Συζητούν για τη νέα ΕΡΤ

Συζητούν για τη νέα ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να συνεδριάσει –και- σήμερα η ολομέλεια της Βουλής, που καλείται να συζητήσει σε μία ή το πολύ δύο συνεδριάσεις το σχέδιο νόμου του υπουργείου Επικρατείας για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση».

Το κλίμα που διαμορφώθηκε χθες, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ, είναι ενδεικτικό του τι μέλλει γενέσθαι σήμερα, όταν οι βουλευτές θα κληθούν να συζητήσουν για την ΝΕΡΙΤ, με σύσσωμη την αξιωματική αντιπολίτευση και σε μεγάλο βαθμό την ήσσονα αντιπολίτευση να έχουν καταδικάσει την παράλληλη λειτουργία του ενδιάμεσου φορέα που εκπέμπει υπό τον τίτλο «Δημόσια Τηλεόραση» στις συχνότητες της ΕΡΤ.

Οι τόνοι δε, αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα, σε τυχόν προσπάθεια να «κοπούν» και οι αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ, όπως διεφάνη την Τετάρτη με την απόσυρση του σχετικού άρθρου 108 του πολυνομοσχεδίου, που μέλλει να κατατεθεί σήμερα επαναδιατυπωμένο, στον βαθμό που θα έχει βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των 60 εκατ. ευρώ που εκτιμά το αρμόδιο υπουργείο ότι πρέπει να είναι το ύψος των αποζημιώσεων συνολικά και των 120 εκατ. ευρώ και πλέον που έχει αποφανθεί με έκθεσή του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την αρχική απόφαση εξαίρεσης των απολυμένων της ΕΡΤ από το πλαφόν αποζημίωσης των 15.00 ευρώ.

Χθες πάντως, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ απορρίφθηκε με 163 βουλευτές να ψηφίζουν «κατά» και 84 «υπέρ», απουσία σύσσωμης της ΚΟ της Χρυσής Αυγής αλλά και πολλών μεμονωμένων βουλευτών από τα άλλα κόμματα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πάντως, υπέρ της πρότασης είχαν τοποθετηθεί όσοι ομιλητές πήραν τον λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πολλοί εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Η συνεδρίαση στιγματίστηκε από χυδαίες εκφράσεις κατά τη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ, που ξέφυγε από κάθε κανόνα κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας την αυστηρή προειδοποίηση του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη για αποβολή στο μέλλον όποιου βουλευτή προσβάλει το Κοινοβούλιο με αυτόν τον τρόπο.

Κατά τα λοιπά, επικράτησε έντονη αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να υπερασπίζεται την απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ προκειμένου να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για εμπάθεια και τον γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Βούτση να χαρακτηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ ως την «επιτομή της απόλυτης αυθαιρεσίας».

Για «πραξικόπημα» και «χουντικής κοπής» διάγγελμα του Σίμου Κεδίκογλου μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για «κροκοδείλια δάκρυα» κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Ότι κατανοεί τις αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και των κομμάτων και των πολιτών λόγω του «μαύρου» στην ΕΡΤ, είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, σημειώνοντας πάντως ότι «η ΕΡΤ για να αναδιοργανωθεί, έπρεπε αυτό να γίνει εκ του μηδενός».

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ