Γεννηματά: Η «Πράσινη Συμφωνία» έχει τη σφραγίδα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Mε εισαγωγική παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση για την Πράσινη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής που προετοιμάζεται ενόψει της συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ το φθινόπωρο, με βασικές αρχές την ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία.

«Πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον σε μια νέα, στέρεη βάση, φέρνοντας την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου” ανέφερε η κ. Γεννηματά. “Να απαντήσουμε στην κρίση με ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης. Ανάπτυξη που είναι βιώσιμη, κλιματικά προστατευτική και κοινωνικά δίκαιη. Όλο αυτό το διάστημα πιέσαμε και στην Ευρώπη σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γι΄ αυτό και θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετικό, ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το σχέδιο ανασυγκρότησης για την μετά COVID-19 περίοδο, θα βασίζεται στην Πράσινη Συμφωνία», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Υπενθύμισε δε, τις ανακοινώσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες «τα ευρωπαϊκά κράτη σήμερα δεν πρέπει να λογίζονται ως ένας απλός μηχανισμός ‘διάσωσης’ μιας ξεπερασμένης κανονικότητας αλλά αντίθετα οφείλουν να διαμορφώσουν ένα πράσινο, κοινωνικά υπεύθυνο και δίκαιο, εθνικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης”

«Η χώρα μας δεν ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Αρκετά με τα απαρχαιωμένα οικονομικά μοντέλα, του πελατειασμού και της συντήρησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δεν πωλείται, και η διαχείρισή του ανήκει στον δημόσιο τομέα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση πως δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες αλλαγές για την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού και εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου, που στηρίζεται στην αναβάθμιση της εργασίας και την ποιοτική και πολύπλευρη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού.

«Για μας είναι η ώρα για μια καινούργια πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Για μια νέα αλλαγή», επεσήμανε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, και σημείωσε πως προτεραιότητες του κόμματος για την εφαρμογή των νέων πολιτικών για το κλίμα και το περιβάλλον, είναι:

Εν κατακλείδι, “και για να γίνουμε απόλυτα σαφείς”, η κα Γεννηματά σημείωσε:

1ον) Λέμε ναι στην δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Η ‘απολιγνιτοποίηση’ δεν μπορεί να αφήσει πίσω της κοινωνική και οικονομική ‘έρημο’ στη Δυτική Μακεδονία ή στην Μεγαλόπολη. Εμείς παρεμβαίνουμε ενεργά! Προτείνουμε εναλλακτικές δράσεις τοπικής ανάπτυξης και προετοιμασίας του ανθρώπινου δυναμικού για την αξιοποίηση τους. Χρειάζονται 300 εκατ. eυρώ τον χρόνο για 15 χρόνια. Με πόρους που πρέπει και μπορεί να αντληθούν από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών και φορολόγησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

2ον) Λέμε ναι στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά η κυβέρνηση με τον νόμο που ψήφισε στη Βουλή, την ‘προορίζει’ μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα. Καταστρατηγεί κάθε έννοια ‘ενεργειακής δημοκρατίας’, υπονομεύοντας και αυτή ακόμη την προοπτική της προσπάθειας. Είναι ανεπίτρεπτο. Εμείς θα επιμείνουμε να επιτραπεί στους δήμους, στις ενεργειακές κοινότητες, στους αγρότες, να παράγουν, να καταναλώνουν, να αποθηκεύουν, να πωλούν και να μοιράζονται την δική τους ενέργεια. Ώστε να μειωθεί το κόστος στην παραγωγή και η προμήθεια ηλεκτρισμού.

3ον) Ναι, χρειάζεται να ενισχύσουμε κλάδους και επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

4ον ) Ναι, να εντάξουμε τις αρχές της αειφορίας στον τουρισμό.

Exit mobile version