Άνω – κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της συμφωνίας με τους εταίρους

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Μία παραίτηση υπουργού και μία παραίτηση βουλευτή μετρά ήδη από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συνοχής στον απόηχο της συμφωνίας που επετεύχθη στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Ειδικότερα, την παραίτησή του υπέβαλε ο Νίκος Χουντής, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ως χθες. Παρά το γεγονός δε, ότι πρόκειται για μία δρομολογημένη απόφασή του προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Μανώλη Γλέζου, επιστρέφοντας μετά την παραίτηση του τελευταίου στην Ευρωβουλή, η υπόθεση επιδέχεται διαφορετικής ερμηνείας μετά την συνυπογραφή του κ. Χουντή στο κείμενο 15 βουλευτών που ψήφισαν ‘ναι’ στη διαδικασία της Παρασκευής στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτή τους η στάση σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε και ‘ναι’ στα μέτρα που θα συνεπαγόταν μία συμφωνία εφόσον ερχόταν στη Βουλή.

Την ίδια δήλωση είχε συνυπογράψει και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος που από κοινού με τον κ. Χουντή ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Τον τόνο της διαφωνίας της μεγαλύτερης τάσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, είχαν δώσει με το ‘παρών’ τους στην ίδια ψηφοφορία δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης.

Έκτοτε, όμως και μετά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, οι διαφωνούντες με τη συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να… οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε συνάντηση που είχαν χθες στη Βουλή και συγκεκριμένα στο γραφείο της αντιπροέδρου του Σώματος Δέσποινας Χαραλαμπίδου, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται τόσο από την Αριστερή Πλατφόρμα, όσο και από την ΚΟΕ και τη ΔΕΑ, εξέτασαν τα επόμενα βήματά τους, ενόψει και της ψηφοφορίας επί της συμφωνίας στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί και βουλευτές του χώρου, προγραμματίζουν να μην ψηφίσουν τα μέτρα, αφήνοντας πάντως στη διακριτική ευχέρεια του καθενός το πώς θα εκφράσει την αντίθεσή του, αν δηλαδή θα καταψηφίσει, θα δηλώσει ‘παρών’ ή θα απουσιάσει από την ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, δεν βρίσκονται σε τροχιά παραίτησης, αναμένοντας αντίθετα τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Τον τόνο δίνει και πάλι ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης που φέρεται να μην ψηφίζει τα μέτρα, αλλά και να μην παραιτείται ούτε καν από υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τουλάχιστον πριν του το ζητήσει -ή τον ‘ανασχηματίσει’- ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ιδιοκτήτης, δεν είμαι ενοικιαστής στον ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε στο Real.gr στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας που μετέχει τόσο στην ΚΟ, όσο και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, λίγο μετά την συνάντηση χθες, επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται ως τάση να προχωρήσουν οργανωμένα σε παραιτήσεις.

Στο ερώτημα δε, περί κώδικα δεοντολογίας που υπέγραψαν προεκλογικά, επικαλέστηκε τις αποφάσεις του συνεδρίου, αλλά και του ίδιου του λαού στο δημοψήφισμα, καθώς και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι ο ίδιος είναι συνεπής με όλα αυτά.

Διαφορετική στάση, επέλεξε ο βουλευτής Δημήτρης Κοδέλας που προέρχεται από την ΚΟΕ και προανήγγειλε δια του λογαριασμού του στο Facebook την παραίτησή του από τη βουλευτική του έδρα, αφού πρώτα καταψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, φέρονται – όπως αποκάλυψε η Realnews της Κυριακής – να κινούνται τουλάχιστον ακόμη δύο βουλευτές που πρόσκεινται στην ΚΟΕ.

Την ίδια ώρα, κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στρέφεται η Κομμουνιστική Τάση (ΚΟΤΑ) του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για “μνημονιακή” κυβέρνηση και για “κοινοβουλευτική χούντα”, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος.

Η ΚΟΤΑ καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσουν τα μέτρα και ζητά από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος «αν χαθεί η μάχη ενάντια στους επίορκους ηγέτες».

Κάνει έτσι, ακόμα πιο εμφανή τα σημάδια της φημολογούμενης -ή και επικείμενης κατά κάποιους- διάσπασης του κυβερνώντος κόμματος.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες και στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που προγραμματίζεται για τις εννέα το πρωί στην Κουμουνδούρου.

Ήδη από χθες, ο επικεφαλής της ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη  “αποικία χρέους” και για μνημόνια που κυβερνούν την Ελλάδα, σε δήλωσή του, στην οποία κατέληγε ότι «ο αγώνας για τη διέξοδο της χώρας συνεχίζεται».

Με ένα ιδιαιτέρως σκληρό κείμενο είχε υποδεχθεί τη συμφωνία και ο ιστότοπος Iskra που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, προειδοποιώντας ότι θα δοθεί μάχη εκ μέρους της για να μην περάσουν τα μέτρα.

«Ο ‘λευκός καπνός’ που βγήκε από τη Σύνοδο Κορυφής, ήταν από τις στάχτες της Ελλάδας», σημειωνόταν σε ανάρτηση και του ιστότοπου της Κίνησης Ενεργών Πολιτών του Μανώλη Γλέζου, που “κατέβηκε” πάντως γρήγορα, με τους διαχειριστές της ιστοσελίδας να σημειώνουν ότι ενώ αναφερόταν στους δανειστές, εμφανίστηκε ως δήλωση του Μανώλη Γλέζου κατά του Αλέξη Τσίπρα, και μάλιστα ενώ η ανάρτηση έφερε υπογραφή.

Στο μεταξύ, “πονοκέφαλο” φέρεται να προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η στάση που θα κρατήσει ως πρόεδρος της Βουλής ενόψει της διαδικασίας ψήφισης των μέτρων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μετά τον Νίκο Φίλη, επίθεση εναντίον της εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, προτείνοντας εφόσον δεν παραιτηθεί, το κυβερνών κόμμα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξουλίδου: Το «Όχι» που υποστήριζα την πρώτη φορά ισχύει και σήμερα – ΒΙΝΤΕΟ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 456 εκατ. ευρώ ως όφειλε

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ