Κούρκουλας: Έτος ανάκαμψης το 2014

Κούρκουλας: Έτος ανάκαμψης το 2014 

Για τις προτεραιότητες και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Πολωνίας, «GAZETA WYBORCZA», ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Ειδικότερα, ο κ. Κούρκουλας υποστήριξε ότι το ερχόμενο έτος, θα είναι έτος ανάκαμψης και σημείωσε ότι το 2015, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα ανέλθει σε 2,9%.

«Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα η αύξηση αυτή, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν την γραφειοκρατία και αίρουν τα εμπόδια για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι έχουμε εξάγει σημαντικά συμπεράσματα από το παρελθόν και σήμερα η οικονομία μας είναι πολύ πιο ανταγωνιστική από ό,τι πριν από λίγα χρόνια, ενώ πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη που να ήταν σε θέση να παραμείνουν σταθερές μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας τους κατά 25%. Είναι πολύ πιθανόν ότι σε άλλες χώρες θα βλέπαμε πτώσεις κυβερνήσεων, αναταραχές, ακόμη και επαναστάσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι το σύστημά μας είναι ισχυρό και ανθεκτικό».

Σε ερώτηση για τι θα προτείνει η Αθήνα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, ο κ.Κούρκουλας τόνισε: «τώρα πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας». Υπογράμμισε ότι «θα συνέβαλε σε αυτό η αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, από τον οποίο λαμβάνουμε κονδύλια που αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ μας». Όπως σημείωσε «ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να είναι αυξημένος, όχι μόνο για να αμβλυνθούν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών, αλλά και για να ασκούμε μία κοινή πολιτική» και επισήμανε την ανάγκη λήψης στρατηγικών αποφάσεων για το μέλλον.

«Τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενότητας έχουν σεισθεί. Πιστεύουμε ότι τα κράτη-μέλη χρειάζονται περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη και περισσότερη αλληλεγγύη. Οι πολίτες της ΕΕ έπαψαν να την εμπιστεύονται, ενώ εμφανίστηκαν και ευρωσκεπτικιστικές τάσεις και δεν αναφέρομαι στα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα που βρίσκονται στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής σε πολλές χώρες. Εννοώ τα κύρια κόμματα που ανέρχονται στην εξουσία με σημαία τον αντιευρωπαϊσμό» παρατήρησε ο κ. Κούρκουλας.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι η μόνη που δεν έχει μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική και υποστήριξε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών, ακόμη και αυτών που δεν βρίσκονται στη Μεσόγειο». Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι, προς το τέλος της 6μηνης προεδρίας μας, η ΕΕ θα θεσπίσει οδηγίες για το θέμα αυτό, οι οποίες θα ισχύουν για την επόμενη 5ετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ