Eρωτήματα για τη νέα κυβέρνηση

Eρωτήματα για τη νέα κυβέρνηση

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Ένας ανασχηματισμός ποτέ δεν εξαρτάται μόνο από τα πρόσωπα, όσο σημαντικός και αν είναι ο ρόλος τους, ιδίως όταν πρόκειται για μια συμμαχική κυβέρνηση.

Οι 153 ψήφοι που διαθέτουν τα δυο κόμματα που τη στηρίζουν, με 4 ίσως ακόμα βουλευτές από το χώρο των ανεξαρτήτων, καθιστά προφανώς την κυβέρνηση κοινοβουλευτικά ισχυρότερη, αφού μείζονα διαφωνία του μικρότερου κόμματος, ενδέχεται να οδηγήσει αυτομάτως σε εκλογές.

Οι διαφωνίες αυτές και οι τυχόν τριβές θα είναι πιθανότατα μικρότερες, αν την αντιμετώπισή τους «προβλέψει» το χτίσιμο της νέας κυβέρνησης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, παρουσιάζονται 7 βασικά -πολιτικά- ερωτήματα ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού:

1. Τι θα περιλαμβάνει το κοινό πρόγραμμα;

Είναι ίσως το πραγματικό ερώτημα. Η προηγούμενη Προγραμματική Συμφωνία που Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα επιχειρήσουν την αναμόρφωσή της, ήταν εκτός πραγματικότητας. Δεν αποτελούσε παρά το όχημα αφενός η ΝΔ να «ξεχάσει» τα… Ζάππεια και τα ισοδύναμα μέτρα που θα λάμβανε ώστε να μην λάβει υφεσιακά μέτρα, αλλά και το όχημα προκειμένου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ενταχθούν ομαλά σε μια κυβέρνηση που θα βάδιζε σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που υποσχέθηκαν προεκλογικά. Η νέα Προγραμματική Συμφωνία θα δεσμεύει την κυβέρνηση μεταξύ άλλων ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, πιθανόν ότι δεν θα θιγούν οι καταθέσεις (αν δεν το… ξεχάσουν) και πολλά άλλα. Το ερώτημα είναι εάν τα παραπάνω θα είναι συμφωνημένα και με την τρόικα, διαφορετικά η νέα Προγραμματική Συμφωνία θα έχει τόση αξία, όσο και η… προηγούμενη! Επιπλέον, από τη στιγμή που η νέα Προγραμματική Συμφωνία δεν θα περάσει από τη Βουλή θα έχει μόνο ηθικό (κατ’ άλλους) χαρακτήρα, αφού σε ισχύ παραμένουν οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, πέρυσι τέτοια εποχή.

2. Γιατί η συγκρότηση της κυβέρνησης προηγείται της Προγραμματικής Συμφωνίας;

Το ορθό σχήμα είναι ότι σε κυβέρνηση συνεργασίας η συμφωνία στο Πρόγραμμα προηγείται της συμφωνίας για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην υπό διαμόρφωση νέα κυβέρνηση συμβαίνει το αντίθετο! Το κάρο μπαίνει μπροστά από το άλογο! Είτε γιατί κατ’ ουσίαν οι ηγεσίες των δυο κομμάτων συμφωνούν στα κύρια (πράγμα που δεν φαίνεται), είτε γιατί περισσότερη σημασία έχουν τα πρόσωπα και αυτός καθ’ αυτός ο σχηματισμός της κυβέρνησης (πράγμα που είναι και το επικίνδυνο).

3. Υπάρχουν πολιτικές που θα διαφωνήσουν με το «καλημέρα» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Αν δεν υπάρξουν συμβιβασμοί από τώρα, ασφαλώς – και μάλιστα πολλά. Ο αντιρατσιστικός νόμος, π.χ., που έχει παγώσει και που το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν πιο σκληρό από τη ΔΗΜΑΡ. Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να επιμένει για 52 Κυριακές το χρόνο και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει, έως τώρα τουλάχιστον, ότι ψηφίζει μέχρι 7. Ο ΦΠΑ στην εστίαση, με το ΠΑΣΟΚ να τάσσεται υπέρ της «εδώ και τώρα» μείωσής του και την κυβέρνηση να επιθυμεί συνολικότερη συμφωνία με την τρόικα. Επιπλέον έρχεται σειρά μέτρων, από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ, τα 200 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να μην μειωθούν οι συντάξεις των στρατιωτικών κ.ο.κ. και τέλος, η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να εξειδικεύσει τα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών της περιόδου 2014-16. Πού θα συμφωνήσουν, που θα διαφωνήσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ;

4. Πως θα γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα;

Έως σήμερα, στην τρικομματική κυβέρνηση, η διαπραγμάτευση με την τρόικα γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον Γιάννη Στουρνάρα και το επιτελείο του, με τον υπουργό Οικονομικών να διαθέτει την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού. Ο Γ. Στουρνάρας, όμως, δεν διαθέτει τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικός ο απίστευτος καυγάς που είχαν οι δυο άνδρες την περασμένη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις φωνές να ακούγονται έως την… Ηρώδου του Αττικού. Η Ιπποκράτους έχει ήδη ζητήσει να συμμετάσχει και η ίδια στις διαπραγματεύσεις του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, με τον τρόπο να αναζητείται. Ίσως η σχετική απόφαση ληφθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

5. «Δεξιότερα» ή «κοινωικότερα;

Η ηγεσία της ΝΔ είναι φανερό πως επιθυμεί τη συνέχιση της στροφής προς τα «δεξιά» πρωτίστως για την αντιμετώπιση της «Χρυσής Αυγής». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συμμετοχή της σε δικομματική κυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά, είναι σαφές πως επιθυμεί τη στροφή προς το «κοινωνικότερο», έστω και αν γνωρίζει πως ο πρώτος ρόλος ανήκει στην τρόικα.

6. Θα γίνει νέα διαπραγμάτευση;

Το μέλλον της νέας κυβέρνησης, κατά κοινή ομολογία, θα κριθεί από τα περιθώρια χαλάρωσης που θα αφήσουν -αν αφήσουν- οι δανειστές. Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να επιμείνει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Για πολλούς μάλιστα το σημείο αυτό θα αποτελέσει κλειδί για τις ομαλές σχέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό.

7. Πρόσωπα για την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» ή εσωκομματικές σκοπιμότητες για την επόμενη ημέρα;

Η επιλογή των προσώπων θα καταδείξει και την πραγματική στόχευση του ανασχηματισμού: Πρόσωπα που θα πραγματοποιήσουν τις «μεταρρυθμίσεις» αποφασιστικότερα και γρηγορότερα ή πρόσωπα που θα εξυπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες για το σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα; Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως επιχειρούν το πρώτο, τα πάντα ωστόσο κρίνονται εκ του αποτελέσματος…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ