Τα… ιπτάμενα όνειρα του Ερντογάν

Από την έκθεση IDEF’23 στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν εξήγγειλε ότι έως το τέλος του 2023 το αεροπλάνο – μακέτο με την ονομασία ΚΑΑΝ θα μπορέσει να είναι στον αέρα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε περιχαρής στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού IDEF’23 στην Κωνσταντινούπολη, ποζάροντας ανάμεσα στα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Κι αν οι επιδόσεις των τουρκικών αμυντικών συστημάτων είναι αμφιβόλου ποιότητας, ο ίδιος δεν έχει πάψει να διατείνεται για το υπό εξέλιξη τουρκικό μαχητικό TF-X ή ΚΑΑΝ όπως είναι η ονομασία του.

Όπως υποστήριξε στην έκθεση ο Ερντογάν, το εθνικό μαχητικό θα πετάξει ως το τέλος του έτους ενώ ανακοίνωσε την εισαγωγή στο πρόγραμμα ανάπτυξης και του Αζερμπαϊτζάν.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όπως ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάσει, όπως εξηγούν έμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στο enikos.gr.

Η κατασκευή κι εξέλιξη ενός μαχητικού κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, πολλώ δε μάλλον αυτό να γίνει εγχωρίως. Κι αν υποστηρίζει ότι θα είναι μαχητικό 5ης γενιάς, το ΚΑΑΝ θα είναι 4ης, αφού φέρει πολλές γωνίες που εκθέτουν το στίγμα του σχεδιαστικά.

Το αεροσκάφος, ξεκίνησε ως project το 2016, και έχει μήκος 21 μέτρων ενώ μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 1,8 mach χάρη στους δίδυμους κινητήρες του, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ώση 29.000 λίβρες (13.000 κιλά) ο καθένας.

Στις 23 Μαρτίου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι Τούρκοι παρουσίασαν ένα πρόπλασμα αεροπλάνου σε πραγματική κλίμακα με 2 κινητήρες.

Στο βίντεο φαίνονταν οι μηχανικοί να συνοδεύουν με τζόκινγκ το αεροπλάνο, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί 2 κινητήρες από μαχητικά F-16 που έχουν κανιβαλίσει.

Δεν υπάρχει η παραμικρή εικόνα από το κόκπιτ του μαχητικού ενώ ακόμη και οι αεραγωγοί εμπρός στα πλάνα που φαίνονται είναι καλυμμένοι. Πρόκειται για μία τακτική που κανονικά γίνεται για να μην αποκαλυφθούν βιομηχανικά μυστικά αν και εν προκειμένω εκτιμάται ότι γίνεται γιατί δεν έχουν κάτι να κρύψουν.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το μαχητικό φέρει τεχνολογία Stealth, δηλαδή θα κάνει άφεση χαμηλού ίχνους ανίχνευσης στα αντίπαλα ραντάρ, ενώ θα φέρει όλα τα… καλούδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, όπως το εγχώριας ανάπτυξης ραντάρ τύπου AESA.

Μαχητικό αεροσκάφος- φιάσκο για την Τουρκία

Παρόλα αυτά, ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό που είδαν περισσότερο μοιάζει με ένα… αντίγραφο αεροπλάνου, που του έβαλαν κινητήρες τζετ, παρά με πραγματικό μαχητικό.

Γνώστες των αεροπορικών θεμάτων, με τους οποίους είχε επικοινωνήσει το enikos.gr , μας αποκάλυψαν την πιθανότερη εκδοχή του φιλόδοξου τουρκικού προγράμματος. Ότι στην ουσία το… stealth τουρκικό μαχητικό θα έχει τα πάντα από F-16 που κανιβαλίζουν οι Τούρκοι μηχανικοί, ώστε να το κάνουν να πετάξει και να ικανοποιήσουν τα όνειρα του Ερντογάν. Το πολυδιαφημιζόμενο TF-Χ δε θα είναι τίποτα άλλο τελικά από ένα δικινητήριο F-16 με ένα κουφάρι αμφιβόλου συμπεριφοράς στους αιθέρες. Κάτι που σημαίνει πως ακόμη κι αν έτσι καταφέρουν να κάνει μία υποτυπώδη βόλτα στους αιθέρες σε χαμηλό υψόμετρο, θα χρειαστούν χρόνια – ίσως και 10 – για τη σταθεροποίησή του.

Κάνοντας ταμείο, μαζί με την απώλεια της επένδυσής της 1,4 δισ. δολαρίων, η Άγκυρα έχασε επίσης 9 δισ. δολάρια σε πιθανή οικονομική δραστηριότητα που θα προέκυπτε από τη μακροπρόθεσμη εμπλοκή της χώρας στο πρόγραμμα F-35. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τα πάνω από 4 δισ. που έχουν μέχρι στιγμής – κατά φημολογία – ξοδέψει για την μακέτα, ο τελικός λογαριασμός είναι πολύ πικρός.

Ερντογάν

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ