τζάκρη η οποία σε διαφορετικές συνθήκες από τις σημερινές θα είχε βρεθεί την επόμενη ώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ μετά τα όσα είπε για τον κ. Σαμαρά. Όπως και στις περιπτώσεις των Ν. Κακλαμάνη και Δ. Κυριαζίδη οι οποίοι, παρά την ευθεία προειδοποίηση Μπαλτάκου, δέχθηκαν μόνο συστάσεις για τη τοποθέτησή τους στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της τροπολογίας για την ένταξη σε κινητικότητα και των εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. 

Όπως παρατηρούν οι πιο έμπειροι της βουλής, αυτή η κατάσταση μπορεί να «εξασφαλίζει» ότι δεν θα υπάρξει το λεγόμενο «ατύχημα», αλλά εάν συνεχιστεί μπορεί να προκαλέσει μεγάλες συγκρούσεις μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων. 

Ο κ. Σαμαράς ζητεί επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και «ανοιχτές πόρτες» από τους υπουργούς προς τους βουλευτές σε μία προσπάθεια να αποφύγει το «ατύχημα» εντός της Bουλής καθώς η Ελλάδα μπαίνει πλέον σε μια κρίσιμη περίοδο όπου θα δοκιμαστούν αντοχές και συμμαχίες εντός και εκτός συνόρων. 

Τα πρώτα μηνύματα από την πλευρά της τρόικας (έκθεση Κομισιόν) δεν είναι θετικά καθώς οι δανειστές σε πολλές των περιπτώσεων με μία απίστευτη διάθεση μαξιμαλισμού (μπλόκο δόσης για 80 εκπαιδευτικούς που έλειπαν από τη λίστα για την κινητικότητα) δείχνουν ότι δεν έχουν ακόμη συναίσθηση των κινδύνων για πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι στις εκθέσεις τους επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη να υπάρχει σταθερό πολιτικό κλίμα προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα. 

Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί από κανέναν στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι το μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν οι λεγόμενοι «ύποπτοι» βουλευτές εάν στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου από την τρόικα αρχίζουν να βγαίνουν… λαγοί από τα καπέλα των δανειστών.

Η συζήτηση που ανοιγοκλείνει για τους πλειστηριασμούς αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα βασικά πεδία δοκιμασίας για την κυβέρνηση που από τη μία γνωρίζει το πολιτικό και κοινωνικό κόστος μίας ενδεχόμενης απόφασης για άρση των πλειστηριασμών από την άλλη όμως δέχεται απίστευτες πιέσεις από την τρόικα αφού έχουν ήδη εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που χαρακτηρίζονται κάτι παραπάνω από «ευκατάστατοι» και οι οποίοι κρύβονται πίσω από την απαγόρευση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς «άκουσε» πολλά για την επιλογή του να ανοίξει και πάλι το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος όμως στις κατ’ ιδίαν κουβέντες του επιμένει ότι «το πρόβλημα είναι εκεί και κάποια στιγμή θα σκάσει στα χέρια μας». 

Σε αυτό πάντως που συμφωνούν υπουργοί και βουλευτές, «γαλάζιοι» και «πράσινοι» είναι πως η συγκεκριμένη Βουλή δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και εάν αυτό σημάνει αυτομάτως ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες. 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ