Προϋπολογισμός 2024: Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση με την ψηφοφορία – Το μεσημέρι οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, ολοκληρώνεται σήμερα (17/12) στη Βουλή, η πενθήμερη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού έτους 2024.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η ψήφιση του προϋπολογισμού με ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ψήφιση διεξάγεται ταυτοχρόνως, και με χωριστούς καταλόγους και ψηφολέκτες, για τα έσοδα και τις δαπάνες κάθε υπουργείου.

Χθες (16/12) κατά την τέταρτη ημέρα της συζήτησης υπήρξε σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης στη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και μάλιστα σκληρή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταψηφίζει τον προϋπολογισμό. «Δεν λύνει προβλήματα, χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε οικονομία, ακρίβεια και άλλα ζητήματα λέγοντας «όχι» σε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη, ενώ στα ελληνοτουρκικά στέκεται το ΚΚΕ. «Ταξικός προϋπολογισμός είναι ένας προϋπολογισμός που συμφέρει μόνο τους ισχυρούς» αναφέρει.

Η Ελληνική Λύση μιλάει για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

Οι Σπαρτιάτες λένε «ναι» στις αμυντικές δαπάνες και «όχι» στον προϋπολογισμό. Η Πλεύση Ελευθερίας απαντά «όχι» στον προϋπολογισμό.

Η Νίκη τάσσεται κατά στον προϋπολογισμό αλλά και η Νέα Αριστερά τον καταψηφίζει.

Ανάπτυξη 2,9%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και μέτρα στήριξης 2,5 δισ. ευρώ

Ανάπτυξη 2,9% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024, ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Προβλέπεται επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό πρόταγμα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, την αύξηση δηλαδή του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών.

Για αυτόν τον σκοπό, στον προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί προεκλογικά προς εφαρμογή το 2023 και 2024, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και επιπρόσθετα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν μετέπειτα, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνεται από το υπουργείο, προτεραιοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα με σειρά μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο, θεσμοθετούνται πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς στη χρήση μετρητών και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαβίβασης των λογιστικών αρχείων και αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, αυστηριοποίηση των κυρώσεων καθώς και μεταρρύθμιση της φορολογίας των ατομικών επιχειρήσεων.

Οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος και την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων έχουν ως εξής:

Παράλληλα, προβλέπονται:

Επιπλέον των ανωτέρω δημοσιονομικών μέτρων εφαρμόζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα:

Ενώ, οι παρεμβάσεις φορολογικής φύσης αφορούν:

Στην αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα:

α) μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ),

β) μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ), και

γ) κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο 2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Επιπροσθέτως, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί επεκτείνεται για το α’ εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ για έξι μήνες.

Ο μειωμένος συντελεστής δεν επεκτείνεται στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω επεκτάσεων εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.

Exit mobile version