Απάντηση στον πρόεδρο του Οργανισμού Πανευρωπαϊκής Σύνδεσης Παράλληλων Εξαγωγών (Affordable Medicines Europe), Jorg Geller, μέσω επιστολής έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τις κοινοτικές οδηγίες για τα φάρμακα. Ο Geller εξέφρασε τις ανησυχίες του λόγω των απαγορεύσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Οι επισημάνσεις της Κομισιόν
Οι επίτροποι Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton και Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στον κ. Geller, επισημαίνουν ότι όντως η Ελλάδα δεν κοινοποίησε τις απαγορεύσεις εξαγωγών στο πλαίσιο της διαδικασίας TRI και η μη κοινοποίηση σχετικού κανονισμού μπορεί να καταστήσει τη διάταξη αυτή ανεφάρμοστη.
Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι λόγω της έλλειψης κοινοποίησης, οι απαγορεύσεις εξαγωγών δεν ισχύουν. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο και τα ελληνικά μέλη δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την απαγόρευση. Αναφέρει επίσης ότι οι υπηρεσίες τους διερεύνησαν το θέμα και η χώρα μας ενέκρινε τις απαγορεύσεις χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σύμφωνα με Οδηγία (ΕΕ) 2015/1535 για την παροχή πληροφοριών.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα παρέλειψε να κοινοποιήσει το μέτρο, σε άλλες το μέτρο κοινοποιήθηκε μετά την εισαγωγή του. Όπως λέει, οι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων υπηρεσίες της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει διάλογο με τις ελληνικές αρχές για να εξετάσουν το θέμα και υπέβαλαν και σχετικά σχόλια.
«Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής διερεύνησαν το θέμα. Πράγματι, φαίνεται ότι η Ελλάδα ενέκρινε ορισμένα μέτρα που επιβάλλουν απαγορεύσεις στις παράλληλες εξαγωγές και στις ενδοενωσιακές μετακινήσεις ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σύμφωνα με Οδηγία (ΕΕ) 2015/1535 για τη θέσπιση διαδικασίας για την παροχή πληροφοριών στο στον τομέα των τεχνικών κανονισμών και των κανόνων για τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Ελλάδα παρέλειψε να κοινοποιήσει το μέτρο, σε άλλες το μέτρο κοινοποιήθηκε μόνο μετά την εισαγωγή του. Αυτό στερεί από την Επιτροπή την ευκαιρία να εξετάσει εάν ή οι περιορισμοί δικαιολογούνται για λόγους που απαριθμούνται στο άρθρο 36 της ΣΛΕΕ ή άλλους υποχρεωτικούς απαιτήσεις που ορίζει το Δικαστήριο της ΕΕ» αναφέρει η επιστολή.
«Οι υπηρεσίες της Επιτροπής που είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά έχουν ξεκινήσει διάλογο με τις ελληνικές αρχές για να εξετάσει το θέμα και υπέβαλε σχόλια στις ελληνικές αρχές. Τα τελευταία είναι δημόσια διατίθεται στον ιστότοπο TRIS2. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν όπως απαιτείται» σημειώνεται στην επιστολή.