Έρχονται οι «Ρωμαίοι» του Πολεμικού Ναυτικού με περισσότερα από 2 χρόνια καθυστέρηση

Μετά από ανεξήγητη ολιγωρία του Πολεμικού Ναυτικού, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παραλαβή των πρώτων «φονιάδων των υποβρυχίων», που μαζί με τα υποβρύχια type 214 κλάσης Παπανικολής, θα αποτελέσουν τα assets για την υπεροχή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν 10 Δεκεμβρίου 2021 όταν η κατασκευάστρια εταιρεία των ελικοπτέρων MH-60R ή ROMEO όπως έχει επικρατήσει να τα αποκαλούμε, απέδωσε λογιστικά το πρώτο από τα πρώτα τρία ελικόπτερα προς το Πολεμικό Ναυτικό. Στις 12 Δεκεμβρίου δημοσιεύαμε στο enikos.gr φωτογραφία από τον πρώτο «φονιά» βαμμένο στα χρώματα του ΠΝ.

Κι όμως, μόλις πέρυσι τον Φεβρουάριο άρχισαν να κινούνται οι διαδικασίες για την αποστολή στις ΗΠΑ κι εκπαίδευση των πρώτων πιλότων και τεχνικών και την έναρξη των εργασιών στην φωλιά της ελικοπτέρων του ΠΝ, στο Κοτρώνι.

Από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα ελικόπτερα μπήκαν σε καθεστώς μακράς αποθήκευσης ενώ γενικώς προβάλλονταν δικαιολογίες ότι υπήρχαν κάτι εκκρεμότητες για να παραδοθούν. Για το ερώτημα ποιοι έφταιγαν, οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν όλοι και κανείς. Ορισμένοι θεωρούν ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για την ανεπίτρεπτη ολιγωρία. Ωστόσο αυτά είναι θέματα που οφείλουν να τα εξετάσουν αρμόδιοι για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε λόγω της απουσίας σχεδιασμού διασπάθιση δημόσιο χρήματος.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις, πλέον, μετά από αρκετές παλινωδίες οι ιπτάμενοι κι οι τεχνικοί έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, οι απαραίτητες εργασίες για την υποδοχή τους στα υπόστεγα του ΠΝ επίσης έχουν ολοκληρωθεί και μένει πλέον να βρουν οι Αμερικανοί διαθέσιμα μεταγωγικά για να τα φέρουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr προκρίνεται η μεταφορά των δύο με ένα C-7 και το ένα να ακολουθήσει με ξεχωριστή πτήση αμέσως μετά. Εκτιμάται ότι ως το τέλος του Φεβρουαρίου τα πρώτα 3 ελικόπτερα θα έχουν έρθει.

Πρόκειται για συνολικά 7 ολοκαίνουργια ελικόπτερα η προμήθεια των οποίων γίνεται μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Τα πρώτα 4 ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, καθώς και θα επόμενα 3 που θα βρίσκονται στην «φωλιά των γερακιών» του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρόνι αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Σημειώνεται, ότι μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό. Διαπραγματευτική επιτυχία, μάλιστα, θεωρείται η προμήθεια των ελικοπτέρων σε τιμή σχεδόν κατά 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποκτώνται 7 ελικόπτερα στην τιμή των 5μισυ.

Ταυτόχρονα, με την αναβάθμιση των 11 Aegean Hawk, το Πολεμικό Ναυτικό δημιουργεί έναν εναέριο στόλο συνολικά 18 ελικοπτέρων, που αποτελούν το μεγαλύτερο φόβητρο των τουρκικών υποβρυχίων. Ειδικά τα Romeo, που θεωρείται ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο και που δεν διαθέτει η Τουρκία.

Νέα συστήματα

Τα ROMEO έρχονται με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου, κάνοντας τον βυθό του Αιγαίου διάφανο για τα τουρκικά υποβρύχια.

Παράλληλα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δοκιμές ενός εξελιγμένου συστήματος αυτοπροστασίας του ελικοπτέρου απέναντι σε ηλεκτρονικό πόλεμο, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι μελλοντικά θα ενδιαφερθεί και η Ελλάδα.

Η κυβερνητική δοκιμή των δυνατοτήτων ηλεκτρονικής επίθεσης του συστήματος Advanced Off-Board Electronic Warfare (AOEW) πραγματοποιήθηκε ενώ ήταν εγκατεστημένο ένα τέτοιο σύστημα σε ένα ελικόπτερο MH-60R του Ναυτικού των ΗΠΑ, ακριβώς ίδιο με αυτά που παραλαμβάνουν και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ανάπτυξη του προγράμματος το σύστημα ήταν σε θέση να εκτελέσει δοκιμές εμπλοκής, να επιδείξει την ικανότητα αποτροπής απειλών και να ποσοτικοποιήσει την απόδοση του συστήματος, ενώ ήταν ενσωματωμένο και ελεγχόμενο από την πλατφόρμα-στόχο.

Σε συνεργασία με το Ναυτικό των ΗΠΑ στον Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Patuxent River στο Μέριλαντ, αυτή η εκδήλωση ολοκλήρωσης δοκίμασε τις δυνατότητες του συστήματος και τη λειτουργικότητα στην πλατφόρμα του ελικοπτέρου MH-60R. Ενώ το σύστημα έχει σχεδιαστεί και για τις πλατφόρμες υποδοχής MH-60R και MR-60S, μόνο το MH-60R χρησιμοποιήθηκε για αυτήν τη δοκιμή.

Στρατηγικές Προοπτικές

«Το σύστημα AOEW είναι ένα από τα πιο προηγμένα, πολύπλοκα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που αναπτύχθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Deon Viergutz, αντιπρόεδρος του Spectrum Convergence στη Lockheed Martin. «Το AOEW είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης για τους Ναύτες μας που θα τους βοηθήσει να κυριαρχήσουν και να ελέγξουν τον χώρο μάχης χωρίς να ρίξουν ποτέ ούτε μια βολή. Είναι σχεδιασμένο με εξελικτικές δυνατότητες, ρυθμισμένο ώστε να είναι πλήρως προγραμματιζόμενο, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει, να παρέχει και να αναπτύσσει νέες τεχνικές καθώς αλλάζει το τοπίο της απειλής».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ