Κοππά: Να καταργηθεί η σύγχρονη δουλεία

Κοππά: Να καταργηθεί η σύγχρονη δουλεία

 

«Δεν είναι πρώτη φορά που η Μανωλάδα τραβάει την προσοχή της δημοσιότητας για κακουργηματικές πράξεις εναντίων εργαζόμενων μεταναστών», αναφέρει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένα Κοππά, σχετικά με τη χθεσινή επίθεση κατά αλλοδαπών εργατών και τονίζει ότι το στοίχημα είναι να καταργηθεί η σύγχρονη δουλεία.

Σύμφωνα με την κ. Κοππά, εάν όλοι οι πολίτες και οι λειτουργοί της δικαιοσύν��ς προσπαθούσαν να κυνηγήσουν το όραμα μιας ευνομούμενης πολιτείας, θα έπρεπε να είχαν κάνει εδώ και καιρό μια σειρά από διαπιστώσεις, όπως ότι «το μεροκάματο στην περιοχή είναι πενιχρό, ότι υπάρχει παιδική εργασία, ότι δεν υπάρχει ασφάλιση ούτε δια μέσου εργόσημου και ότι η αστυνομία καλείται συχνά στο τέλος του μήνα -λίγο πριν την πληρωμή – για να συλλάβει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, υποχρέωση που αγνοούσε κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».

«Θα είχαν διαπιστώσει», συνεχίζει, «ότι η Μανωλάδα είναι ένας οικισμός 2.000 κατοίκων, περιτριγυρισμένος από διακριτές παραγκουπόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο της ίδιας της πόλης, ιδιαίτερα σε εποχές συγκομιδής. Θα είχαν φροντίσει να μάθουν ότι οι τσίγκινες, ξύλινες, και πλαστικές παράγκες διατίθενται έναντι ενοικίου, ότι υδροδοτούνται και ηλεκτροδοτούνται παράνομα, ότι δεν έχουν αποχέτευση».

Η κ. Κοππά σημειώνει ότι «τότε οι αρχές -δήμος, νομαρχία, αστυνομία, κ.ο.κ.- θα είχαν πράξει βάσει αυτής της διαπίστωσης». «Όμως», συμπληρώνει, «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν παρούσα όταν έπρεπε, η αστυνομία δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε, η επιθεώρηση εργασίας δεν ήταν εκεί όταν έπρεπε. Τώρα, για μια ακόμα φορά, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ παρατηρεί, τέλος, ότι η Μανωλάδα είναι μια περιοχή πρότυπο, με καινοτόμα αγροτικά προϊόντα, χωρίς αγρότες να κλείνουν δρόμους ή να κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα, συμπληρώνοντας πως αυτή η «ανταγωνιστικότητα» βασίζεται τελικά στα φθηνά μεροκάματα των μεταναστών.

«Και το στοίχημα δεν είναι να καταστραφεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά να καταργηθεί η σύγχρονη δουλεία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο το κράτος δηλώνει επιλεκτικά το παρόν», καταλήγει.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ