Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία ανάμεσα στους απερχόμενους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς υπουργούς.
Νωρίτερα σήμερα, ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Σαρμά, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Αμέσως μετά συνεδρίασε το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο όπου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς έδωσε τις πρώτες κατευθύνσεις στους υπηρεσιακούς Υπουργούς του, εφιστώντας τους την προσοχή να είναι ουδέτεροι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί, ώστε οι πράξεις τους να μην ερμηνεύονται ως πολιτική παρέμβαση υπέρ η κατά κάποιας πολιτικής παράταξης. Όπως ο ίδιος ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αύριο θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, επισήμανε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην τελετή παράδοσης του Υπουργείου στην υπηρεσιακή υπουργό Ελένη Λουρή. «Είμαι περήφανος διότι παραδίδουμε το Υπουργείο σε εξαιρετικά καλύτερη θέση από ό,τι το παραλάβαμε» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Από την πλευρά τη η κυρία Λούρη σημείωσε πως «με την συμβολή των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα σε εξέλιξη».
Στο έργο τους αναφέρθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε έναν μικρό απολογισμό σημειώνοντας ότι 4 χρόνια στο Υπουργείο χαρακτηρίζονται από «ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για όλους»
Αναλυτικά τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης ήταν τα εξής:
1. Συμβάλλαμε στην ισχυρή ανάπτυξη με συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% στην 4ετία, παρά την πανδημία, τον πόλεμο και την τριπλή (ενεργειακή-πληθωριστική-αλυσίδα εφοδιασμού) κρίση. Το ΑΕΠ ανήλθε το 2022 στα 208 δισ. ευρώ από 179,6 δισ. ευρώ το 2018. Το 2022 η Ελλάδα αναδείχτηκε στις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη στην ΕΕ με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ το 2023 εκτιμάται ότι θα έχουμε τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
2. Πετύχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ στις επενδύσεις.
- Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45% και ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 13,7% από 10,7%. Το 2022 οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) ανήλθαν στα 26,71 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 32,47% συγκριτικά με το 2018 (20,16 δισ. ευρώ).
- Στις ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενώ στην 4ετία αυξήθηκαν συνολικά κατά 43%.
Το 2022 ανήλθαν στα 7.230 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, παρουσιάζοντας αύξηση 114% συγκριτικά με το 2018 (3,36 δισ. ευρώ).
- Προχώρησαν εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη (συνολικό ύψος επένδυσης 8 δισ. ευρώ) και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική (ύψος επένδυσης 1 δισ. δολ.)
- Επένδυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Amazon web services, Microsoft, Google, Pfizer, Cisco, Deloitte, Chubb, Meta (Facebook), Digital Realty, Goldman Sachs, JP Morgan
- 42 επενδύσεις ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ εντάχθηκαν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ενώ υπό αξιολόγηση βρίσκονται άλλα 40 επενδυτικά σχέδια ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
- Αναπτυξιακός Νόμος: Οι υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων αυξήθηκαν κατά 282% σε ετήσια βάση, ενώ προκηρύχθηκαν ήδη τα πρώτα 4 καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 κι έχει αρχίσει η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.
- ΣΔΙΤ: Έχουν υπογραφεί συμβάσεις και έχουν εγκριθεί από τη Διϋπουργική Επιτροπή ΔΕΣΔΙΤ ή την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας 49 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 8 δισ. ευρώ.
- Δημόσιες Επενδύσεις. Την 3ετία 2020-22 επενδύθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πόροι ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης τριετίας 2017 – 2019. Ενώ το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ
3. Αναδείξαμε την Ελλάδα πρωτοπόρο στο ΕΣΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Για πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα:
- 1η στην απορρόφηση πόρων από τα σημαντικότερα διαρθρωτικά ταμεία και σταθερά στις 2-3 πρώτες θέσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 συνολικά. Το ποσοστό απορρόφησης υπερβαίνει το 90% από 24,43% τον Ιούλιο του 2019. Από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δράσεις και έργα 19,4 δισ. ευρώ, ενώ 9 δισ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων και κοινωνικών δράσεων στην πανδημία.
- 1η στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 ύψους 26,2 δισ. ευρώ με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 7% και σαφή ενίσχυση των Περιφερειών στις οποίες διατίθεται το 30% των πόρων καθώς πρώτοι το υποβάλλαμε στην ΕΕ και πρώτοι λάβαμε την έγκριση τόσο για το σύνολο του προγράμματος όσο και τα τομεακά και περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα.
Ήδη, έχουμε λάβει τα πρώτα 140 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-27 κι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προκηρύξεις δράσεων με αιχμή την επιχειρηματικότητα (δράσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ). Περίπου 2 μήνες αφότου ξεκίνησε η έναρξη υποβολής των αιτήσεων, είχαν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί στο νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης περισσότερες από 6.500 αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικής δημόσιας δαπάνης πάνω από 650 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονταν υπό επεξεργασία για οριστική υποβολή άλλες 5.100 αιτήσεις. Έως το τέλος του 2023, με βάση το σχεδιασμό, πρόκειται να έχουν προκηρυχθεί δράσεις και έργα που αντιστοιχούν στο 1/3 του προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ 2021-27.
4. Καταστήσαμε την Ελλάδα 1η χώρα στον πλανήτη στο ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ανεβαίνοντας 16 θέσεις σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Economist.
- Σε αλλεπάλληλες εκθέσεις τους τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί θεσμοί αναδεικνύουν τη σημαντική πρόοδο της χώρας μας στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της σχεδίασης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.
5. Χρηματοδοτήσαμε την ελληνική οικονομία με αιχμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 8,5 δισ. ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.
- 1η η Ελλάδα στην ΕΕ ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά την πανδημία τα οποία, από κοινού με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του προϋπολογισμού, συνέβαλαν στο να παραμείνουν «ζωντανές» οι επιχειρήσεις.
- 41.000 δάνεια σε 34.000 επιχειρήσεις στην 4ετία.
- Πάνω από 6.000 δάνεια 1,44 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν σε μόλις 10 ημέρες μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας Know Your Customer.
6. Συμβάλλαμε στην επίτευξη αλλεπάλληλων ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές.
- Το 2022 ανήλθαν στα 54,89 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,89 δισ. ευρώ ή 66,3% συγκριτικά με το 2018.
- Το πρώτο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν εκ νέου κατά 17,8%.
- Οι εξαγωγές αγαθών υπερέβησαν το 26,4% του ΑΕΠ το 2022 από μόλις 9% το 2010.
- Εξαιρετικά θετικό ότι το ποσοστό ελληνικών εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των βιομηχανικών εξαγωγών έχει αυξηθεί πάνω από το 13%, σημαντικά υψηλότερο των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Ιταλία 9%, Ισπανία 7,7%, Πορτογαλία 7,1%) και προσεγγίζοντας της Γερμανίας (15,5%).
7. Αναδείξαμε την Ελλάδα στους πρωταγωνιστές στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας με την Ελλάδα 1η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ρυθμό βελτίωσης της καινοτομίας.
- Αύξηση κατά 20% των δαπανών για έρευνα και καινοτομία στην 4ετία.
- Ρεκόρ όλων των εποχών το 2022 στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και καινοτομία.
- Ουσιαστικά κίνητρα για επενδύσεις (υπερεκπτώσεις δαπανών στο 200%, stock options, κίνητρα για επενδυτικούς «αγγέλους»).
- Χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
- Χρηματοδότηση άνω των 500 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Θεσμοθέτηση του Elevate Greece – χαρτογράφηση του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
- Εμβληματικές επενδύσεις: Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και ThessIntec στη Θεσσαλονίκη.
- Η Ελλάδα επενδυτικό hot-spot της ευρύτερης περιοχής της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέσω διακρατικών συμφωνιών.
8. Επαναφέραμε την βιομηχανία στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος
- Αναγεννήθηκε μετά από 10ετίες η ναυπηγική βιομηχανία με την επαναλειτουργία των 3 σημαντικότερων ναυπηγείων
- Η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας και Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική σε συνεργασία με τους φορείς της βιομηχανίας και της αγοράς
- Αυτή τη στρατηγική υλοποιούμε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της βιομηχανίας αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων ολοκλήρωσης υποδομών (Βιομηχανικά Πάρκα) και προσέλκυσης νέων επενδύσεων αδράζοντας την ευκαιρία της μεγάλης επιστροφής των βιομηχανιών κοντά στα μεγάλα οικονομικά κέντρα της Δύσης
- Χαρακτηριστικό της δυναμικής που αναπτύσσεται στην ελληνική μεταποίηση είναι ότι στη δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης, προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 73 εκατ. ευρώ, υπεβλήθησαν 507 επενδυτικά σχέδια, αιτούμενης επιχορήγησης 400 εκατ. ευρώ και συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 707,5 εκατ. ευρώ.
9. Δώσαμε με αποτελεσματικότητα τη «μάχη» κατά του εισαγόμενου πληθωρισμού, στηρίξαμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις του εμπορίου και βελτιώσαμε σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του καταναλωτή.
- Με το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα άνω των 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη 534.000 επιχειρήσεων κατά την πανδημία.
- Με το click away και τα προγράμματα ενίσχυσης της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων.
- Με καινοτόμες πρωτοβουλίες, το «καλάθι του νοικοκυριού», το «καλάθι του Αη Βασίλη» και το «καλάθι των Νονών», που υιοθετούν πολλές χώρες στην ΕΕ.
- Με τη θεσμοθέτηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς για την πάταξη του λαθρεμπορίου και την πάταξη φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
- Με τους περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά και τα υψηλότερα διοικητικά πρόστιμα που έχουν υποβληθεί τις τελευταίες 10ετίες.
- Με μεταρρυθμίσεις για την διευκόλυνση και ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών (e-katanalotis, ηλεκτρονικό εμπόριο, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, δημόσιες συμβάσεις, ΓΕΜΗ, phising).
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Παιδείας
Με ιδιαίτερα συγκινησιακή φόρτιση παρέδωσε σήμερα η απερχόμενη υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως τα καθήκοντα στον υπηρεσιακό υπουργό Χρήστο Κίττα, στην καθιερωμένη τελετή στην οποία παρευρέθηκαν επίσης η υφυπουργός Ζέττα Μακρή, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Αλέξανδρος Κόπτσης, Οδυσσέας Ζώρας, Γιώργος Βούτσινος και Γιώργος Καλαντζής.
«Μιλάμε για έναν ωκεανό αντικειμένων, ανθρώπων, προκλήσεων, μία θάλασσα όχι πάντοτε ήρεμη και καλοτάξιδη, αλλά με συχνούς ανέμους και τρικυμίες. Παρ’ όλα αυτά, και με το χέρι στην καρδιά, ομολογώ ότι αυτό το ταξίδι το αγάπησα. Με τις νηνεμίες και με τις φουρτούνες, με τις λαμπρές στιγμές του και με τα λάθη και τις αστοχίες μας, με την ποικιλομορφία και τις εκπλήξεις του», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.
«Και αν κάποιοι λένε ότι το υπουργείο αυτό είναι “ηλεκτρική καρέκλα”, για μένα είναι η μεγαλύτερη τιμή να έχω θητεύσει στο υπουργείο αυτό. Η επένδυση στην Παιδεία είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Από την Παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας, θα εξαρτηθεί τι χώρα θα έχουμε αύριο», κατέληξε η κ. Κεραμέως.
Η απερχόμενη υπουργός παρουσίασε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της τετραετίας, αναφερόμενη στις πλέον κομβικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τα σχολεία, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τα πανεπιστήμια και τη διά βίου μάθηση, καθώς και στα θρησκεύματα. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάθε εργαζόμενο του υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων, τους νυν και τέως υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς του υπουργείου, τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ και τους συνεργάτες της, για τη σκληρή δουλειά όλων, την άριστη συνεργασία και την αφοσίωση στο στόχο.
Για τον νέο υπουργό Χρήστο Κίττα, ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του οποίου μάλιστα έχει διατελέσει και πρύτανης, ενώ έχει υπηρετήσει την Πολιτεία και από ανάλογη διοικητική θέση, ως υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι είναι «ένας εξαιρετικός επιστήμονας» και υπογράμμισε ότι είχε την τιμή να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της, ζητώντας τις συμβουλές του για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και ότι τον έχει ήδη ενημερώσει για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η λήξη του σχολικού έτους, οι πανελλαδικές εξετάσεις και η προετοιμασία για την νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.
Από την πλευρά του, ο κ. Κίττας δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, έκανε λόγο για «μεγάλη ευθύνη» και ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν για να αναλάβει το «ωραίο βάρος» να είναι υπεύθυνος «για το μοναδικό όπλο που έχουμε στην φαρέτρα μας για να πολεμήσουμε ό,τι κακό υπάρχει, την Παιδεία».
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τη συμβολή του νέου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελή Κάπρου, καθηγητή ενεργειακής οικονομίας στη διαμόρφωση των μηχανισμών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές υπογράμμισε ο τέως υπουργός Κώστας Σκρέκας στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.
«Τα τελευταία δύο χρόνια περάσαμε πολλές ώρες μαζί προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ανακούφιζαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση και να σχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη για τις επόμενες δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σκρέκας ο οποίος παρέδωσε στο νέο υπουργό τον απολογισμό της τετραετίας (για θέματα ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κλπ.) και το ετήσιο σχέδιο δράσης για το 2023.
«Έχω συνεργαστεί με όλους τους υπουργούς από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Ο κ. Σκρέκας είναι ο καλύτερος», επεσήμανε ο κ. Κάπρος σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι αυστηρός στη βαθμολογία στο Πολυτεχνείο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πολιτική της απολιγνιτοποίησης λέγοντας: «Έχουμε ασχοληθεί επί χρόνια με το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβάλλον. Η αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα ήταν ότι αυτά κοστίζουν. Είναι η πρώτη φορά που άλλαξε άρδην αυτή η αντίληψη. Δεν περίμενα ότι θα φθάναμε στο σημείο, ο περιορισμός του λιγνίτη να είναι η βασική κυβερνητική γραμμή».
Τις ευχαριστίες τους προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία και τα στελέχη του ΥΠΕΝ διατύπωσαν οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς. Ο κ. Ταγαράς ανέφερε ότι μετά από χρόνια μπήκε τάξη στη χωροταξία ενώ ο κ. Αμυράς δήλωσε υπερήφανος για το έργο στον τομέα προστασίας της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια.
Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι είναι «τιμή που υπηρέτησα από την τόσο υπεύθυνη θέση» και αναφέρθηκε στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χαράλαμπος Λαλούσης ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρικάκο και αλλά και το σύνολο της ελληνικής Αστυνομίας και ευχήθηκε σε όλους καλή δύναμη.
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Ναυτιλίας
Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης. Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, ενώ ευχαρίστησε το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και την αποτελεσματικότητα στο έργο τους.
«Είμαστε ήσυχοι που παραλαμβάνει αυτήν την κρίσιμη περίοδο της μεταβατικής φάσης το υπουργείο Ναυτιλίας» ο νέος υπουργός Θ. Κλιάρης που έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες καταστάσεις και ζητήματα ασφαλείας. «Παραλάβαμε μία χώρα χωρίς θαλάσσια σύνορα και παραδίδουμε μία χώρα που φυλάει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ σώζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδοτήσεις πάνω από ένα δισ. ευρώ.
Ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας φάνηκε συνεπής προς τις δεσμεύσεις της αντιμετωπίζοντας παράλληλα τρεις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, την πανδημία, τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Σχολιάζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του υπουργείου είπε ότι δόθηκε έμφαση στη νησιωτική πολιτική με τη θέσπιση μίας εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτικότητα με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Για τον τομέα της ναυτιλίας είπε ότι το 2021 προωθήθηκαν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, ενώ η ελληνική πλοιοδιαχείριση έφτασε σε ιστορικά υψηλά των 5.144 πλοίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εισέρρευσε ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρας μας έως τον Οκτώβριο του 2022, 19,48 δισ. ευρώ, ενώ ψηφίσθηκε μετά από 65 χρόνια ο νέος Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού δικαίου.
Για την ακτοπλοΐα είπε ότι αυξήθηκε το ύψος της χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές από τα 90 εκατ. ευρώ στα 130, με τη δημιουργία 16 νέων δρομολογιακών γραμμών, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο μελέτης για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με πράσινα κριτήρια και με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Για τη ναυτική εκπαίδευση είπε ότι προχωρά η ψηφιοποίησή της στις 11 ακαδημίες και στα 5 κέντρα επιμόρφωσης, ενώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του λιμενικού είπε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Γιάννη Πλακιωτάκη για την εξαιρετική συνεργασία αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος όπως και την ηγεσία.
«Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει τον νόμο διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αξιοπιστίας στους διεθνείς εταίρους» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Κλιάρης. Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενος προς το προσωπικό του υπουργείου και τα στελέχη του λιμενικού, είπε ότι από την πολύχρονη θητεία του στο Λιμενικό Σώμα, πιστεύει στην ομαδική εργασία και θεωρεί ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται με συλλογική προσπάθεια και αρμονική συνεργασία. Κάλεσε όλους να συμβάλλουν προς τον στόχο της αποτελεσματικής διευθέτησης των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για την εξαιρετική τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.
Παράδοση παραλαβή στο υπουργείο Οικονομικών
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι κλείνει ένας κύκλος συστηματικής δουλειάς με πλούσιο έργο. «Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο» ανέφερε.
Ο κ. Πελαγίδης είπε ότι παραλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών από ένα σταθερό χέρι, αναφερόμενος στον κ. Σταϊκούρα. Έχουμε κάνει βήματα μπροστά, ανέφερε. «Σκοπός μου είναι να παραλάβω αλλά και να παραδώσω στον επόμενο υπουργό άθικτη την ελληνική οικονομία και όπου μπορώ καλύτερη» τόνισε.
Παράδοση–παραλαβή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η τελετή παράδοσης –παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωγαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στη διάρκεια των 15 μηνών που είχα εγώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σε όλη την τετραετία και από τους προκατόχους μου έγινε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είχε θετικό αποτύπωμα στους αγρότες, οι οποίοι σε πολύ υψηλά ποσοστά στήριξαν την κυβέρνηση της Ν.Δ στις εκλογές.
Οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα είναι πολλές και χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία προς το μέλλον».
Από την πλευρά του ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε: «Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού μας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα μας πέφτει η ευθύνη να μπορούμε να στηρίξουμε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους.
Ξέρω ότι αυτό το μήνα που θα είμαι μαζί σας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν κάποιες ιδέες. Θα εργαστώ λοιπόν με τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουμε τους στόχους του ΥΠΑΑΤ. Θέλω τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, να μην εμποδίσουμε τίποτα απ’ αυτά που γίνονται.
Η θέση μου – όπως γνωρίζετε- είναι έξω από τα κόμματα. Θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είμαι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη άποψη».
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Τουρισμού
«Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και πετύχαμε την μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο απερχόμενος υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή παράδοση παραλαβή του τουριστικού χαρτοφυλακίου. Παραδίδοντας την σκυτάλη στην υπηρεσιακή υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στις δράσεις του υπουργείου που οδήγησαν στην ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, που κάθε άλλο εύκολη ήταν εν μέσω πανδημίας. «Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο. Κικίλιας και συνέχισε:
«Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον “αυτόματο πιλότο”. Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος: Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες. Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο “Ελ. Βενιζέλος” είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες», ανάφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος υπουργός.
Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό ο κ. Κικίλιας ανάφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας, έκανε διεθνείς κολοσσούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και τη σημαντική στήριξη των τοπικών οικονομιών.
Εστιάζοντας τέλος στα τουριστικά οικονομικά πεπραγμένα του 2022 ο κ. Κικίλιας είπε τα εξής: «Την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15 δισ. ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεσπάσουν όλες αυτές οι κρίσεις, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, φέρνοντας στη χώρα 17,6 δισ. ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα. Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δισ., η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2022 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κατάφερε να έχει περισσότερες πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, αυτό δεν έγινε τυχαία».
Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα σημείωσε ότι η δική της δουλειά είναι να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση του τουριστικού χαρτοφυλακίου στην επόμενη τουριστική ηγεσία. Ο Ελληνικός τουρισμός έχει προσφέρει στην ελληνική οικονομία παρά πολλά, υπογράμμισε η νέα υπουργός Τουρισμού συμπληρώνοντας ότι παράλληλα έχει προκλήσεις και ευκαιρίες.
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο στον υπηρεσιακό Αλκιβιάδη Στεφανή.
«Δύσκολα και συναρπαστικά» χαρακτήρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο και συμπλήρωσε: «Ανταπεξήλθαμε στις κρίσεις και οι προσπάθειες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς και αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας».
«Η προσπάθεια για ισχυροποίηση της Ελλάδας και της αποτρεπτικής της δύναμης δεν σταματά» επισήμανε. Ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων «σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας» που επιτέλεσαν την αποστολή τους.
Από την πλευρά του, ο απελθόντας υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς αποχαιρέτησε λέγοντας με νόημα «αποστολή εξετελέσθη».
Ουσιαστικά, επανέλαβε τα λόγια που είχε πει ο υπηρεσιακός υπουργός Αλ. Στεφανής όταν πριν σχεδόν δύο χρόνια είχε αποχωρήσει από τη θέση του υφυπουργού για να τον διαδεχθεί ο Ν. Χαρδαλιάς. Ευχαρίστησε τον Ν. Παναγιωτόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο και τους αρχηγούς των Κλάδων για τη συνεργασία τους.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνιος Οικονόμου ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία τον Ν. Παναγιωτόπουλο και τον Ν. Χαρδαλιά, ενώ για τον Αλκ. Στεφανή τόνισε: «Τον αποχαιρέτησε πριν δύο χρόνια και σήμερα τον υποδέχομαι. Η ρήση ότι η ζωή κάνει κύκλο είναι πέρα για πέρα αληθινή».
Ο υπηρεσιακός υπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε: «Να υπηρετείς την πατρίδα είναι τιμή αλλά πρωτίστως είναι καθήκον».
«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχής και εμείς είμαστε απλοί λειτουργοί του θεσμικού ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε το Νίκο Παναγιωτόπουλο «στρατιώτη και εργάτη» που επέδωσε «τον δέοντα σεβασμό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» ενώ για τον Νίκο Χαρδαλιά είπε ότι «όταν του παρέδωσα τα καθήκοντά μου ήμουν χαρούμενος γιατί τα παρέδωσα σε έναν άνθρωπο εργασιομανή» που γύριζε την Ελλάδα και «η παρουσία του υπουργείου ήταν παντού».
Ευχαρίστησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο εργαλείο, στυλοβάτη του έθνους» ενώ τόνισε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο διαβεβαίωσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών και με δεδομένο «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να παρακολουθούν ό,τι συμβαίνει, είμαστε σίγουροι ότι το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο».
«Η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του κράτους ώστε να μην υπάρχει κενό στην εξουσία» υπογράμμισε.
Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών δώρων από τη στρατιωτική ηγεσία και τον γγ του υπουργείου στον απελθόντα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον απελθόντα υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά.
Τον υπηρεσιακό υπουργό Αλκ. Στεφανή υποδέχθηκαν ο απελθόντας υπουργός Ν. Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενώ άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδωσε τιμές.
Παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Μεταφορών
Με την παράδοση δύο φακέλων με τις εκκρεμότητες ανά τομέα (Μεταφορές – Υποδομές) πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τον απερχόμενο υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις Μεταφορές Γιώργο Γεραπετρίτη και τους υφυπουργούς Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο και Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη στον υπηρεσιακό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Γκόλια.
«Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννη Γκόλια. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει υποστεί πολλά δεινά το τελευταίο διάστημα διότι ήταν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου κι ενδιαφέροντος του κοινού, για λόγους που δεν ήταν πάντοτε ευχάριστοι. Εντούτοις, θα πρέπει να επισημάνω ότι στο υπουργείο έχουν γίνει σημαντικές δράσεις προς όφελος των πολιτών» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ειδικότερα, στα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές, αναφέρθηκε:
- Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης,
- Στην έναρξη των εργασιών της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας
- Στην εξέλιξη του διαγωνισμού επέκτασης της Γραμμής 2 προς το Ίλιον και
- Στον ΒΟΑΚ που ήδη υλοποιείται
Επίσης, αναφορά έκανε και στα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη όπως: Το Flyover, η παράκαμψη Χαλκίδας, το Μπράλλος – ‘Αμφισσα, εγγειοβελτιωτικά, οκτώ διαγωνισμοί με ΣΔΙΤ για μεγάλα έργα υποδομής, κτηριακά, οδικά, υδραυλικά αλλά και μεγάλες αναβαθμίσεις του σιδηροδρόμου.
Όσον αφορά τις μεταφορές πολύ σημαντικό είναι το κομμάτι της ψηφιοποίησης έκδοσης αδειών οδήγησης, όπου περίπου 500.000 προσωρινές άδειες έχουν ήδη εκδοθεί, ενώ τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες έχουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι το δίπλωμά τους. Επίσης, ευρωπαϊκή πολιτική για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος έχει υιοθετηθεί πλήρως από το υπουργείο, με την υδρογονοκίνηση, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στον σχεδιασμό του νέου ΚΟΚ, και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που αποτελεί εθνικό στόχο.
Τέλος, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο κομμάτι των σιδηροδρόμων και σημείωσε ότι προχωρούν οι διερευνήσεις που αφορούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων έχει ήδη διαβιβαστεί στην Εισαγγελεία Εφετών Λάρισας.
«Τα έργα για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη κι εκτιμούμε ότι το βόρειο τμήμα θα είναι έτοιμο ως το τέλος Ιουνίου και το νότιο τμήμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να υπάρχει πλήρως αναβαθμισμένο στο κύριο σιδηροδρομικό άξονα το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης», τόνισε και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό λέγοντας «ελπίζω οι μεταφορές και υποδομές της χώρας να αναβαθμιστούν στο επίπεδο που αξίζει στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Γκόλιας δήλωσε πως «αισθάνομαι μεγάλη τιμή που η ελληνική πολιτεία μου ανέθεσε αυτήν την αποστολή αλλά και συγκίνηση, γιατί φθάνω στην ανώτερη θέση αυτού του υπουργείου, το οποίο υπηρέτησα για δεκαετίες από όλες πλευρές. Επομένως, θεωρώ πως αυτό θα με βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο τυχόν προβλήματα που προκύψουν». Ο Γ. Γκόλιας τόνισε, επίσης, ότι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «τρέχουν» πολλά θέματα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όλα «έχουν μεγάλη σημασία για τη στρατηγική ανάπτυξη της χώρας αλλά και για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη. Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών προσέθεσε πως «θα αφοσιωθεί με όλες του τις δυνάμεις στον νέο του ρόλο, με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και υπερκομματικότητα στις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τρέχοντα θέματα».
Παράδοση – παραλαβή υπουργείου Εξωτερικών
«Αυτά τα χρόνια εργαστήκαμε με γνώμονα την απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, πιστοί σε μια πολύ βασική αρχή, στην αρχή του απαραβίαστου των συνόρων και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών», υπογράμμισε ο πρώην πλέον υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών.
«Αυτό που είχαμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι ο διάλογος είναι το μέσο για την επίλυση των διαφορών, για την προάσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναλάβει την οργάνωση της Our Ocean Conference 2024 μαζί με τις ΗΠΑ», επεσήμανε.
Μιλώντας για τη στρατηγική του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε σε ένα «πολυεπίπεδο πλέγμα κύκλων» και σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της υποσαχάριας Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής, της Αυστραλίας.
Πολλές χώρες που επισκέφθηκε, όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που τις επισκεπτόταν Έλληνας υπουργός, ενώ σημείωσε πως προωθήθηκε η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη 120 γραπτές δεσμεύσεις και δεν υπάρχει αντίπαλος μας προς το παρόν», ανέφερε.
Ακόμη προωθήθηκε η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εκστρατείες που αναλαμβάνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας. Υπεγράφησαν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τη Σαουδική Αραβία, συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία, υπήρξε συμφωνία επί της αρχής με την Αλβανία για το θέμα της παραπομπής του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
«Ως κατακλείδα υπερηφάνως λέω ότι είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από το 1947 που απέρχεται από το υπουργείο με την ελληνική επικράτεια μεγαλύτερη από ότι την παρέλαβα».
Ακόμη επεσήμανε πως «μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό, το υπουργείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αλλά μας έδωσε την ευκαιρία της διπλωματίας των εμβολίων και κατά συνέπεια να χτίσουμε γέφυρες με αυτές τις χώρες».
Είχαμε τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού συμπατριωτών μας από το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν. «Αναπτύξαμε τη διπλωματία των χαρτών, εξηγήσαμε δηλαδή σε όλη την ανθρωπότητα ποια είναι η πραγματική διαφορά και η διάστασή της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για να μη διατηρείται η εντύπωση ότι η ένταση που υπήρχε τα τριάμισι από τα τέσσερα χρόνια με την Τουρκία οφειλόταν σε μια διαφορά που είχε ιστορικές ρίζες και όχι νομικές».
«Είμαι ευτυχής γιατί αφήνουμε τη σχέση μας με την Τουρκία σε ένα σημείο που έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας και εκφράζω την ευχή αυτό το μικρό παράθυρο να γίνει μια μεγάλη πύλη», τόνισε και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία. Βεβαίως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».
Στο εσωτερικό, όπως τόνισε, υπήρξε η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του υπουργείου, με εκσυγχρονισμό των δομών και αξιοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού με νέα ψηφιακή εργαλεία. «Θα επιτραπεί η αλληλεπίδραση της οικονομικής, της πολιτικής και της δημόσιας διπλωματίας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο υπουργείο», ανέφερε.
Εξέφρασε ευχαριστίες στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και στους υφυπουργούς κ. Κατσανιώτη και κ. Φραγκογιάννη και στους στενούς του συνεργάτες και σε όλα τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.
«Νομίζω ότι μπορούμε να φύγουμε υπερήφανοι από αυτό το υπουργείο», υπογράμμισε.
Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και σημείωσε ότι όλες οι επαφές που έχει αναπτύξει, καθώς και ο ίδιος, βρίσκονται στη διάθεσή του.
Κασκαρέλης: Κύρια μέριμνα όλων μας η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων
«Έχω βρεθεί πολλές φορές σ’ αυτή την αίθουσα σε αντίστοιχες τελετές, πρώτη φορά όμως από τη θέση του υπουργού», ανέφερε ο Βασίλης Κασκαρέλης που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
«Αυτό που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Επίσης που διαδέχομαι τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, έναν υπουργό που κατά γενική ομολογία με το σημαντικότατο έργο του αναβάθμισε τη διεθνή παρουσία, το κύρος και το ρόλο της Ελλάδος», σημείωσε.
«Στο σύντομο διάστημα που θα αναλάβω την ευθύνη, θα προσπαθήσω να συμβάλλω στην ομαλή συνέχιση της αποστολής του υπουργείου, καθώς και στην άρτια διοργάνωση των επόμενων εκλογών στο εξωτερικό», επεσήμανε.
«Στόχος μου είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεθνής εκπροσώπηση της χώρας και η πλήρης ανταπόκριση στις διεθνείς μας υποχρεώσεις διμερώς, αλλά και σε επίπεδο διεθνών οργανισμών και πρωτοβουλιών. Είναι αυτονόητη ότι κύρια μέριμνα όλων μας είναι και θα παραμείνει η αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όπως σημείωσε, «η μέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα, καθώς σχεδόν 40 χρόνια υπηρεσίας στο υπουργείο Εξωτερικών νιώθω ότι επιστρέφω έστω και για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου, όπου γνωρίζω άριστα το άξιο στελεχιακό δυναμικό και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συνεργασία με όλους».
Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα και του υπηρεσιακού υπουργού Φίλιππα Σπυρόπουλου.
Απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης, ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη τιμή για μένα να είμαι μέλος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και μεγάλη τιμή ότι διαδέχομαι εσάς στο Υπουργείο, που είναι γνωστό το πόσο καταξιωθήκατε με το νομοθετικό αλλά και το διοικητικό έργο σας, με άξιες επιλογές δικαστών στη λεγόμενη ηγεσία της Δικαιοσύνης, γιατί στη Δικαιοσύνη δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δικαστές» και προσέθεσε ότι ο κ. Τσιάρας «υπηρέτησε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Ακόμη, ο κ. Σπυρόπουλος ευχήθηκε να συνεχιστεί το έργο και στην επόμενη πολιτική κυβέρνηση, που θα έχει την ευθύνη, επισημαίνοντας ότι «σπουδαιότερο πράγμα από την πολιτική δεν υπάρχει. Εκεί συμμαζεύεται η φιλοσοφία, η τέχνη, η επιστήμη, τα πάντα. Το σημαντικότερο είναι αυτό το “προσέταιρον” της πολιτικής που δίνει την ελπίδα σε όλους τους άλλους θεσμούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν».
Στην συνέχεια ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας συνεχάρη το Φίλιππα Σπυρόπουλο και εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδει το υπουργείο σε έναν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εκλεκτό κατά γενική ομολογία καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου».
Σχετικά με το νομοθετικό έργο της τελευταίας τετραετίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι «η προσπάθεια ήταν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των συνθηκών, όλων των δεδομένων σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα». Σε επίπεδο νομοθετικό, συνέχισε ο κ. Τσιάρας, όπου ψηφίστηκαν 30 νομοσχέδια, σε επίπεδο ενίσχυσης όλων των διαδικασιών με βασική προτεραιότητα την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι στο τέλος του 2025 η Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως ψηφιακή. Και στο επίπεδο των υποδομών, με τον προγραμματισμό της κατασκευής 7 νέων δικαστικών μεγάρων στην ελληνική περιφέρεια αλλά και δυο νέων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς και στην ενίσχυση της ίδια της λειτουργίας της Δικαιοσύνης με ανθρώπινο δυναμικό.
Σημειώνεται ότι ο Φίλιππας Σπυρόπουλος την διετία 1990-1992 διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με υπουργό Δικαιοσύνης τον αείμνηστο Αθανάσιο Κανελλόπουλο.
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από τον πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη στον νέο υπουργό Δανιήλ Εσδρά που αναλαμβάνει καθήκοντα στο πλαίσιο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στον νέο υπουργό, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έναν έμπειρο γνώστη του Μεταναστευτικού με λαμπρή καριέρα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και του ευχήθηκε από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Ο Νότης Μηταράκης κατά την υποδοχή του κ. Εσδρά, είπε ότι ο νέος υπουργός παραλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο και οργανωμένο υπουργείο με άξια στελέχη, αποτελεσματική δομή και πρωτοποριακή τεχνολογία.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε και στους στόχους του υπουργείου που τέθηκαν από την αρχή, δηλαδή «πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».
Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα, τόνισε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε: «Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες αφίξεις στη χώρα μας, έχοντας τα τελευταία δύο χρόνια, τις χαμηλότερες της δεκαετίας. Πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί πύλη εισόδου, αφού μόλις το 5% των αφίξεων της Ε.Ε. περνούν από τη χώρα μας όταν το 2015 αποτελούσαμε το 75%».
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι τέθηκε ως προτεραιότητα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και φιλοξενίας, με την δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και ασφάλεια σε ωφελούμενους, το προσωπικό μας και τις τοπικές κοινωνίες.
«Ανακτήσαμε τον έλεγχο των δομών από τις ΜΚΟ, τοποθετήσαμε προσωπικό του Υπουργείου, αποδεσμεύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μειώσαμε τις δομές, από 121 σε 33, τους διαμένοντες από 92 σε 11 χιλιάδες, στα νησιά από 45 χιλιάδες σε 4», είπε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και προσέθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτά, χρειάστηκε ένας ισχυρός Οργανισμός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
«Ενισχύσαμε ταχύτατα, από την πρώτη μέρα, το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου. Διασφαλίσαμε πάνω από 800 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ. Δημιουργήσαμε οργανωτική δομή, αποκτήσαμε νέο ΠΔ. Συγκεντρώσαμε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες στο κτίριο Κεράνη που για χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτο από το Ελληνικό Δημόσιο. Αντιμετωπίσαμε τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου. Δόθηκε έμφαση στην τεχνολογία και το νέο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αιτημάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση εκκρεμοτήτων από 202.000 το 2019 σε κάτω από 20.000 σήμερα. Προστατεύσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα, καταργήσαμε την απαράδεκτη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Συνεργαστήκαμε όμως και στηρίξαμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες. Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκατ. μέσω του Ταμείου και 47 εκατ. για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Μίλησε ακόμα και για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε ότι ένας χώρος που δυσφήμιζε τη χώρα μας πλέον έχει παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για να γίνει χώρος πολιτισμού και παιδείας.
«Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα της μετανάστευσης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ίδρυσε τον Μάρτιο του 2021 την πρωτοβουλία MED-5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, στην κεντρική και ανατολική δίοδο της Μεσογείου, που επωμίζονται το μέγιστο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ίδρυσε την πρωτοβουλία του Βίλνιους, μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και τη Λιθουανία τον Ιανουάριο του 2022», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, που διεξάγεται με κανόνες και που δεν ορίζεται από κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Ολοκληρώνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του ευχαρίστησε και όλη την ηγεσία του υπουργείου, με πρώτη την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, τους γ.γ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και Μάνο Λογοθέτη, τους ειδικούς γραμματείς Βαγγέλη Κωσταντίνου και Ηρακλή Μοσκώφ, την υπηρεσιακή γραμματέα Ράνια Σταυροπούλου καθώς και τους διατελέσαντες: τον τέως αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, την τέως ειδική γραμματέα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την τέως υπηρεσιακή γραμματέα, Φωτεινή Κουλούρη.
Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Εσδράς ανέφερε ότι πρέπει κανείς να δει διαφορετικά τη μετανάστευση, γιατί δεν είναι πρόβλημα αλλά μια πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση και μίλησε για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών τους οποίους χαρακτήρισε έμπορους ψυχών. «Ο μέσος άνθρωπος που χρειαζόταν να μετακινηθεί είτε γιατί γινόταν πόλεμος στη χώρα του, είτε γιατί γίνονταν φυσικές καταστροφές, είτε γιατί δεν είχε να φάει, δεν μπορούσε να ζήσει στη χώρα που ζούσε και για διάφορους λόγους, έπρεπε να φύγει, δεν είχε δυνατότητα άλλη παρά να αποταθεί σε αυτά τα κυκλώματα» είπε ο νέος υπουργός και προσέθεσε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συνεννόηση μεταξύ των χωρών αποστολής και των χωρών υποδοχής γιατί θέλουν διαφορετικά πράγματα. «Αν όμως καθίσουν κάτω και τα βρουν θα δουν ότι όλοι έχουν ένα κοινό συμφέρον. Οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόμιμα και να προσφέρουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς της προηγούμενης διοίκησης και από ό,τι κατάλαβα είχε μια επιτυχή κατάληξη. Θέλω πραγματικά να βοηθήσω πάρα πολύ, είμαι διατεθειμένος να μην φανεί ότι σταμάτησε αυτό το Υπουργείο να λειτουργεί ούτε για μια μέρα, γι΄αυτό ήρθα, έχω σκοπό να πάω σε όλες τις δομές σε όλη τη χώρα για να δουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί ότι εμείς είμαστε εδώ και τους στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Εσδράς.
Παράδοση-παραλαβή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, ενημέρωσε την υπηρεσιακή υπουργό, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, παρευρέθησαν οι απερχόμενοι υφυπουργοί Παναγιώτης Τσακλόγλου και Μαρία Συρεγγέλα, οι γ.γ. Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Καλυψώ Γούλα και Ελένη Γιώτη, η υπηρεσιακή γραμματέας Ματθούλα Τριανταφύλλου, οι διοικητές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης, του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης, του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος και του ΜΤΠΥ Επαμεινώνδας Ατσαβές και ο υποδιοικητής της ΔΥΠΑ, Γιώργος Χριστόπουλος.
Μετά την ολοκλήρωση της τελετής παραλαβής-παράδοσης, ο απερχόμενος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για τέσσερα χρόνια, προσπαθήσαμε να παράγουμε μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: μείωση της ανεργίας, δημιουργία πολλών επιπλέον θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.
Σήμερα, παραδίδω το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κ. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα θέματα του υπουργείου. Είμαι βέβαιος ότι στον μήνα, που μεσολαβεί, μέχρι τις εκλογές, θα κάνει το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε όλα να πάνε καλά: καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων, προώθηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και, φυσικά, προώθηση του προγράμματος στέγης, που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και μήνες».
Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ανέφερε: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο υπουργείο για το σύνολο του ελληνικού λαού. Αναλαμβάνω το υπουργείο αυτό με μεγάλο αίσθημα ευθύνης από τον Κωστή Χατζηδάκη, έναν πολιτικό που επανειλημμένα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σκοπός μου ως υπηρεσιακή υπουργός είναι το υπουργείο να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά για τους Έλληνες πολίτες έως ότου αναδειχθεί με την εκλογική αναμέτρηση η νέα κυβέρνηση και ο νέος υπουργός, που θα αναλάβει να συνεχίσει παραπέρα».
Παράδοση-παραλαβή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τον απερχόμενο Υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη στον Υπηρεσιακό Υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.
Ο κ. paradosi-paralavi-ypourgeio-ergasiasανέφερε στην τοποθέτησή του: «Καλησπέρα σας. Είναι όντως μία στιγμή που ήξερα ότι κάποτε θα έρθει, αλλά όταν έρχεται αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει μαζί της και δυσκολίες, συγκινήσεις. Σήμερα, πιστεύω ότι παραδίδουμε αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως Υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο. Και το ξέρετε εσείς καλύτερα από όλους.
Όταν ήρθαμε σε αυτό το νέο Υπουργείο -που πήρε την καινοτόμα τιτλοδότηση ως ‘Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας’- ήταν ένα δύσκολο ναρκοπέδιο. Και το ξέραμε από την αρχή. Ερχόμενος όμως εδώ, μετά από μία ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- πορεία, διαπίστωσα αμέσως τρία πράγματα:
Το πρώτο ότι, ενώ όντως ήταν ναρκοπέδιο, οι άνθρωποί του και ειδικά ο επιχειρησιακός του βραχίονας, η Πυροσβεστική, έχει στελέχη και μέλη εξαίρετα, ικανά να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή. Το έχω πει πολλές φορές ότι ο Έλληνας πυροσβέστης είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Και όσοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, είτε μαζί μου είτε στο πλαίσιο συγκεκριμένων αποστολών στη Γαλλία, την Ιταλία και αλλού, νομίζω το διαπίστωσαν. Γι’ αυτό θα επιμείνω σε μια θέση που έχω διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν, και πιστεύω ότι την υιοθετεί πλήρως και ο κ. Τουρνάς, ότι θα ήθελα και στην Ελλάδα να δω την ίδια σκηνή που είδα ως φοιτητής στη Βοστώνη πριν από πάρα πολλά χρόνια. Όταν ένας πυροσβέστης μπήκε στο αεροπλάνο και σηκώθηκε όλος ο κόσμος και χειροκρότησε. Νομίζω ότι δικαιούστε αυτή την αναγνώριση.
Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι αυτό το Υπουργείο έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του μεγάλες δυσκολίες, νομικού χαρακτήρα. Στην Ελλάδα οι γραφειοκρατικές δυσκολίες είναι πιο πολλές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και γι’ αυτό είναι στόχος να τεθεί κάποια στιγμή ως εθνική ανάγκη και οριζόντια πολιτική να ‘σπάσει’ αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα. Για να απελευθερωθούν τα Υπουργεία, να απελευθερωθούν οι Υπηρεσίες και να μπορούν όντως να ανταποκρίνονται στις δύσκολες απαιτήσεις, μέσα στα όρια αυτού που λέμε ‘timing’. Γιατί πολλές φορές είναι τόσο μεγάλη η δυσκολία να λειτουργήσουν οι διαδικασίες των δημοσίων προσφορών, που ακόμα και τα έργα και οι υπηρεσίες και τα εργαλεία που χρειάζεται να αγοραστούν καθίστανται ξεπερασμένα.
Το τρίτο σημείο που θεωρώ πως οφείλω να σας πω σήμερα είναι ότι αρχίσαμε να στήνουμε ένα Υπουργείο, κατά την άποψή μου, πάνω σε μία σύγχρονη βάση. Με στόχο δηλαδή να δώσουμε στους υπηρεσιακούς μας -στον Αρχηγό, τον Υπαρχηγό, τον Επιτελάρχη, τον Διοικητή του ΕΣΚΕΔΙΚ- τη δυνατότητα τη δύσκολη στιγμή που έρχεται το συμβάν, να αποφασίζουν όχι μόνο από ένστικτο, όχι μόνο στη βάση της σοβαρής εμπειρίας που έχουν, αλλά έχοντας στο πλευρό τους μια επιστημονική ομάδα που θα μπορεί να τους συντρέξει με μοντέλα, ώστε να λαμβάνουν τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν έχοντας αυτή την επιστημονική βάση. Ετοιμάζουμε με μεγάλες δυσκολίες, έχοντας επικαιροποιήσει και το «ΑΙΓΙΣ», το στήσιμο της Εθνικής Βάσης Δεδομένων. Τη στελέχωσή της με επιστήμονες και πυροσβέστες επιστήμονες, για να μπορέσουν ακριβώς οι επιχειρησιακές αποφάσεις να λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια και με δεδομένα επιστημονικής μοντελοποίησης.
Θα κλείσω -γιατί μπροστά σε ανθρώπους της δράσης, έλεγε ένας μεγάλος Αμερικάνος φιλόσοφος, όχι μόνο δεν χρειάζεται να λες πολλά λόγια, αλλά χρειάζεται να μετράς τα λόγια σου, να μετράς τις λέξεις, να μετράς τα σημεία στίξεως- λέγοντας κάτι που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε. Και απολογούμαι γι’ αυτό: Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομικό σύστημα που αφορά στην ποινικοποίηση των επιχειρησιακών αποφάσεων των πυροσβεστών μας είναι απαράδεκτο. Και θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων μας, αλλά και οποιουδήποτε θα είναι σε αυτό το Υπουργείο, να συνεχίσει με επιμονή, αξιοποιώντας όλα τα νομικά πλαίσια τα ευρωπαϊκά, έτσι ώστε να σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Να ποινικοποιούνται οι επιχειρησιακές αποφάσεις και να βρίσκεται ο πυροσβέστης, ενώ είναι στη μάχη της φωτιάς να σκέφτεται κάθε στιγμή έναν τρόπο για το πώς θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή απόφαση που έλαβε. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Εγώ, από οποιοδήποτε πόστο κι αν είμαι, είτε εδώ είτε στην Ευρώπη είτε οπουδήποτε, θα είμαι ένας από τους βασικούς σας συμμάχους, γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί σας αποδυναμώνει ως Σώμα την ώρα που παίρνετε τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις.
Δεν θα πω ‘αντίο’, απλώς θα πω ότι σας χαιρετώ. Θα γίνει ένα ‘rotation’. Δεν θέλω να προκαταλάβω προς Θεού το εκλογικό αποτέλεσμα, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό για όλους μας. Αλλά, είπα και τελευταία σε μία ραδιοφωνική εκπομπή, πως όταν περάσεις από αυτό το Υπουργείο, ουσιαστικά δεν φεύγεις ποτέ.
Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία. Και εάν παρ’ ελπίδα πίκρανα κάποιους, είτε με την αυστηρότητά μου είτε με την επιμονή μου σε κάποια πράγματα, συγχωρέστε με. Σας ευχαριστώ πολύ».
Κατά την ανάληψη του χαρτοφυλακίου, ο Υπηρεσιακός Υπουργός κ. Τουρνάς δήλωσε:
«Είμαι πολύ συγκινημένος και ομολογώ πως νιώθω κάπως περίεργα. Γιατί θα πρέπει εγώ, ως παραλαμβάνων Υπουργός, να αποχαιρετήσω τον Υπουργό μας, που δουλέψαμε μαζί σχεδόν δύο χρόνια.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι εκείνος που ηγήθηκε επί 21 μήνες ενός κρίσιμου Υπουργείου. Ενός Υπουργείου που δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο 2021, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι που είχε διαμορφώσει πραγματικά ένα βαρύ κλίμα.
Είναι εκείνος που από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκε με αυστηρή κριτική, με επιφυλακτικότητα, αλλά και με προκατάληψη σε αρκετές περιπτώσεις. Εντούτοις, ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ένας πολιτικός με έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών, που τον κάνουν μοναδικό.
Έχει μια τεράστια πολιτική εμπειρία από τη συμμετοχή του στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτει την ιστορική γνώση, έχει υψηλή κρίση και αντίληψη από τον χειρισμό πολύ σημαντικών και κρίσιμων θεμάτων. Και βεβαίως έχει κατακτήσει τη διεθνή εκτίμηση και αναγνώριση, που του προσδίδει προστιθέμενη αξία και κύρος στον χώρο του Ελληνισμού αλλά και στο εξωτερικό.
Επιπλέον, ο Χρήστος Στυλιανίδης, από τη διαδρομή του στη ζωή -ως παιδί που έζησε δύσκολα χρόνια και ως νέος που βίωσε την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, που σπούδασε με οικονομική στενότητα και δούλεψε σκληρά ως γιατρός στα νεανικά του χρόνια- έπλασε έναν εξαίρετο χαρακτήρα με καλοσύνη, κατανόηση και πάνω απ’ όλα με ανθρωπιά.
Όλα αυτά, μαζί με την εργατικότητα και το αίσθημα της ευθύνης που τον διακρίνει, τον έκαναν έναν Υπουργό της δράσης και των έργων. Ήταν παντού και πάντα. Τη μια ημέρα στις Βρυξέλλες και την άλλη σε κάποια ευάλωτη περιοχή της Ελληνικής Επικράτειας. Όργωσε όλη τη Χώρα, συσκέφθηκε με τους φορείς για την ενδυνάμωση της Πολιτικής Προστασίας και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ξεκλείδωσε το μείζον πρόβλημα της NSPA για τις απρόσκοπτες μισθώσεις των εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης. Δούλεψε εντατικά για τη δομή και την οργάνωση του Υπουργείου, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από τη DG Reform.
Άκουσε τους επιστήμονες και τους επιστημονικούς φορείς για τη δημιουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων, που θα αποτελέσει το εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του επιχειρησιακού μηχανισμού, για τη λήψη απόφασης και την αντιμετώπιση των κινδύνων των φυσικών καταστροφών.
Φρόντισε για την αναθεώρηση του ‘ΑΙΓΙΣ’ και προώθησε σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, την ωρίμανση προγραμμάτων που εξελίσσονται σε διάφορες φάσεις -κάποια από αυτά μέχρι και τη διαγωνιστική διαδικασία, όπως τα 400 οχήματα για τα οποία ήδη ο διαγωνισμός είναι στον αέρα.
Εξασφάλισε οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για μισθώσεις επιπλέον εναερίων μέσων για την Πολιτική Προστασία της χώρας και επιπλέον, εισηγήθηκε στην ΕΕ το Prepositioning Program, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2022 και από εφέτος γίνεται θεσμός.
Για να εξασφαλίσει επιπρόσθετους πόρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΓΓΠΠ και του Πυροσβεστικού Σώματος ήλθε σε επαφή και αξιοποίησε στο έπακρο τη διάθεση Ιδρυμάτων και Φορέων που διακρίνονται για εθελοντική προσφορά και δωρεές.
Στάθηκε δίπλα στους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις, για τις οποίες πιστεύει ότι αποτελούν προστιθέμενη δύναμη στη συνολική προσπάθεια.
Προώθησε τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ενίσχυσε τη συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για τον καλύτερο συντονισμό και την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων.
Με πνεύμα συναντίληψης με το ΥΠΕΝ, πέτυχε μετά από 23 χρόνια τη στενή και ουσιαστική συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις Δασικές Υπηρεσίες, τόσο στη φάση της σχεδίασης για την πρόληψη, όσο και στη φάση των επιχειρήσεων στο πεδίο.
Δούλεψε, επίσης, εντατικά με το ΥΠΕΣ για την έγκαιρη χρηματοδότηση των Δήμων, αλλά και με το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.
Στάθηκε δίπλα στον Πυροσβέστη και στην Πυροσβέστρια. Νοιάστηκε με την καρδιά του και αφοσιώθηκε με την ψυχή του και με όλη του τη δυναμική για το Πυροσβεστικό Σώμα, που αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό πυλώνα της ΓΓΠΠ. Φρόντισε για την υλοποίηση των επιχειρησιακών του αναγκών, καθώς επίσης και για την ηθική ανταμοιβή και καταξίωση για την προσφορά του στον Έλληνα πολίτη και στο κοινωνικό σύνολο.
Υπάρχουν πολλά ακόμη που έκανε ο Χρήστος Στυλιανίδης ως Υπουργός στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για αυτά, όμως θα αρκεστώ σε τούτο: Ο Χρήστος Στυλιανίδης διδάσκει με τα έργα του, διδάσκει με τον χαρακτήρα του, με το ήθος του και με τον πολιτικό του πολιτισμό. Όλοι μας αισθανόμαστε τυχεροί που κάναμε μαζί αυτό το ταξίδι κύριε Υπουργέ».
Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Υγείας
Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία ορκίστηκε το πρωί με την υπηρεσιακή κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.
Οι δύο απερχόμενοι, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καλωσόρισαν την κυρία Κοτανίδου στο υπουργείο και της ευχήθηκαν καλή τύχη.
Η κυρία Κοτανίδου κατά την διάρκεια της πανδημίας είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετείχε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Κατά την παράδοση, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στο έργο του στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό το υπουργείο ο υπουργός δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος και πάντα θα πρέπει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για τους ασθενείς». Στο Υπουργείο Υγείας είπε, απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, «δεν υπάρχει υπηρεσιακός χρόνος, διαχειρίζεται καθημερινά κρίσεις και την υγεία των πολιτών».
Από την πλευρά της η κυρία Κοτανίδου ανέφερε: «Η τύχη που μου ευχήθηκε ο υπουργός μάλλον θα μου χρειαστεί. Ευτυχώς είναι ένας μόνο μήνας που θα περάσει. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάτι έκτακτο, διότι αν συμβεί θα σας ξανακαλέσουμε πίσω στο Υπουργείο».
Στην θητεία τους στο υπουργείο Υγείας και στο έργο τους αναφέρθηκαν οι Μίνα Γκάγκα και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.