Μητσοτάκης για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ναι στον πολιτικό γάμο, όχι στην παρένθετη μητέρα – Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία

Νομοθετούμε την ισότητα στον γάμο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ομόφυλα ζευγάρια, στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς της υποβοηθούμενης παραγωγής και δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σχέδιο νόμου δεν θα είναι κάτι επαναστατικό και διαφορετικό απ’ ότι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι «δεν θα πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα». «Μιλάμε για πολιτικό γάμο, δεν μιλάμε ούτε για εκκλησία ούτε για στεφάνια», διευκρίνισε.

Όπως είπε, «σέβομαι όλες τις απόψεις και «θέλω το θέμα αυτό, να δούμε αν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν κοινό τόπο». «Θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας», σημείωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση των νεκρών. Τόνισε ότι θέλει να ωριμάσει η συζήτηση στην κοινωνία, πριν φέρει την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο. «Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο οικογενειακό δίκαιο γίνονταν από την Κεντροαριστερά», είπε στη συνέχεια για να προσθέσει πως «οι κοινωνίες προχωρούν».

Σε σχέση με την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, είπε πως «υπάρχουν παιδιά σήμερα, κανείς δεν αμφισβητεί μία πραγματικότητα ότι ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά που δεν έχουν ίσα δικαιώματα». «Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα; Και τους αφορά πολύ, ξέρετε» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ρυθμίσουμε το ζήτημα που αφορά αυτά τα ζευγάρια.

«Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης παραγωγής. Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει», είπε.

Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2»

Έφερε ως παράδειγμα, στη συνέχεια, ότι «ένας άνδρας μόνος του να μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί. Αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα. Είμαι πολύ σαφής δηλαδή στο τι θα κάνουμε και πολύ σαφής στο τι δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο “Γονέας 1”, “Γονέας 2″».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, εάν μια γυναίκα μόνη της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, απάντησε πως «μα, μπορεί ήδη» και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, κ. Κουβαρά, ή πόσοι τηλεθεατές μας το γνωρίζουν. Μια γυναίκα μόνη μπορεί να υιοθετήσει. Ένας άνδρας μόνος μπορεί να υιοθετήσει. Ξέρετε από πότε επιτρέπεται αυτό στην Ελλάδα; Από το 1946. Ένας άνδρας μόνος, λοιπόν, μπορεί να υιοθετήσει. Αφού δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του. Μπορεί αύριο να θέλει ο άνδρας αυτός να συζήσει με κάποιον άλλον. Του έχουμε δώσει το δικαίωμα να υιοθετήσει ήδη. Προσέξτε. Γι’ αυτό και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση έχει μια αξία. Ακριβώς γιατί είναι πολύ σύνθετη και πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ακριβώς τι κάνουμε, τι δεν κάνουμε, τι ισχύει, τι δεν ισχύει και γιατί τελικά το κύριο μέλημά μου, και εγώ πρέπει να σας πω ότι πήρα οριστικά την απόφαση ότι θέλω να προχωρήσω με το νομοσχέδιο αυτό, όταν άκουσα τις ιστορίες των παιδιών. Αφορά πρωτίστως τα παιδιά αυτά τα οποία υπάρχουν».

«Νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στη χώρα μας με αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «καλά σχεδιασμένο» και «λελογισμένο».

Δεν θα βάλω θέμα κομματικής πειθαρχίας, η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση

«Κι έχει μια πολύ σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στη μη δυνατότητα, του δικού μας νομοσχεδίου, για κάποιον μόνο άνδρα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν βάζει ορόσημο εκλογικό, «ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος», αλλά «από την στιγμή που ανοίγω την συζήτηση, δεν την ανοίγω για να παραπέμψω το θέμα στις καλένδες». Υπογράμμισε, δε, ότι πρόκειται για «θέμα συνείδησης» και «δεν θα βάλω θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές» και ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ