Το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη, η παρέμβαση Αλιβιζάτου και τα νέα εκλογικά δεδομένα

Ικανοποίηση επικρατεί στον πολιτικό κόσμο για το «κόψιμο» του κόμματος «Έλληνες», μετά την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου. Πλέον οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα συγκεντρώσουν νέα δεδομένα για να καταγράψουν την τάση της κίνησης των ψηφοφόρων του καταδικασμένου, Ηλία Κασιδιάρη.

Ηλίας Κασιδιάρης: Κατέθεσε υπόμνημα για τη συμμετοχή του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε χθες τα εξής:

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 36 κόμματα που θα συμμετάσχουν – Το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη και ποιοι άλλοι έμειναν εκτός

Η απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποκλείσει από τις επικείμενες εκλογές το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη αποτελεί πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης, που πρώτη τάχθηκε και πήρε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός Βουλής οι εχθροί της Δημοκρατίας.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Αυτό είναι το χρέος όλων μας για να προστατεύουμε τη Δημοκρατία.

Δικηγόρος Κασιδιάρη: Δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα

Στη σημερινή ιστορική απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που καταθέσαμε στον ΑΠ, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος.

Δυστυχώς και σ’ αυτήν την κορυφαία στιγμή αυτοπροστασίας της Δημοκρατίας από τους αρνητές της ήταν απούσες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που δηλώνουν ότι βρίσκονται απέναντι στο φασισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες.

Όλοι κρινόμαστε όχι μόνο από όσα λέμε άλλα κυρίως από όσα πράττουμε. Και εμείς κάναμε, ως οφείλαμε, το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία.

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: Σεβόμαστε την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι αν είχε ακολουθηθεί η πρότασή μας για ενιαίο υπόμνημα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα “Έλληνες” όσο και το κόμμα “ΕΑΝ”, όπως ζητήσαμε στο δικό μας υπόμνημα προς τον Άρειο Πάγο, ίσως η νομική μας θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος “ΕΑΝ” να ήταν πολύ πιο ισχυρή.

Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος “ΕΑΝ”, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα.

Πώς αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα το «κόψιμο» Κασιδιάρη

Χθες το βράδυ η εταιρεία Prorata σε δημοσκόπηση στο Atticα TV, ρώτησε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη τι θα έκαναν σε περίπτωση που απαγορευόταν η κάθοδός του στις εκλογές.

Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: Ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι θα στρεφόταν στο κόμμα «ΕΑΝ» του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, με τον οποίο ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης ήταν σε συνεννόηση για «κοινή κάθοδο στις εκλογές».

Σε συνέντευξή που παραχώρησε χθες το πρωί στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μαύρος από την MRB ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει αν θέλετε η τοποθέτηση ότι μιας και είναι στη δεξιά πλευρά της κυβέρνησης, άρα οι πιθανότητες λένε ότι θα γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι πίσω στην κυβέρνηση. Και υπάρχουν και κάποιες απόψεις που λένε ότι θα πάνε σε άλλα κόμματα, παραδείγματος χάρη στον κ. Βελόπουλο. Αυτό που μένει να δούμε είναι κατά πόσο αντισυστημική είναι αυτή η ψήφος που έχουν αυτά τα κόμματα ή όχι. Αν είναι αντισυστημική ψήφος τότε μπορεί να πάνε στον κύριο Βελόπουλο, οποίος είναι στα όρια του αντισυστημικού. Μπορεί να πάνε όμως και σε άλλα μικρότερα κόμματα, μπορεί και να μην πάνε να ψηφίσουν.

Τους ψηφοφόρους του «Εθνικού Κόμματος -Έλληνες» είχαμε κάνει μια απόπειρα κάποια στιγμή να μετρήσουμε πού θα πάνε σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο το κόμμα. Εκεί φαινόταν λοιπόν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήξεραν που θα πάνε, – μιλάμε για το 60% όσων δήλωναν ψηφοφόροι του Κασιδιάρη. Το 20% μας δήλωνε ότι θα πήγαινε σε άλλα πολύ μικρά κόμματα και υπήρχε μετά και μία διασπορά ποσοστών στα μεγαλύτερα κόμματα. Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί[…] Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί τώρα και ξέρετε ότι είναι λιγάκι δύσκολο στο να κάνω πολύ μεγάλες προβλέψεις. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί».

Οι δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να καταγράψουν την τάση των ψηφοφόρων και προς τα που θα κινηθούν.

Η παρέμβαση Αλιβιζάτου και οι αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο καθηγητής νομικής, Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αποκάλυψε πως είχε αναλάβει  πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε το εγχείρημά του δεν έλαβε ποτέ «σάρκα και οστά» γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα αναλάβει την πρωτοβουλία να κάναμε ένα υπόμνημα από κοινού τα τρία κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όπου θα βγαίναμε ισχυροί. Αυτή η πρωτοβουλία έμεινε πίσω γιατί δεν το θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κρίμα», είπε ο Καθηγητής Νομικής.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορούσε να καταθέσει το κόμμα του υπόμνημα αφού δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή, ο κ. Αλιβιζάτος το χαρακτήρισε «μικρόψυχο. Νομίζω τα λέει όλα αυτή η λέξη. Είναι μικρόψυχο».

Αναφορικά  με την απόφαση του Αρείου Πάγου να δώσει το “πράσινο φως” στο “ΕΑΝ” του Κανελλόπουλου τόνισε πως “ήταν αναμενόμενη, υπήρχαν ενδείξεις για την εξάρτηση του κυρίου Κανελλόπουλου από τον Κασιδιάρη, αλλά όχι όπως στην περίπτωση του κόμματος Κασιδιάρη αποδείξεις. Θα θυμάστε, την προηγούμενη εβδομάδα διετέλεσε για ένα δεκαήμερο πρόεδρος και των δύο κομμάτων ο κύριος Κανελλόπουλος. Υπήρχαν οι δηλώσεις του Κασιδιάρη από τη φυλακή που εκθείαζε τον κύριο Κανελλόπουλο ως πολύ σπουδαίο άνθρωπο ο οποίος θα μπορούσε να εκφράσει τις απόψεις του.

Ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τον αποκλεισμό του κόμματος «Έλληνες».

«Είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας άμυνας της Δημοκρατίας απέναντι στους υπονομευτές της. Αναμενόμενη ήταν στον βαθμό που η απόφαση του ίδιου του κ. Κασιδιάρη να κατέβει, όπως λέμε στις εκλογές, ανοιχτά ως υποψήφιος και με το δικό του κόμμα, προδικάζει αυτή την απόφαση γιατί ακριβώς «χτυπούσε» πάνω στη διάταξη του πρόσφατου νόμου που αποκλείει τη συμμετοχή, την άμεση συμμετοχή προσώπων καταδικασμένα», δήλωσε αρχικά ο κ. Μποτόπουλος.

Αναφορικά με τη ρύθμιση και αν ήταν επαρκής για να αποκλείσει τον Κασιδιάρη από τη Βουλή επεσήμανε: «Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε επαρκής σε ένα τουλάχιστον πράγμα, ότι απέκλεισε την είσοδο του συγκεκριμένου προσώπου στη Βουλή, διότι όπως ξέρετε, όπως μας είχε δοθεί η ευκαιρία να ξαναπούμε και τότε που συζητούσαμε περί της διατάξεως, το Σύνταγμα θα επέτρεπε στον κ. Κασιδιάρη (την κάθοδο στις εκλογές) εφόσον δεν είναι αμετάκλητα καταδικασμένος. Είναι πρωτόδικη η απόφαση για τη συμμετοχή του στη Χρυσή Αυγή. Θα του επέτρεπε λοιπόν τη συμμετοχή άρα και ενδεχομένως πολύ πιθανώς τη συμμετοχή στη Βουλή».

Αναφορικά με το πόσο μέτρησαν τα υπομνήματα της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ προς τον Άρειο Πάγο απάντησε ότι θεωρεί πως ελήφθησαν υπόψη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ