Διαφορετική περιγραφή των συζητήσεων στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής δίνουν πηγές της κυβέρνησης με αφορμή την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι είχε καταθέσει προτάσεις με βελτιωμένους δείκτες στον ΦΠΑ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των Θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση- η μόνη διαφορά είναι το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, απαντά η ελληνική κυβέρνηση προσθέτει . «Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;» και διευκρινίζει:
«Την Τετάρτη το πρωί ο Θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι Θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία. Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους Θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο».
Οι ίδιες πηγές καταλήγουν τονίζοντας ότι «αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους Θεσμούς».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το σχέδιο των προτάσεων που κατέθεσαν οι θεσμοί στις 26 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο των προτάσεων που κατέθεσαν οι Θεσμοί στις 26 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας ως το Εurogroup της 27ης Ιουνίου.
Στη σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή σημειώνει ότι θέλει, για λόγους διαφάνειας, να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσαν οι Θεσμοί στην ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σχέδιο της τελευταίας πρότασης που κατέθεσαν οι Θεσμοί (26 Ιουνίου), λάμβανε υπόψη τις προτάσεις που κατέθεσαν οι ελληνικές αρχές στις 8, 14, 22 και 25 Ιουνίου, αλλά και τις συζητήσεις που είχαν γίνει την τελευταία εβδομάδα σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο. Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (26 Ιουνίου), βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των Θεσμών, επί των προτάσεων των θεσμών, ενόψει του Εurogroup της 27ης Ιουνίου.
Η Επιτροπή επισημαίνει, επίσης, ότι η κοινή αντίληψη όλων των πλευρών ήταν πως το χθεσινό Eurogroup έπρεπε να οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία θα περιελάμβανε, όχι μόνο τα μέτρα που θα έπρεπε να συμφωνηθούν από κοινού, αλλά θα διευθετούσε τις μελλοντικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η πρόταση των Θεσμών περιελάμβανε, επίσης, λέει η Επιτροπή, στήριξη από το πακέτο της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία απασχόλησης στην Ελλάδα, που συζητήθηκε και υιοθετήθηκε από το κολέγιο των επιτρόπων της 24ης Ιουνίου.
«Ωστόσο, ούτε αυτή η τελευταία έκδοση του κειμένου, ούτε η συνολική συμφωνία κατέστη δυνατό να λάβουν την τελική μορφή τους και να παρουσιαστούν στο Eurogroup, λόγω του ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν μονομερώς να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου», καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ