Κωστής Στεφανόπουλος: Από την Πάτρα στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε στις 23:18, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

 

Την Τρίτη η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου στο Ψυχικό

Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε το βράδυ της Κυριακής στις 23:18, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», όπου νοσηλευόταν, από επιπλοκές πνευμονίας.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην πρωινή του εκπομπή ο ΣΚΑΪ, η κηδεία του Κωστή Στεφανόπουλου θα γίνει αύριο, Τρίτη, στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ψυχικό και όχι στη Μητρόπολη Αθηνών κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του.

Όσο για την ταφή θα γίνει στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ

Θεοδωράκης: Ο Στεφανόπουλος περνά στην Ιστορία με το έργο του

Το «αντίο» του στον Κωστή Στεφανόπουλο μέσω Twitter είπε και ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του, ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για τον «Κωστή Στεφανόπουλο που περνά στην Ιστορία με το έργο του».

Δείτε την ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη:

Ο Τσίπρας για τον Στεφανόπουλο: Πολιτικός με όραμα για την κοινωνία

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλο εξέφρασε και ο Αλέξης Τσίπρας μέσω επίσημης ανακοίνωσης-δήλωσης που εκδόθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση-δήλωση του Πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”, αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος ο Κωστής Στεφανόπουλος

“Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του” αναφέρει ανάρτηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον προσωπικό του λογαριασμό @PrimeministerGR  στο Twitter.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γεννηματά: Ο Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την Ελλάδα

Το «αντίο» της στον Κωστή Στεφανόπουλο είπε μέσω δύο αναρτήσεων στο λογαριασμό της στο Twitter η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε την χώρα.

Δείτε τα tweets της Φώφης Γεννηματά:

Μητσοτάκης: Ένας ευπατρίδης πολιτικός ο Κωστής Στεφανόπουλος

Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter.

Δείτε την ανάρτηση του πρόεδρου της ΝΔ στο Twitter:

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου

Με μία ανακοίνωση 29 λέξεων το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ανακοίνωσε τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

«Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εξέπνευσε  σήμερα 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 23.18’, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, όπου νοσηλευόταν από τις 17/11/2016,  από επιπλοκές πνευμονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Δείτε τη φωτογραφία:

Αυτός ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος

O Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926 και ήταν γιος του δικηγόρου Δημητρίου Στεφανόπουλου, ο οποίος χρημάτισε κατ’ επανάληψη βουλευτής Αχαΐας και υπουργός.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1954 άσκησε ενεργό δικηγορία μέχρι το 1974, ως μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών.

Το 1964, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς συμμετοχές στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΠΗΓΗ: χρήστης youtube, 77Rally

Το 1974, έγινε μέλος της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το Δεκέμβριο του 1981, διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Στη σχετική ψηφοφορία πήρε 32 ψήφους, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα εξέλεξε πρόεδρο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ μέχρι το 1985.

Το Σεπτέμβριο του 1984, ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πήρε 41 ψήφους χάνοντας την προεδρία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Το 1985, αποχώρησε από τη ΝΔ και στις 6 Σεπτεμβρίου ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ) μαζί με εννέα νεοδημοκράτες βουλευτές που προσχώρησαν στο νέο κόμμα.

Τον Απρίλιο του 1991, με πρότασή του στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ που προέκυψε από το 2ο Συνέδριο του κόμματος το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανήλθε σε 25%, το υψηλότερο για τη συγκεκριμένη περίοδο σε ανώτατο κομματικό όργανο.

Τρεις μέρες μετά την αποτυχία της ΔΗΑΝΑ στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994, στις οποίες προσέγγισε, αλλά δεν εξασφάλισε το 3%, ώστε να εκλέξει ευρωβουλευτή, ανακοίνωσε τη διάλυσή της και την αποχώρησή του από την πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, με την υποστήριξη 11 βουλευτών της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛΑΝ), η οποία τον είχε προτείνει για το ανώτατο αξίωμα και 170 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη, στην τρίτη ψηφοφορία, πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000, επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 269 ψήφους (161 από το ΠΑΣΟΚ, 101 από τη ΝΔ και 7 από ανεξάρτητους βουλευτές).

Με την εκλογή του αυτή, -η επίσημη ορκωμοσία ετελέσθη στις 11 Μαρτίου-, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκέντρωσε τόσο μεγάλη πλειοψηφία, καθώς και ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες.

Το Νοέμβριο του 2000, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και το Φεβρουάριο του 2005, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ύπατα Αξιώματα: Πρόεδρος Δημοκρατίας από 08/03/1995 έως 09/03/2000 και από 11/03/2000 έως 12/03/2005.

ΠΗΓΗ: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κυβερνητικά Αξιώματα: Υφυπουργός Εμπορίου (ΚΕΕ) από 26/07/1974 έως 09/10/1974 , υπουργός Εσωτερικών από 21/11/1974 έως 10/09/1976, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από 10/09/1976 έως 28/11/1977, υπουργός Προεδρίας από 28/11/1977 έως 10/05/1980, υπουργός Προεδρίας από 10/05/1980 έως 17/09/1981 και υπουργός Προεδρίας από 17/09/1981 έως 21/10/1981.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας.

Ο Παυλόπουλος για Στεφανόπουλο: Η διαδρομή του συνιστά εθνική παρακαταθήκη

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου έστειλε λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο Προκόπης Παυλόπουλος

«Υπό τα δεδομένα αυτά, η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων.

Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του», κατέληγε στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:

Η ιστορική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου ενώπιον του Κλίντον – ΒΙΝΤΕΟ

Τα τελευταία νέα για την κατάσταση της υγείας του Κωστή Στεφανόπουλου – ΒΙΝΤΕΟ

Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Κωστή Στεφανόπουλο

Κρίσιμη η κατάσταση του Κωστή Στεφανόπουλου

Exit mobile version