Διακομματικό ναι για την άρση

Διακομματικό ναι για την άρση

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Στην Ολομέλεια της Βουλής και την συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης παραπέμπεται τώρα το θέμα της άρσης ή μη της ασυλίας των έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, υπέρ της οποίας γνωμοδότησε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Τα σχετικά αιτήματα αφορούν στους Γιώργο Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Στάθη Μπούκουρα που κατηγορούνται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και τους Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, που κατηγορούνται για επεισόδια στο Ηράκλειο και το Χυτήριο αντίστοιχα οι δύο πρώτοι και για λειτουργία παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού ο τρίτος.

Χθες πάντως, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, παραβρέθηκαν οι δύο εκ των κατηγορουμένων βουλευτών, ο Γιώργος Γερμενής και ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ζητώντας αμφότεροι την άρση της ασυλίας τους. Παρ’ όλα αυτά, ο συνάδελφός τους και γραμματέας της ΚΟ της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ψήφισε «παρών», διαμορφώνοντας έτσι το αποτέλεσμα στην ψηφοφορία σε 8-1, με τους οκτώ βουλευτές των άλλων κομμάτων να ψηφίζουν υπέρ της θετικής ως προς την άρση ασυλίας τους γνωμάτευσης.

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα φέρεται να υποστήριξε στην Επιτροπή ο Γιώργος Γερμενής, επιχειρώντας να πείσει πως δεν αρέσκεται σε ασκήσεις, ούτε καν στον στρατό, πως διώκεται για την ιδεολογία του και πως έχει… αριστερό παρελθόν, καθώς ο παππούς του διάβαζε «Ριζοσπάστη». Από την πλευρά του ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή «χαρτιά» που του επέτρεπαν τη λειτουργία ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Εν τω μεταξύ, ένα νέο αίτημα άρσης της ασυλίας βουλευτή της Χρυσής Αυγής έχει πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Αυτή την φορά, πρόκειται για την σύζυγο του γ.γ., Ελένη Ζαρούλια, με αφορμή την σφαίρα που βρέθηκε στα πράγματά της κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον σύζυγό της Νίκο Μιχαλολιάκο στην φυλακή. Αντίστοιχο -νέο- αίτημα υπάρχει και για τον Στάθη Μπούκουρα.

Την ίδια στιγμή, νέα τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Αντί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, αυτή κατατίθεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις», προκειμένου να συζητηθεί άμεσα, και συγκεκριμένα την προσεχή Τρίτη, στη Βουλή.

Σε αυτήν προβλέπεται «η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά στελέχη αυτών κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) ή 187Α (τρομοκρατικές πράξεις) του Ποινικού Κώδικα», ενώ έχουν αφαιρεθεί άλλα αδικήματα που προβλέπονταν στην προηγούμενη τροπολογία. Για την ακρίβεια προβλέπεται η αναστολή χρηματοδότησης «σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ΚΟ ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσότερων του ενός δεκάτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δεκάτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα».

Σε περίπτωση αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η αναστολή χρηματοδότησης και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά, ενώ η αναστολή διατάσσεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, δική του τροπολογία είχε παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με εμφανείς διαφορές από αυτή του υπουργείου Εσωτερικών, πράγμα που προϊδεάζει αν μη τι άλλο για «ζωηρή» συζήτηση στη Βουλή. Στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης μόνο σε περίπτωση έκδοσης καταδικαστικής απόφασης ή επιβολής προσωρινής κράτησης, και κατόπιν αδείας της Βουλής «σε βάρος αρχηγού κόμματος ή του προέδρου ή του μισού τουλάχιστον των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας» και μόνο για το έγκλημα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Τότε, θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος ερώτημα αν πρέπει να ανασταλεί η εν γένει κρατική χρηματοδότηση προς το κόμμα αυτό, κάτι που θα αποφασίζεται με ονομαστική ψηφοφορία και αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του Σώματος, στον βαθμό που οι πράξεις τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν οι κατηγορούμενοι. Σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, η κρατική χρηματοδότηση θα διακόπτεται οριστικά, ενώ αντίθετα, σε περίπτωση αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή απαλλακτικού βουλεύματος και εδώ η αναστολή θα αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά θα αποδίδονται στο δικαιούχο κόμμα άτοκα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ