Ανδρουλάκης: Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ για το ιδιωτικό χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων. «Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους δεν επιδέχεται άλλης αναβολής, καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πριν την εκτενή του αναφορά όμως στα ζητήματα αυτά και τις προτάσεις επίλυσης που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο διπλωματικό επεισόδιο που προέκυψε μεταξύ του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο πρώτος αρνήθηκε να δει τον δεύτερο έπειτα από την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα είναι εθνικό και υπερβαίνει πρόσωπα, κόμματα και κυβερνήσεις» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι η απαίτηση επιστροφής τους είναι δίκαιο και αφορά τον παγκόσμιο πολιτισμό. «Για το ΠΑΣΟΚ, την παράταξη που έλαβε σχετικές πρωτοβουλίες από τη δεκαετία του ’80 με την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη να δίνει σκληρή μάχη, αποτελεί προτεραιότητα, τα γλυπτά πρέπει να επανενωθούν, να έρθουν στην κοίτη, στην πατρίδα της Δημοκρατίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ακολούθως πέρασε στο βασικό θέμα της σημερινής της εκδήλωσης που είχε προγραμματίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και αφορούσε στην επίλυση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη η επίλυση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους δεν επιδέχεται άλλης αναβολής, καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, αφού ο φόβος που προκαλούν τα «κόκκινα» δάνεια οδηγεί σε οικονομική αδράνεια. «Η βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, η προστασία της κύριας κατοικίας, η πραγματική δεύτερη ευκαιρία και μια λύση αξιοπρέπειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η αποφυγή αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας αποτελούν βασική πολιτική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό ακριβώς ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια και τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών», σημείωσε. «Ενώ κάθε πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για το ιδιωτικό χρέος από το 2020 ως σήμερα έχει διαψευστεί από την πραγματικότητα, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεων από το 2019 που στοχεύουν:

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που αναδείχθηκαν στη σημερινή ομιλία του κ. Ανδρουλάκη έχουν ως εξής:

Ιδιωτικό χρέος

Τι είναι το ιδιωτικό χρέος – Πόσοι χρωστούν σήμερα στην Ελλάδα;

Το σύνολο των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές. Το σύνολο του ιδιωτικού χρέους υπερβαίνει μετά βεβαιότητας τα 270 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, χρωστούν πάνω από 7 εκατομμύρια μητρώα, ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα.

Εξωδικαστικός μηχανισμός

Πόσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού που ψήφισε η ΝΔ;

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόνο 10.023 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ (το σύνολο του χρέους υπερβαίνει τα 270 δισ. ευρώ). Ο εξωδικαστικός της ΝΔ λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή εδώ και 30 μήνες.

Φέρνει ουσιαστικές αλλαγές-βελτιώσεις στον εξωδικαστικό το νομοσχέδιο της κυβέρνησης;

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, στην πράξη αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αδύναμων νοικοκυριών. Όσοι, όμως, και από αυτούς τους λίγους υπάγονται σε καθεστώς ρύθμισης, θα είναι αδύνατο να την εξυπηρετήσουν με βάση το εισόδημά τους, λόγω των αυστηρών όρων που προβλέπονται.

Η Κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές (servicers-τράπεζες) δεν υποχρεούνται:

Μόλις 2.350 είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους με τον εξωδικαστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του Ν.4605/19 και ο οποίος είχε διάρκεια 18 μήνες περίπου.

Γιατί απέτυχαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με τον εξωδικαστικό μηχανισμό;

Γιατί και οι δύο ήταν κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών, μέσω μιας πλατφόρμας που δεν επιτρέπει αξιολόγηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων από κάποιον τραπεζικό διαμεσολαβητή ή επιτροπή υπό την εποπτεία της ειδικής διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες αλλαγές επιχειρούνται με τον νέο εξωδικαστικό είναι ήσσονος σημασίας και δεν θα αλλάξουν την κατάσταση προς όφελος των οφειλετών.

Προστασία κύριας κατοικίας

Η ΝΔ ψήφισε τον Ν.3869 το 2010. Εισηγητής της ΝΔ ήταν ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης.

Ο Ν.3869/10 έδινε προστασία της κύριας κατοικίας ΜΟΝΟ μετά από απόφαση δικαστηρίου, το οποίο έκρινε την πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και την δυσκολία στην οποία είχε περιέλθει.

Ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης ήταν αυτός που εισηγήθηκε (με τον Ν.4161/2013) να μπορεί κάποιος να παίρνει προσωρινή προστασία για το σύνολο μάλιστα της ακίνητης περιουσίας του μόνο με μία απλή κατάθεση αίτησης υπαγωγής στον Ν.3869/10 στο αρμόδιο δικαστήριο και όχι με δικαστική απόφαση, όπως προέβλεπε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ το 2017, περίπου το 17% των οφειλετών στην Ελλάδα θεωρείται στρατηγικός κακοπληρωτής. Με βάση την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στη Βουλή (8/2/2022), ο ίδιος θεωρεί ότι 1 στους 4 οφειλέτες του “νόμου Κατσέλη” ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το σύνολο, σχεδόν, των προσώπων που είχαν προσφύγει στον Ν.3869/10 επανυπέβαλε αίτηση υπαγωγής, με βάση τη σχετική υποχρέωση από νόμο της ΝΔ, συναινώντας σε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου (ως ένα πρώτο, βασικό κριτήριο για το αν μπορεί ή όχι να χαρακτηριστεί αδύναμος δανειολήπτης).

Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κατά κανόνα, δεν τολμούν να εμφανίζονται στα δικαστήρια, ενώ και οι αιτήσεις που απορρίπτονται λόγω δόλου αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τελικά ανθρώπους που υπερδανείστηκαν, σε μία εποχή επιθετικής πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών.

Κόκκινα δάνεια

Η κυβέρνηση και οι servicers υποστηρίζουν ότι τα κόκκινα δάνεια ρυθμίζονται μεταξύ εταιρειών και δανειοληπτών

Πράγματι έχουν συμφωνηθεί χιλιάδες ρυθμίσεις (οι servicers προσδιορίζουν τον αριθμό σε 590.000), οι οποίες όμως δεν τηρούνται στην πορεία του χρόνου. Και αυτό γιατί οι ρυθμίσεις, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν είναι ρεαλιστικές, ωστόσο, οι δανειολήπτες αναγκάζονται να τις κάνουν ώστε να κερδίσουν τουλάχιστον χρόνο. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 1 στα 3 δάνεια «ξανακοκκινίζει» εντός 12 μηνών, ενώ σύμφωνα με έκθεση της ΤτΕ τον Δεκέμβριο του 2020, 2 στις 3 ρυθμίσεις δανείων ξανακοκκίνιζαν εντός 6μήνου.

Με βάση τα στοιχεία των ίδιων των servicers τα δάνεια που συνολικά ρυθμίστηκαν από το 2020 ως σήμερα αφορούν σε 8,5-9 δισ. από τα συνολικά 89,2 δισ. ‘’κόκκινα δάνεια’’ που διαχειρίζονται. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι διαγραφές αφορούν σε δανειολήπτες χωρίς περιουσία ή με περιουσία μικρής αξίας και αφορούν κυρίως τόκους υπερημερίας.

Πώς πουλήθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα funds;

Αυτό ισχύει μόνο για τους ισολογισμούς των τραπεζών και όχι για το πραγματικό χρέος πολιτών και επιχειρήσεων το οποίο διαρκώς αυξάνεται. Το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων «Ηρακλής» βοήθησε τις τράπεζες να ξεφορτωθούν μεγάλο όγκο «κόκκινων δανείων» αλλά δεν άλλαξε την κατάσταση για τους οφειλέτες. Μάλιστα, όλο αυτό το πρόγραμμα δεν έγινε χωρίς κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο-όπως υποστήριζε ο αρμόδιος τότε υφυπουργός κ. Ζαββός- αφού έχουν παρασχεθεί κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή» ύψους 17,9 δισ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί

Γίνονται πλειστηριασμοί; Μήπως αυτοί που γίνονται αφορούν εξοχικά και οικίες πλούσιων και κακοπληρωτών;

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους;

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια παλιννοστούντων;

Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τους συνεπείς δανειολήπτες-οφειλέτες

Tι προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τον συμψηφισμό οφειλών στο δημόσιο-ΕΦΚΑ;

Exit mobile version