Προαστιακός Άνω Λιόσια – Μέγαρα – Σταϊκούρας: Βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών της Δυτικής Αττικής

προαστιακός

Στη σημασία του έργου αναβάθμισης του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Άνω Λιόσια -Νέος Σ.Σ. Μεγάρων, αναφέρθηκε αναλυτικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα του πολίτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «το έργο αφορά στην κατασκευή νέου κλάδου προαστιακού σιδηρόδρομου από τα Άνω Λιόσια μέχρι τα Μέγαρα, εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής προς Πελοπόννησο. Η γραμμή αυτή θα εξυπηρετεί το εμπορευματικό έργο, τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου και Ελευσίνας, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη μετεπιβίβασης επιβατών στις γραμμές του υφιστάμενου δικτύου. Επίσης, η νέα γραμμή θα συνδέσει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε: «Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε για τους πολίτες σημαντική εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων, αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα εργαζόμαστε εντατικά και υλοποιούμε έργα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών».

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, «το συνολικό μήκος του νέου κλάδου του προαστιακού θα είναι 34,6 χλμ., και κατά τη λειτουργία του θα εξυπηρετεί – μεταξύ άλλων – τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα, διασφαλίζοντας τη διασύνδεση των οικισμών της Δυτικής Αττικής μεταξύ τους. Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση, καθώς και τις απαιτούμενες διεπαφές με τη γραμμή υψηλών ταχυτήτων ΣΚΑ – Κιάτο, ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα της γραμμής θα είναι 80 km/h. Όπως σημειώνεται, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Ταυτόχρονα, στα οφέλη του έργου συγκαταλέγονται τα εξής:

Το έργο διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και πληροί τους όρους της κοινοτικής οδηγίας. Πιο συγκεκριμένα:

Σχετικά με την προβλεπόμενη δαπάνη του έργου, σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αυτή ανέρχεται στα 98,4 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται ποσοστό 9% για απρόβλεπτες δαπάνες και ποσό για απολογιστικές εργασίες.

«Μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, το συμβατικό τίμημα διαμορφώθηκε στα 95,7 εκατ. ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με Υπουργείο ευθύνης το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και Φορέα Υλοποίησης τον ΟΣΕ. Αποδεικνύεται έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορούν τους πολλούς, και οικονομικά πιο ευάλωτους», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όσον αφορά, τέλος, στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, ήτοι των κατασκευών της περιόδου «Ερευνών – Μελετών – Κατασκευών» (Τ1) και παράδοσης αυτού στον ΟΣΕ Α.Ε., ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε, ότι ορίζεται από την Υπηρεσία, στους 28 μήνες, με αφετηρία την ημέρα που θα υπογράφει η Σύμβαση. Μέσα στην προθεσμία αυτή θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και θα έχουν αποδοθεί σε λειτουργία, τα οποιαδήποτε έργα περιλαμβάνονται στη Σύμβαση αυτή, σύμφωνα με τα Συμβατικά Τεύχη.

Exit mobile version