Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πώς θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προκλήσεις Ερντογάν – Τα τρία σενάρια

«Καμία πρόκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα μείνει αναπάντητη» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και τα θέματα που ενδεχομένως θέσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε διαρκή συντονισμό με το ΥΠΕΞ και ο Νίκος Δένδιας θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Μαδρίτη.

Όπως είχε γράψει και η Realnews, διπλωματικές πηγές δηλώνουν ότι “είμαστε έτοιμοι για όλα και θα απαντήσουμε σκληρά” σε περίπτωση που ο Ερντογάν θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν επεξεργαστεί όλα τα πιθανά σενάρια. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα δεν σκοπεύει να μετριάσει την αντίδρασή της για «να μην τινάξει στον αέρα» τη Σύνοδο Κορυφής, παρότι έχει πλήρη επίγνωση πόσο στενάχωρη θα ήταν για τους Αμερικανούς και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ μια εικόνα ρήξης ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη (την Ελλάδα και την Τουρκία). Έχοντας αυτό υπόψη της, η ελληνική διπλωματία κινητοποίησε όλους τους διαθέσιμους διαύλους, ώστε να διαμηνυθεί στην Άγκυρα πως τυχόν ανακίνηση του θέματος των νησιών στη Σύνοδο θα οδηγούσε σε διπλωματικό επεισόδιο.

Μήνυμα ότι η Τουρκία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο» έστειλε και ο ίδιος ο Ερντογάν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό το πρώτο και για πολλούς απίθανο σενάριο, είναι ο Τούρκος Πρόεδρος να αναδιπλωθεί από τις αρχικές δηλώσεις, να μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και να μην κάνει αναφορά στην Ελλάδα και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου.

Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνος που θα προκαλέσει τη συζήτηση, εξυπηρετώντας επί της ουσίας τους σκοπούς της Άγκυρας. Άλλωστε η ελληνική πλευρά, στην εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει από την επιστροφή της Τουρκίας στην πολιτική των προκλήσεων, έχει προχωρήσει στην ενημέρωση εταίρων και συμμάχων.

Ερντογάν ΝΑΤΟ

Το δεύτερο σενάριο είναι ο Ερντογάν να προσπαθήσει να συνδέσει το ζήτημα της αίτησης Φινλανδίας και Σουηδίας με την ατζέντα των διεκδικήσεών του και σε σχέση με την Ελλάδα, την αποστρατιωτικοποίηση και τα «περί τρομοκρατίας».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «η Ελλάδα ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο διεθνές Δίκαιο, αποδομεί κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό». Σημείωσε δε, ότι «στο ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση».

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το τρίτο σενάριο, το οποίο και προπαγανδίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ο Τούρκος Πρόεδρος να επιχειρήσει να θέσει ανοιχτά ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών, δια της απαίτησης για αποστρατιωτικοποίησή τους, να συνεχίσει το blame game εναντίον της Αθήνας για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, να αναπτύξει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», καθώς και να ανοίξει την ατζέντα εναντίον της Ελλάδας βάζοντας στο τραπέζι το μεταναστευτικό, όσο και την τρομοκρατία με εμφατικό τρόπο.

Σε αυτό το σενάριο που θα σημαίνει μεταφορά της όξυνσης στα ελληνοτουρκικά στο πεδίο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι έτοιμος να απαντήσει εφ’ όλης της ύλης, στηρίζοντας τις θέσεις της Αθήνας στα ντοκουμέντα των διεθνών συνθηκών, στους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στα στοιχεία που αποδεικνύουν εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ