Δόμνα Μιχαηλίδου: «Κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα, η μόνη απάντησή μας»

Γράφει η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Υποψήφια Α’ Πειραιώς και Νήσων, «Κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα, η μόνη απάντησή μας»

Κάποιοι επιλέγουν να μιλάνε με συνθήματα. Εμείς, απαντάμε με κοινωνική πολιτική με αποτύπωμα και άμεσο αποτέλεσμα. Με έργο που αποτελεί εχέγγυο συνέπειας, συνέχειας, σταθερότητας αλλά και αξιοπιστίας απαντάμε κι όχι με λόγια κενά. Αυτά τα τέσσερα χρόνια καταφέραμε πολλά και ξέρετε γιατί; Γιατί είχαμε και τη βούληση και τη δύναμη να συγκρουστούμε με παθογένειες δεκαετιών. Σπάσαμε αυγά και δουλέψαμε σκληρά για μια κοινωνία με πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που δρομολόγησε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που αναδεικνύουν την ουσία του κοινωνικού κράτους.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα στο υπουργείο, κάναμε σημαία μας την παιδική προστασία σε όλες τις εκφάνσεις της. Τα παιδιά είναι για εμάς – και για εμένα προσωπικά – προτεραιότητα αδιαπραγμάτευτη. Δεν θα κουραστώ να το φωνάζω: Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια προστατευμένα κι ασφαλή κι όχι σε ιδρύματα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, βρήκαμε οικογένεια (θετή ή ανάδοχη) σε πάνω από 1.200 παιδιά (τα μισά από όσα ζούσαν σε δομές). Ενισχύσαμε έμπρακτα τον θεσμό της αναδοχής. Δημιουργήσαμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του κράτους, που συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Θέσαμε σε λειτουργία το νέο σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες έτσι ώστε όταν θέλει κάποιος να γίνει ανάδοχος γονέας μέσα σε 6 μήνες μπορεί να έχει στην αγκαλιά του ένα παιδί. Διευρύναμε τα ηλικιακά όρια αναδοχής και τώρα μπορεί να γίνει ανάδοχος κάθε πολίτης από 25 έως και 75 ετών. Ενισχύουμε τους ανάδοχους γονείς με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης. Αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας σε οροθετικούς συμπολίτες μας και φορείς ηπατίτιδας Β. Θεσμοθετήσαμε και υλοποιούμε την Επαγγελματική Αναδοχή που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον. Με μηνιαία αμοιβή και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για τον επαγγελματία ανάδοχο. Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα «Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης», δίνοντας τη δυνατότητα σε εφήβους και ενήλικες να μεταβούν από ιδρυματικού τύπου μεγαλύτερες δομές σε μικρά διαμερίσματα εντός πόλεων. Ορίσαμε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Δίκαιο με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση. Ορίσαμε σαφείς κανόνες λειτουργίας για τις δομές παιδικής προστασίας. Μετά από 200 χρόνια ύπαρξης του σύγχρονου ελληνικού κράτους παρέμεναν παντελώς αρρύθμιστες, χωρίς προδιαγραφές και κανόνες. Θέσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση το λευκό ποινικό μητρώο για όσους φροντίζουν παιδιά. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά την υποχρέωση των δομών που φιλοξενούν παιδιά να διαθέτουν Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων ο οποίος έχει το ακαταδίωκτο. Καταστήσαμε υποχρεωτικό ότι κάθε χρόνο όλοι όσοι εργάζονται στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας πρέπει να καταθέτουν ενημερωμένο πιστοποιητικό ψυχικής υγείας. Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαμορφώσαμε πρωτόκολλα για επιτόπιους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους από μικτές επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Αναβαθμίσαμε τις αρμοδιότητες των Κοινωνικών Συμβούλων διασφαλίζοντας ουσιαστικούς, κι όχι τύποις, ελέγχους.

Με σκοπό την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία θεσπίσαμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού και ξεκινήσαμε τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας. Διευκολύνουμε την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική τους ένταξη. Αλλάξαμε, επιτέλους, τον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει την αναπηρία κι αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτησή μας. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, παρέχουμε τη δυνατότητα υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία από Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους. Κάναμε πραγματικότητα την Ηλεκτρονική Κάρτα Αναπηρίας. Μια υπηρεσία που θεσμοθετήθηκε το 1996 και υλοποιήσαμε σχεδόν 30 χρόνια αργότερα. Εξασφαλίσαμε στους ανάπηρους συμπολίτες μας άμεση και δωρεάν πρόσβαση στους Αρχαιολογικούς Χώρους και στα Μουσεία με ένα απλό σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας τους. Με 9 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμε πρόγραμμα υποστηριζόμενης απασχόλησης που αφορά σε 200 άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Αυξήσαμε κατά 65% τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.

Από την πρώτη στιγμή η αστεγία αποτέλεσε βασική κυβερνητική προτεραιότητά μας. Γι΄ αυτό και στην περίπτωση αυτή επιλέξαμε την ενεργητική πολιτική, ώστε να διασφαλίσουμε την επανένταξη των συμπολιτών μας στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Θεσμοθετήσαμε το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους» και μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τους δήμους -από 15 σε 43- σε όλη την επικράτεια που συμμετέχουν σε αυτό. Το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το 2014 όμως το ενισχύσαμε, το επεκτείναμε και το θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη δημόσια πολιτική το 2021, με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ ανά διετή κύκλο. Στην καταπολέμηση της φτώχειας στοχεύουν επίσης και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που δώσαμε σε ευάλωτους συμπολίτες μας, χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν πανηγυρίζουμε. Ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Με επιμονή, με ορμή, με αφοβία, με σκληρή δουλειά, με πείσμα πειραιώτικο. Συνεχίζουμε Δυνατοί Μαζί.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ