H Γαλλία… λυπάται για τα Σκόπια
Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για το «αδιέξοδο στις συνομιλίες» Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Με αφορμή την χθεσινή δίωρη κοινή συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δυο χωρών, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στον ΟΗΕ με ανακοίνωσή της αναφέρεται στην «ονομασία» της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι «συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα (χθες) μεταξύ εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον κ. Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες μεταξύ των δυο μερών».
Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για το αδιέξοδο στις συζητήσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, το οποίο είναι επιζήμιο για τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή».
Καταλήγοντας, επισημαίνεται ότι «οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πιστεύουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση πρέπει να βρεθεί γρήγορα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του διαλόγου και του συμβιβασμού».
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης θα συνεχιστεί, ότι το έγγραφο του Απριλίου εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι και ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται επί πολλά-πολλά χρόνια, τίποτα δεν έχει πεταχτεί, επανερχόμαστε σε ιδέες», όπως είπε.
Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Έχουμε συζητήσει και με τις δύο πλευρές για τα επόμενα βήματα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ποια θα είναι τα βήματα αυτά».
Τέλος, υποστήριξε ότι «οι συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν πόρτες για άλλα φόρα ή οργανισμούς. Προφανώς, υπάρχει ενδιαφέρον στην ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε σχέση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί στόχο όλης της περιοχής η ένταξη στην ΕΕ και στην Ατλαντική Συμμαχία. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή, θα επιλύσουμε το ζήτημα της ονομασίας. Το τι κάνει το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή για το οποίο διαπραγματευόμαστε».
Πηγή: ΑΜΠΕ