ΠΑΣΟΚ: Αυτά κάναμε για τον πολίτη την τελευταία διετία

ΠΑΣΟΚ: Αυτά κάναμε για τον πολίτη την τελευταία διετία 

 

Μία λίστα με τις παρεμβάσεις αλλά και τις πρωτοβουλίες στις οποίες προχώρησε το ΠΑΣΟΚ από την Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2014 έδωσε στη δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόκειται για «θέματα που αφορούν άμεσα τον πολίτη», όπως σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη, υπογραμμίζοντας ότι «οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και αφορούσαν: την στήριξη / ανακούφιση των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, την διασφάλιση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υπεράσπιση / διατήρηση δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.

Σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, οι πρωτοβουλίες εκδηλώθηκαν μέσω του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, μέσω πρωτοβουλιών του Προέδρου Ευ. Βενιζέλου,  πρωτοβουλιών της Κ.Ο. με καταθέσεις Προτάσεων Νόμου, Κοινοβουλευτικό έλεγχο, παρεμβάσεις προς Υπουργούς, δημόσιες πρωτοβουλίες κ.ά.

«Ανέδειξαν την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και το αυτόνομο πολιτικό του στίγμα, εν μέσω των μεγάλων προβλημάτων και δημοσιονομικών περιορισμών της κρίσης. Να σημειώσουμε ιδιαίτερα, τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πρωτοβουλίες μας και την σταθερή άρνησή μας για την λήψη των δημοσιονομικών μέτρων για μισθούς – συντάξεις στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας», τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων, η  Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και η Βουλή υιοθέτησε, Πρόταση Νόμου (Απρίλιος 2013) με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και την προστασία 200.000 υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Σ’ αυτή περιεχόταν και το μέτρο της δημιουργίας 50.000 θέσεων Κοινωφελούς εργασίας (σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), ενώ στόχος μας είναι η επανάληψή του και για το 2014 για άλλες 50.000 θέσεις, με αιχμή τις οικογένειες που δεν έχουν εργαζόμενο.

Επίσης, όπως επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ, συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα ενίσχυσης της εισόδου στην αγορά εργασίας 150.000 ανέργων με αιχμή τους νέους ανέργους.

Με πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου δημιουργήθηκε, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης, που θα συντονίζει το σύνολο των υπηρεσιών, πρωτοβουλιών και πόρων απ’ όλα τα Υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου – και θα αποφασίζει και νέες πρωτοβουλίες – με στόχους την ενίσχυση της Απασχόλησης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχετικά με τα μέτρα για τις ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες, από το ΠΑΣΟΚ διευκρινίζουν ότι με πρόταση Νόμου που από το Φθινόπωρο του 2012 κατέθεσε η Κ.Ο., του ΠΑΣΟΚ, – και επανέλαβε με σχετικές τροπολογίες το 2013 – προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για:

-Την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει ο Ν. 4093 και από την μη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε αναπήρους κάτω των 65 ετών.

Ήδη υλοποιήθηκε το μέρος που αφορά το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ενώ συνεχίζεται η πίεση και για του υπόλοιπους.

-Επέκταση της κάλυψης για παροχές υγείας των ανασφάλιστων ανέργων και επαγγελματιών που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.

Υλοποιείται με τον πρόσφατο νόμο του Μαρτίου του 2014, για ένα χρόνο.

-Την επαναχορήγηση της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, οι οποία διεκόπη με τον Ν. 4093/12 εφόσον έχουν 5 χρόνια νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην  χώρα.

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αναλυτική πρόταση για την προώθηση δράσης με κίνητρα για την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν 10.000 νέους ανέργους, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας μέσω μικρών επιχειρήσεων που θα παρέχουν σε καλύτερες τιμές κοινωνικές υπηρεσίες (πχ κατ’ οίκον φροντίδα, φροντιστήρια, φύλαξη).

«Στο θέμα αυτό η πίεσή μας συνεχίζεται», σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη.

-Την εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών με τους ανασφάλιστους των άλλων Ταμείων (40 έτη εργασίας και 62ο έτος).

«Με την πρωτοβουλία των στελεχών μας στο Υπουργείο Εργασίας προωθείται ο θεσμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα περιλαμβάνει μηνιαία ενίσχυση (έως 400 ευρώ) για οικογένειες που αντιμετωπίζουν συνθήκες απόλυτης φτώχιας.

Το μέτρο αυτό θα εφαρμοσθεί πειραματικά σε ορισμένες περιοχές, και στόχος μας είναι η διεύρυνσή του σταδιακά σε εθνική κλίμακα», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει ότι « σημαντική ήταν η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην κατανομή της υπέρβασης του Πρωτογενούς Πλεονάσματος, για το 2014.

Στόχος μας ήταν η αξιοποίησή του για την ενίσχυση οικογενειών που αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχιας και μακροχρόνιους ανέργους. Με τις παρεμβάσεις και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ 450 εκ. ευρώ θα δοθούν σε 600.000 οικογένειες για το 2014».

Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει επίσης ότι με πρόταση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ 20 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε δομές και δράσεις για την φροντίδα των αστέγων για το έτος 2014. Ήδη νομοθετήθηκαν οι σχετικές διατάξεις.

Αναφορικά με τα μέτρα για προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, η Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει:

«α)Με Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, συζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις Τράπεζες  και την προστασία των δανειοληπτών. Η πρότασή μας συνέβαλε σημαντικά στις τελικές Κυβερνητικές αποφάσεις, που εκφράστηκαν με την ψήφιση σχετικού Σχεδίου Νόμου (με πιο περιορισμένα όρια για τις ρυθμίσεις).

 (β) Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της Α’ κατοικίας των δανειοληπτών, με αποτέλεσμα την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης. Συνεχής είναι η παρακολούθηση της προετοιμασίας για την εφαρμογή του σχετικού κώδικα δεοντολογίας, του θεσμού του συνεργάσιμου δανειολήπτη και τον καθορισμό των αποδεκτών ορίων διαβίωσης για οικογένειες δανειοληπτών, κάτι που θα υποχρεώσει τις Τράπεζες να καταθέτουν προς αυτούς που δεν τα καλύπτουν, νέες βιώσιμες προτάσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου του.

 (γ) Με πρόταση τις Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκε επίσης διάταξη για το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 1.000 ευρώ».

 Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει επίσης παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό:

«(α) Με πρόταση Νόμου που κατέθεσε το καλοκαίρι του 2012 το ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να περιέχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

 Η Πρόταση Νόμου υιοθετήθηκε  και η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από την Βουλή.

(β) Με παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ απεσύρθη τον Απρίλιο του 2013 διάταξη νόμου με την οποία μειώνονταν οι συντάξεις των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (για τους νέους συνταξιούχους) κατά 30%.

(γ) Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστεί δίκαιη η εξόφλησή τους από τους οφειλέτες.

Επειδή οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί ως τώρα δεν είναι επαρκείς, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και διεκδικεί την προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προβλέπεται για όσους υπάγονται στην ρύθμιση, η προσωρινή αναστολή των οφειλών υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούνται οι τρέχουσες οφειλές. Οι παλιές οφειλές θα εξοφλούνται εν συνεχεία μέχρι 30/6/2017 επιμεριζόμενες σε μηνιαίες δόσεις.

Η πρότασή μας αυτή έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και εμμένουμε στην υιοθέτησή της.

(δ) Επίσης συμφωνήθηκε εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος Δ.Υ., ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω σημαντική μείωση του.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι τι ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί νέες μειώσεις στις συντάξει (όπως και στους μισθούς)».

Αναφορικά με θέματα του Υπουργείου Εργασίας από το ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι:

«Αποφασιστική ήταν η συμβολή του ΠΑΣΟΚ στην απόκρουση των πιέσεων της τρόικας για αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία (ομαδικές απολύσεις, lock out κλπ).Επίσης σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της επιθεώρησης εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας».

 Σε ότι αφορά τα θέματα του Υπουργείου Υγείας, η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει ότι

«(α) Ουσιαστική ήταν η παρέμβαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Σ/Ν για την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 Αρχικά το Προσχέδιο Νόμου ήταν μόνο ένα “περίβλημα” κενό περιεχομένου που παρέπεμπε σε πολλές Υπουργικές αποφάσεις. Με την δουλειά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, απόκτησε περιεχόμενο με βάση το στόχο της καθολικής και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας (από το δημόσιο σύστημα) στους πολίτες.

Σοβαρές διορθωτικές παρεμβάσεις έγιναν και για την ένταξη στο νέο σύστημα των επαγγελματιών υγείας.

 (β) Με πρωτοβουλία και πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν εφαρμόστηκε η διάταξη για την επιβολή των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή ασθενούς στο Νοσοκομείο.

 Επίσης με νέα παρέμβαση αναβλήθηκε η επιβολή 5 ευρώ, για κάθε επίσκεψη ασθενούς στο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ενώ δεν θα ισχύσει οριστικά για την συνταγογράφηση.

(γ) Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την προσπάθεια για την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), μόνο από τα φαρμακεία, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η Χαριλάου Τρικούπη παρουσιάζει επίσης και πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις για Φορολογικά θέματα, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«(α) Στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων να έχει σύγχρονα και προοδευτικά χαρακτηριστικά φορολογίας συνολικά στην μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 Για τον σκοπό αυτό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και πέτυχε ριζικές αλλαγές στο αρχικό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, με μείωση του συνολικού ύψους του φόρου, της ελάφρυνσης για ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες και την επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

 (β) Με παρεμβάσεις αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 έντεκα (11) σημαντικές αλλαγές στο Σ/Ν για το φορολογικό.

-Την φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.

-Την διατήρηση της έκπτωσης για τους μισθωτούς και την εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).

-Την διατήρηση ως προστατευόμενων μελών των φορολογούμενων, των φοιτητών τέκνων τους και την απαλλαγή των παιδιών που λαμβάνουν διατροφή από την φορολόγησή τους.

-Την απαλλαγή από τα τεκμαρτά εισοδήματα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200τμ από γονείς προς τα παιδιά και αντίστροφα.

-Την διατήρηση της προκαταβολής φόρου στο 55% (από το 80% που προβλεπόταν).

-Την αποθάρρυνση μεταφοράς κερδών επιχειρήσεων προς χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

-Την προσυμφωνία για το θέμα προστασίας αγροτών με μικρό εισόδημα.

-Την επαναφορά του φορολογικού κινήτρου της συλλογής αποδείξεων ως μέτρου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής).

 (γ) Η αντίδραση και τεκμηριωμένη πρόταση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έφερε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις σε κυβερνητικές αποφάσεις στο φορολογικό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ